Vítězství Macrona je dobré. Problémy ale i tak zůstávají

404
macrona
Emmanuel Macron / Foto: Officiel du gouvernement - France

Vítězství stávajícího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v nedělním druhém kole prezidentských voleb určilo 58,55 % hlasů. Protikandidátka Marine Le Pen získala 41,45 % hlasů. Francii tak dalších pět let znovu povede Macron.

Ve volbách v roce 2017 získal Macron 66,1 procenta hlasů. Účast v letošních francouzských volbách dosáhla necelých 72 procent. Vítězství Emmanuela Macrona přivítali evropští politici i finanční trhy.

„Názory a politické postoje Le Pen v oblasti mezinárodní politiky by pro investory znamenaly určitou tržní nejistotu,“ uvedl pro FinTag.cz před volbami ředitel pro investice francouzské skupiny Amundi Vincent Mortier.

Mortier: Když vyhraje Emmanuel Macron, trhy to přivítají

Macronovo vítězství je důležité i z hlediska českého předsednictví Radě Evropské unie. To proto, že Česko navazuje na stávající francouzské předsednictví. V případě vítězství Marie Le Penové by se mohlo stát, že Francie změní kurz v rozjednané i plánované evropské agendě. Bez zajímavosti pak není, že letos se konají volby i ve Švédsku, které převezme předsednictví po České republice.

Vítězství Macrona důvodem k oslavám není

Pozorovatelé zdůrazňují, že vítězství Macrona ve volbách je dáno zejména nechutí Francouzů volit krajně pravicovou Marine Le Pen. Dle průzkumů ho ve druhém kole prezidentských voleb volilo přes 40 procent Francouzů jen proto, aby nevyhrála Le Penová.

„Historické vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských volbách doprovází pouze skromné a spíše jen úlevné oslavy. To kvůli zhoršujícím se geopolitickým a ekonomickým problémům,“ uvádí například generální ředitel mezinárodní finančně poradenské společnosti deVere Group Nigel Green.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

I on však Macronovo vítězství vítá. Argumentuje tím, že Le Penová byla silně protievropská. Jedním z jejích volebních bodů bylo nadřazení francouzského práva nad evropské. Dle jeho slov trhy s vítězstvím Macrona počítaly předem, proto na volby téměř nereagují.

„Pozornost se tak může dál upínat k válce na Ukrajině, problémům s covidem v Číně a rychle rostoucí globální inflaci,“ říká Nigel Green.

Vítězství Macrona je důležité, ale…

Přesto ale ani on neupírá význam výsledku francouzských prezidentských voleb. Podle něj jsou důležitým signálem pro celou Evropskou unii.

„Stále jde o výsledek v zemi, která je druhou největší ekonomikou v Evropě. A zemí, která má jaderné zbraně. A i právo veta v Radě bezpečnosti OSN,“ tvrdí.

Francie letos prohloubí dluh vůči HDP na více než 122 procent

V této souvislosti upozorňuje na současnou kritiku Německa pro jeho dle některých neproaktivní přístup k posilování tlaku na Rusko, aby přestalo s válkou na Ukrajině. Ale třeba i k jeho přístupu k úlevám z Green Dealu, zejména v oblasti jaderné energetiky. Macron je tak dle jeho slov nyní pravděpodobně nejmocnější politický vůdce v EU. V této souvislosti zdůrazňuje, že Macron v dalších volbách už kandidovat nemůže.

„Uvidíme tedy, jak se bude chtít v následujících letech zapsat do dějin. Lze předpokládat, že bude odvážnější v prosazování svých záměrů,“ myslí si Nigel Green.

Francouz Michel Fache může být klidný, své dluhy má splacené

Co se týče vývoje na finančních trzích, uvádí, že vítězství Macrona moc nového nepřinese. Trhy zůstanou nadále vysoce volatilní a zejména evropské ekonomiky se budou potýkat se závažnými problémy. Ekonomové již nyní hovoří o tom, že do recese míří Itálie a Německo.

„Volatilita je vždy příležitost. Avšak investoři musí být i obezřetní. A možná by měli vzhledem k budoucímu vývoji i dříve než později rebalancovat svá portfolia v očekávání horších časů,“ tvrdí.

Macronovi popřála Evropa, USA i Ukrajina

Na vítězství Emmanuela Macrona okamžitě a s úlevou zareagovali evropští politici. Mezi nimi i český premiér Petr Fiala [ODS].

„Gratuluji Emmanuelovi Macronovi k vítězství ve volbách a obhajobě prezidentského mandátu. Francie je náš důležitý partner, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví EU přímo navazuje na to francouzské. Přeji Emmanueli Macronovi, ať se mu ve funkci i nadále daří,“ uvedl na Twitteru.

Německá ekonomika zklamala. Francouzská naopak překvapila

Obdobně se vyjádřil český ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Česká pirátská strana]: „Gratuluji k vítězství ve volbách. Proti agresi a rozpínavosti Kremlu musí stát silná jednotná EU, k čemuž může Francie velkým dílem přispět. ČR zároveň přebírá po Francii předsednictví v Radě EU. Jsem rád, že můžeme pokračovat v prohlubování spolupráce.“

A gratulace přišla i z USA. Americký prezident Joe Biden přivítal vítězství Macrona následujícími slovy: „Těším se na naší další úzkou spolupráci – zejména při podpoře Ukrajiny, obraně demokracie i boji proti změně klimatu.”

Francie se zlobí. Ponorky Austrálii dodají USA spolu s Británií

Podle něj je Francie stěžejním a historicky jedním z nejstarších partnerů USA při řešení globálních výzev. S gratulací přispěchal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten Macrona ocenil jako svého “opravdového přítele”. A to přesto, že si často telefonuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Na Twitteru pak dodal: „Přeji Emmanuelu Macronovi nové úspěchy ve prospěch francouzského lidu. Oceňuji podporu Francie a jsem přesvědčen, že společně vykročíme vstříc novým vítězstvím. Na silnou a sjednocenou Evropu!”

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here