Mortier: Když vyhraje Emmanuel Macron, trhy to přivítají

410
macron
Vincent Mortier / Foto: Amundi

První kolo francouzských voleb dopadlo podle očekávání. Většina komentátorů a analytiků předpovídala, že se v druhém kole utkají Emmanuel Macron a Marine Le Pen. Což se stalo. Hra však zdaleka není u konce.

Průzkumy pro druhé kolo favorizují Emmanuela Macrona, i když jeho očekávané vítězství by mělo dopadnout jen o několik málo procent [51 až 54,5 %]. Situace tak bude zásadně odlišná od roku 2017, kdy Macron prezidentské volby vyhrál v druhém kole s 66 procenty. Vývoj druhého kola voleb zcela jistě ovlivnila i televizní debata [20.4.] obou kandidátů.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

Ta nejvíce rozhodla o tom, který z kandidátů spíše přetáhne voliče těch adeptů, kteří se do druhého kola neprobojovali. Přičemž v minulých volbách to byla opět a právě televizní debata, v níž jednoznačně získal nerozhodnuté voliče ve druhém kole Macron. Což po čase připustila i Marine Le Pen.

Je to Macron, na koho spoléhají finanční trhy

Zajímavá skutečnost je, že francouzské volby zatím v podstatě nijak neovlivnily situaci na trzích. Ty si výsledek prvního kola započetly již předem. Přičemž eurozóna je v podstatně horší ekonomické situaci než USA. Nikoli však z důvodu francouzských voleb, ale kvůli válce na Ukrajině. Také je zřejmé, že názory a politické postoje Le Pen v oblasti mezinárodní politiky by pro investory znamenaly určitou tržní nejistotu.

Ruské ekonomice způsobíme kolaps, řekl ministr financí Francie

Naše pozice, to je pozice Amundi, k evropským aktivům zůstává opatrná. A proto i nadále preferujeme investice do kvalitních amerických firem. V současné době by proto nebylo rozumné přidávat do portfolia další rizika a je tak důležité krátkodobé zajištění proti volatilitě. Zdá se, že trhy věří ve vítězství Macrona. Podle odhadů má Le Pen asi 30% šanci na vítězství. To ale také není zanedbatelné číslo. Investoři by proto měli zvážit větší zajištění investic.

I pro Francii je klíčová válka na Ukrajině

Před vypuknutím války mezi Ruskem a Ukrajinou byl předpoklad, že se země eurozóny, včetně Francie, začnou vzpamatovávat z covidové pandemie. Že dojde k zotavení domácích ekonomik. Válka na Ukrajině značí šok pro všechny. Důvěra trhů a důvěra domácností v ekonomiku výrazně klesla. Některé z důležitých evropských ekonomik, jako jsou ekonomiky Německa nebo Itálie, míří do recese.

Francouzská ekonomika by na tom měla být lépe. Snad něco vytěží ze strukturálních reforem, které zavedla v letech 2014 až 2019. Samozřejmě i francouzskou ekonomiku ovlivní situace v okolních zemích.

Francouz Michel Fache může být klidný, své dluhy má splacené

Budoucí chování trhů se jen obtížně odhaduje. Je ale jisté, že pokračování konfliktu na Ukrajině bude pro další vývoj zásadní. Proto věříme, že americké akcie jsou v lepší situaci než evropské. Což je důsledkem širších makroekonomických a geopolitických souvislostí a skutečnosti, že válka na Ukrajině nejvíce ovlivňuje Evropu.

Vincent Mortier, ředitel pro investice skupiny Amundi

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here