Asijské trhy prudce padají. Bojí se covidu-19 v Pekingu

541
asijske
Čínská finanční metropole Šanghaj / Foto: Pixabay.com

Asijské trhy zaznamenaly kvůli obavám z dopadů protipandemických opatření na ekonomiku nejvýraznější pokles od února 2020. Na sedmnáctiměsíční minimum klesl kurz čínského jüanu. Klesají i ceny komodit, například ropy.

Čína vůči covidu-19 nadále zastává politiku nulové tolerance a dnešní propad umocnily zprávy, že se uzávěry rozšíří z finanční metropole Šanghaj také do Pekingu. Dolar vůči jüanu před 11:00 SELČ vykazoval růst o 0,8 procenta na 6,5547 jüanu.

„Jsou tu obavy, že pandemická situace v Pekingu bude časem jako v Šanghaji. Tam jsou dlouhodobé uzávěry, které mají negativní dopady na ekonomiku,“ uvedl analytik Kevin Li z GF Asset Management s odkazem, že jde o další z „covidových poklesů v krátké době“.

Akcie v Hongkongu kvůli covidu i Ukrajině klesly o 6 %

Analytici brokerské společnosti XTB poukazovaly na pokles akciových trhů již minulý týden. Na vině je dle nich hned několik faktorů. Jsou to vysoké výnosy z dluhopisů, nervózní začátek výsledkové sezóny, ale i již zmíněné obavy z covidu-19 v Číně.

„Právě Čína, zdá se, straší investory také nyní, kdy se situace nijak nelepší v Šanghaji, zatímco lockdown začíná vůbec poprvé hrozit také v čínském hlavním městě Pekingu,“ říká analytik XTB Jaroslav Brychta.

Čínské indexy nekompromisně padají

Podle Brychty jsou tak asijské trhy aktuálně v červených číslech. A pod citelným tlakem jsou také futures na americké a evropské indexy. Skutečností je, že aktuálně propadly všechny hlavní asijské indexy.

  • Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes [25.4.] odepsal 4,94 procenta a obchodování uzavřel na 3814,91 bodu.
  • Shanghai Composite, index šanghajské burzy, odepsal 5,13 % na 2 928,51 bodu.
  • Index Shenzhen Composite, který sleduje obchodování na burze v Šen-čenu, pak ztratil 6,48 procenta na 1790,03 bodu.
  • Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng odepsal 3,73 % na 19 869,34 bodu.
  • Japonský index Nikkei 225 klesl o 1,7 procenta. Zahrnuje 225 nejvýznamnějších akciových titulů japonských společností obchodovaných na tokijské burze.

Situace v Číně doléhá i na Tchaj-wan, který se od začátku roku potýká s nárůstem počtu lokálních případů koronaviru. Od 1. ledna potvrdil 18 436 nově nakažených a čtyři lidé tam po nemoci covid-19 zemřeli.

Tamější úřady uvedly, že nepůjdou cestou tvrdých uzávěr jako v Šanghaji. A to kvůli tomu, že většina nakažených tam nevykazuje žádné nebo jen mírné příznaky onemocnění. Což potvrdil tchajwanský premiér Su Čen-čchang.

„I díky vysoké proočkovanosti prosazujeme takzvaný nový tchajwanský model,“ řekl s tím, že populace se musí naučit s virem žít, aniž by bylo potřeba zastavit ekonomiku.

Čína léčí bující covid v zemi tradiční čínskou medicínou

Tento přístup ostře kontrastuje se situací v čínské finanční metropoli Šanghaj. Tam již třetím týdnem trvá přísná uzávěra s cílem bránit dalšímu šíření koronaviru. Úřady přitom ani nespoléhají hlavně na očkování. Lidem rozdávají přípravky tradiční čínské medicíny.

Nutno dodat, že zhruba 80 procent z cca 23 milionů obyvatel Tchaj-wanu obdrželo dvě dávky vakcíny proti covidu-19 a skoro 60 procent dostalo také posilovací dávku.

Nepadají jen asijské trhy, propadá se i Evropa

Silným poklesem dnes zahájila obchodování i Evropa. Ta navázala na propad cen čínských akcií. Panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval 1,8 procenta zhruba na 455 bodů. Podle analytiků tak obavy ze zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky zastínily úlevu trhu z toho, že francouzský prezident Emmanuel Macron ve volbách obhájil mandát.

Vítězství Macrona je dobré. Problémy ale i tak zůstávají

Kvůli obávám z covidu v Číně ale nepadají jen akciové burzy. Pozitivní zpráva z pohledu spotřebitelů je, že klesají i ceny ropy právě kvůli obavám z vývoje poptávky v Číně. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI dnes před polednem odepisovaly přes čtyři procenta, Brent se ale držel nad hranicí 100 dolarů za barel. Byť se ale v minulých dnech obchodoval i pod 99 dolary za barel.

Co bude dál, analytici pouze odhadují. Úřady v nejlidnatějším pekingském obvodu Čchao-jang už dnes zahájily masové testování na covid-19. Před supermarkety a obchody se tak tvoří dlouhé fronty. Obyvatelé se vydali nakupovat zásoby v obavách z možné přísné uzávěry podobné té v největším čínském městě Šanghaji.

„Připravuji se na nejhorší,“ řekl BBC vysokoškolský student Čang z přilehlého obvodu Chaj-tien, který ocenil, že hlavní pekingské supermarketové řetězce kvůli zvýšené poptávce dnes prodloužily otevírací dobu, případně zvýšily zásoby a počet zaměstnanců.

V Čchao-jangu, kde žije asi 3,5 milionu lidí, se o víkendu potvrdilo 26 případů covidu. V rámci současné vlny infekcí v hlavním městě Číny je to zatím nejvyšší počet. Obyvatelé obvodu i lidé, kteří tam dojíždějí za prací, se tak testovali v tomto týdnu již třikrát.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here