Penze vláda letos navýší nejspíš 3x, rodičům dá pět tisíc

37387
rodice
Foto: Pixabay.com

Zatímco důchody se letos kvůli inflaci zvalorizují zřejmě i třikrát a napořád, rodiče vychovávající děti dostanou jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě. Avšak zdaleka ne všichni rodiče.

Novinky přinášejí vládní opatření na boj s inflací. Po svém středečním jednání [27.4.] je představili zástupci vlády Petra Fialy [ODS]. Ti dle slov premiéra Fialy připravili opatření, která pomohou střední třídě a rodinám s dětmi a samoživitelkám a samoživitelům.

„Chceme pomáhat cíleně… Není v možnosti státních financí, abychom dávali podporu všem,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Přičemž jako jindy upozornil na to, že plošnou pomocí by jen zrychlili spirálu inflace, jejíž rozpoutání přiřkl minulému kabinetu. Což ale vyvrací nejeden ekonom. Důvody rychle rostoucí inflace v nedávném podcastu FinTag.cz vysvětlil hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„Zdražuje hlavně plyn, elektřina, teplo, náklady na bydlení a potraviny. Což neovlivní žádná vláda. Většina té inflace je tedy inflace dovezená,“ řekl s tím, že bojovat se s ní dá například snížením daní, vyřešením závislosti na ruských energiích a pak už snad jen prostřednictvím devizového kurzu. Jakkoli i to nabízí dle něj při aktuálním rychlém zdražování jen omezené možnosti.

Pomoc jen pro rodiče dětí do 18 let, studenti mají smůlu

Avšak zpátky k vládním opatřením na zmírnění inflace. K aktuálně přijatým opatřením, která mají zmírnit dopady vysokých cen energií a v posledních týdnech i strmě rostoucích cen základních potravin na domácnosti, nově patří jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun na každé dítě.

„Rodiny s dětmi jsou velmi zranitelnou skupinou. Proto na ně bude směřovat 5 tisíc korun,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] s tím, že vyplácet jej úřady práce začnou nejpozději do konce srpna.

„Připravíme k tomu jednoduchý zákon,“ uvedl s tím, že ale nejde o plošnou pomoc a pomoc dostanou ty domácnosti, u nichž čistý příjem za rok nepřesáhne jeden milion korun. Což následně dementoval.

„Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun hrubého. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám,“ uvedl na twitteru Jurečka.

Dodal, že se nechce vymlouvat, ale ve svých poznámkách měl i jiné navrhované varianty, takže se přehlédl. Příspěvek dostanou jen ty domácnosti, u nichž hrubý příjem za rok nepřesáhne jeden milion korun. Příspěvek dále dostanou pouze rodiny s dětmi ve věku do 18 let.

Což někteří z analytiků považují za nefér podmínky. Není totiž žádná výjimka, že 18ti let dnes běžně dosahují studenti ve čtvrtém ročníku střední školy. Z nichž mnozí pokračují ve studiu na vyšších nebo vysokých školách. A právě u této věkové skupiny patří výdaje na stravu, dopravu, studijní pomůcky a ubytování k těm nejvyšším.

Penze se zvyšují napořád, rodiče dostanou jednou 5 tisíc

Je tedy otázka, nakolik je proklamovaná pomoc rodinám s dětmi z hlediska samotných domácností v současné době účinná. Navíc, jak mnozí poukazují, ve srovnání s navyšováním penzí jde pouze o jednorázovou finanční injekci.

„Zatímco penze se letos zvýšily v lednu, dále se zvýší v polovině roku a dle ministra Jurečky k jejich navýšení pravděpodobně dojde ještě na podzim, tak rodiny s dětmi, navíc jen do 18 let věku, odbyde vláda jednou pětitisícikorunou,“ reaguje na dotaz FinTag.cz samoživitelka žijící s dvěma dětmi nedaleko Prahy.

Inflace v Česku je třetí nejvyšší v EU. Vysvětlení je několik

Dle jejích slov by více přivítala snížení daní. Anebo třeba i zvýšení bonusu na dítě. Jako pracující by jí pomohlo i levnější jízdné ve veřejné dopravě.

„Měsíčně vydám za městskou dopravu a vlak do metropole kolem šesti tisíc korun,“ říká s tím, že u obou dětí za dojíždění na střední školu měsíčně vydá kolem tří tisíc korun.

A jak dodává, ve výčtu měsíčních výdajů a jejich nárůstu v posledních měsících by mohla pokračovat, ale spěchá do práce.

Náklady domácností s dětmi patří k těm nejvyšším

Vysoké náklady domácností s dětmi připouští i vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka, který, jak dodal, má také malé děti.

Podle zjištění jeho úřadu činí čistý průměrný příjem na hlavu v domácnosti seniorů s důchodem 195 tisíc korun za rok. Oproti tomu samoživitelé hospodaří za stejné období s částkou 154 tisíc korun na rok na hlavu. A rodiny s dvěma dětmi pak se 168 tisíci korunami čistého na rok.

„Rodiny s dětmi jsou velmi zranitelnou skupinou,“ upozornil Jurečka po jednání vlády s tím, že je to i důvod, proč dostanou zmiňovaných pět tisíc korun.

Nástroje pomoci typu zvýšení slevy na dítě pak kabinet dle Jurečky odmítá kvůli tomu, že by takovou formu pomoci živnostníci dostali až v příštím roce po podání daňových přiznání. Navíc, jak vláda Petra Fialy často opakuje, nechce podporu domácnostem poskytovat plošně. K diskutovanému zvýšení rodičovského příspěvku pak nepřistoupili z důvodu, že by se k penězům dostali pouze rodiče s dětmi do věku čtyř let.

Není pravda, že se zvýší rodičovský příspěvek

K dalším opatřením na podporu rodin s dětmi pak dle Mariana Jurečky patří navýšení limitu pro čerpání rodičovského příspěvku ze stávajících 10 tisíc nově na 13 tisíc korun za měsíc. Avšak nejde o navýšení částky rodičovského příspěvku, který zůstává při jednom dítěti na částce 300 tisíc korun. Vláda pouze navyšuje limit pro jeho měsíční čerpání o tři tisíce korun, o jehož změnu si rodič smí žádat maximálně jedou za tři měsíce.

Prakticky to znamená, že čím dříve si zmiňovaných 300 tisíc korun rodič vyčerpá, tím dříve bude jednoduše řečeno bez peněz. Nabízí se otázka, jestli je právě takové opatření pomocí, jak ji vláda veřejnosti prezentuje.

S tím pak souvisí další snaha vlády, jak pomoc rodinám v Česku zvládnout zdražování. A tím je navýšení kapacit v předškolních zařízeních.

„Letos vypíšeme dotaci 7,1 miliardy korun z Národního plánu obnovy a operačního programu na rozšiřování kapacit předškolního vzdělávání,“ řekl ministr Jurečka.

Obce a kraje tak dle něj budou moci rozšířit kapacity v dětských skupinách, aby měli rodiče své děti kam umístit a začít pracovat. Domácnosti s dětmi mají dle premiéra Fialy podpořit i plánované legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazů. Zaměstnavatelům chce vláda nabídnout možnost odečíst až pět procent z úhrnu vyměřovacích základů u těchto zaměstnanců.

„Lidem dáváme šanci, aby si se situací lépe poradili,“ shrnul nová opatření pro rodiče s dětmi předseda vlády Petr Fiala.

Veronika Táchová

28 KOMENTÁŘE

  1. Fiala má jen kecy.Za svých 100 dnů vlády utratil podstatně víc, než Babiš.Kde jsou sliby o šetření? Rozdíl je v tom, že Babiš dal část peněz do Českých lidí.Fiala otevřel dlaň a rozdává peníze,byty, zdravotní péči nadstandardně Ukrajincům.Na Čechy z vysoka sere.
    Jdi si na Ukrajinu a vezmi sebou Adamovou.Take celou vládu.Cesi o takovou vládu nestojí.

    • Přesně , chlubí se , že přidají 3x důchodcům , nabýt na to inflační zákon , tak nedají ani korumu , to dokazují každým svým počinem.Takže lidi nevěřte ani slovo.

      • Máte pravdu. A kolik že přidají důchodcům?! Mě zvýšili důchod o celé 300,- Kč. A to je výsměch!
        Je to vláda k ničemu! Neumí nic jiného, než hloupě kecat, ale kde nic, tu nic. Radši dotují Ukrajince a Ukrajinu a na Čechy se z vysoka kašle! Dostane nás do velkých problémů.

        • Záleží jaká je výše Vašeho důchodu, od toho se odvíjí příspěvek.. nedávala se plošně jedna určená částka..

  2. Důchod se zvýší během roku sice 3X, pozadu za inflací,takže žádná radost a nedá to ani celkem 5 000,–,šetřím celý svůj život

  3. Fiala, Jurečka, Adamova, Stanjura byli vždy bezpateřní a ukecaní lumpi, kteří hledí jen na sebe. HLAVNĚ ŽE ONI MAJÍ PLNÁ KORÝTKA.

  4. Já jsem to vždy říkala, že tato vláda je neštěstí , co jste si zvolili tak máte, já je nevolila. Stanjura je lump a Jurečka to samý a matky samoživitelky nemají ani na ovoce a co teď ta elektř. a plyn , kde na to vezmou???? Těch 5000,-Kč to nezaplatí ani topení a elektřinu a kde budou mít těch 5000,- Kč co jim prý přidali na jídlo, když z toho zaplatí elektřinu. Šilerová má pravdu, když říkala ,že vláda prý zdvihla o 10% minimální mzdu a ostatní, že je to málo, když inflace je 12.70% . Tak samozřejmě musí zdvihnout více, to nemá žádný efekt, to si musí umět spočítat každý, ale tahle vláda asi ne, to je hloupá vláda. Tato vláda pouze chce zacpat lidem pusu, protože Ukrajinci dostávají peníze, jídlo, bydlení vše zdarma a ještě sem vzala vláda Maďarské Romy a ty dělat nikdy nebudou . Hlavně ,že se na ně dá 54 miliard. Pane bože vidím, že mají maďarské pasy a mluví maďarsky tak šupem s nimi zpět. Jsou to většina sociální uprchlíci. Hlavně, že Rakušan sále vykřikoval musíme jim pomoct, je to naše povinnost. My nemusíme, ale můžeme a pouze těm , kteří chtějí pracovat. Jsem důchodkyně 73 let a pokud si chci něco koupit a nemám na to z důchodu, tak jsi tu na nějakou brigádu. Nevím proč vláda neudělá to , že dostanu dávku, ale musím odpracovat alespoň několik hod. týdně , měsíčně atd. Moje dcera je samoživitelka má 2 malé děti, přesto si sehnala práci na zkrácený úvazek, ale má pouze 13.000,- Kč + přídavky , které nejsou veliké. Nesehnala na celý úvazek v našem městě. Já i manžel ji pomáháme finančně ,protože jako důchodci se snažíme na brigádách si přividělat. Také ji hlídám děti , když jsou nemocné, jinak by nebrala žádné peníze, když by s nima byla na nemocenské. Nestojím o takovou vládu. Fiala stále kecá co všechno přidá, ale vše připravila vláda p. Babiše a nebo je to podle zákona. CHce to jít do ulic a udělat stávku. Babiš alespoň přidal našim lidem, ale tahle vláda jenom kecá.

    • Přesně takjak píšete,
      před volbami najednou rychle letáky s pětikoalicí-divné,samé výkřiky za všechno může Babiš….jejich nástup -porady a ,,vysíláme signály,, atd…nic konkrétního na tiskovkách a hlavně my,my my..vše si myslím že byl záměr od prvopočátku udělat to někdo jiný tak se soudí…a nejhorší jsou ty ,,hlášky vezmeme si o svetr ví,nejsme tu abychom pomáhali lidem-výsměch opravdu …to co po revoluci ,,kuponová privatizace a vlády ,,načaly ,, to nyní hodně rychle dokončí….nestačí jim žvásty o ničem a arogantní úsměvy na obrazovce.. ještě výrobu tím svým přístupem…zatlučou to hřebíkem eura a je po…

  5. Nezlobte se na mě máme dvě malé děti 4 a 1 rok Manželka je na mateřské. A já jsem obyčejný dělník. Už v době covidu jsem říkal vykašlete se na to cpát lidem peníze horem dolem. Poslouchal jsem jak chudák servírka je doma bez prostředků. Co já Vím Tak hromada firem sháněla lidi. I za poláky kteří se sem nedostaly kvůli uzavřeným hranicím. Teď důchodcům přidávaly všem což je hovadina. Pokud by přidaly pouze těm s důchodem do 20 000 korun tak neřeknu ale všem plošně ? A samoživitelka chudáček ženská si pořídila dítě s chlapem co se na ní vykašlal. Byla to její volba a Za chyby se platí litovat ji nebudu. Lidi na to počítat se státem je blbina omezte výdaje a začněte myslet na to kde ušetřit a přestaňte nakupovat hovadiny.

  6. Ano,tato vláda je holé neštěstí.Historie se opakuje a když už pane ministře Fialo chcete něco dát rodinám s dětmi,tak mi vysvětlete důvod omezení věku do 18let!!!Mám dceru 18let a je ve 2 ročníku SOU, nechápu v čem jsme diskriminováni.Jízdné jste nám zdražili jednou tolik,školní pomůcky atd taky potřebuje.Možná by jste měl vědět,že v 18 letech školní docházka nekončí.Rozdíl teda nechápu,tak v TV neházejte prsa,jak pomáháte všem rodinám.

  7. 1a2stupeň naně se zapomněli zaplati být a nezůstane už na nic vše drahé 3 věci v košíku zaplati 500kc.a co dál. Vaše peníze bych chtěla mít to bych nepočítala korunku ke korunce

  8. Kladu si stále jednu otázku: kde na to má současná vláda vzít? Z půjček? OK! A kdo ty půjčky zaplatí? Naše děti!!! Nová vláda převzala dluh a prázdnou pokladnu. Po kom? No po předchozí vládě. A kdo v ní byl? Přeci pan Babiš, Havlíček, paní Schillerová a spol. Teď je tu vzýváte jako svaté! Tak o co tu kritikům jde? Kecy bez jakéhokoli náznaku řešení!!! Nebo z Vás kritiků někdo nějaké řešení předložil/navrhl? Zkusme být korektními realisty. Prostě na to nemáme! Tím ale neobhajuji miliardy, které jdou na pomoc uprchlíkům. Filozofii chápu, ale na naše důchodce a slabé sociální skupiny by se nemělo zapomínat. Ti jsou prioritou, teprve až po nich ti další, pokud na ně zbyde.

  9. proč tedy „snížili“ pro studenty slevu na dopravu (když teď dávají na děti 5000). Myslím, že tím snížením slevy přijdou rodiny studentů o více jak 5000 (jednorázově za rok). Když jim leželi v žaludku slevy pro důchodce – měli slevy snížit důchodcům a ne studentům (pro oponenty – i já jsem důchodce)

  10. Paní Táchová Vy nevíte o čem píšete a nepochopila jste vůbec co je to důchod. Na důchod si celý život platíte a není to sociální dávka zadarmo. Tak že je jen spravedlivé a nutné důchody valorizovat. A nelze to srovnávat s jednorázovou dávkou. Jinak dětem peníze přeji.

  11. Paní Táchová, Vy vůbec nevíte o čem píšete, nevíte co je to důchod. Na důchod si celý život platíte Proto to nemůžete srovnávat s jednorázovou dávkou. Důchod není žádná sociální dávka zadarmo. Je důležité důchody valorizovat podle situace. Jinak dětem peníze přeji.

    • Dobrý den, paní Kučerová, věřte, že vím, co je důchod. Každý měsíc mi kvůli důchodům odchází téměř třetina výdělku, o ostatních odvodech ani nemluvě, pěkný den a klidný důchod Vám přeje, Veronika Táchová

      • To odcházelo i nám a když byl člověk bez dětí,tak to bylo o mnoho víc,než teď.Byl to takový trest za bezdětnost,ale každého toto štěstí mít děti nepotkalo.Myslím,že důchod,na který jsem musela 45let pracovat si zasloužím,ale není to zas nic moc.Bohužel při valorizaci dostanou stále více ti,co mají velké důchody a ti co malé to skoro ani nepostřehnou.

  12. Důchodcům se nebude přidávat, ale valorizovat podle zákona. Vzhledem k vysoké inflaci, kterou způsobují nenasytní kapitalisté zdražováním všeho potřebného pro život. I tu valorizaci vláda ošidila, protože přidala 8,2 %, ale jen k zásluhové části penze. Takže důchodce s 10000,- dostane přidáno celkem méně než 5,5%. Pak, že vláda myslí na ty nejpotřebnější. Však rozumní lidé si pamatují koho vždy ODS podporovala.
    Podobné články jaký publikovala Veronika Táchová se snaží jen rozdělovat a naštvat lidi

  13. Měli by jsme tuto vládu vypraskat ke do pr… podnikatelům a obyčejní lidé jsou mu u pr… ukr!skončí znáš mají dobrej bankomat jsem obyčejní dělník zkusil jsem si zažádat o příspěvek na bydlení .Když jsem byl na sociálně co tam se děje to je hnus .Za prvé naší líní Romové co ty dostávali za podporu to jsou hlavní vyzirkove tohoto státu .a pak ta pakaz z Ukrajiny ti jezdí z města do města a berou peníze a úvěry .Já rozumím ruský tak jsem slyšel jak si rady kam pro peníze aby se to nezjistilo .Ale to pan Fiala nevidi měly by lidé je vypraskat z úřadu a ať táhnou k lopatě pakaz jedna vládní.

  14. nemůžu za to že jsem stará a nejsem schopná pracovat….vždy jsem pracovala.teď nemohu.mám důchod 7512 kč.kde to žijeme nebo co se tady děje?

    • záleží také, co jste dělala, na jaké pozici a jaké byly za Vás odvody, od toho se odvíjí výše Vašeho důchodu, pokud někdo dělá celý život za minimální mzdu, nemůže čekat, že v důchodu dostane 20 tisíc. To není nic proti Vám, samozřejmě jsem si vědoma, že nepřizpůsobivému obyvatelstvu se důchod počítá z průměrné mzdy, což by nemělo, chtělo by to změnu v systému.

  15. jaký příspěvek 5.000,-Kč pro rodiny, vždyť nic není schválené.. až to schválí poslanecká sněmovna a senát a podepíše prezident, budu tomu věřit, ale jinak je to jen blábol do tmy…

  16. Dobry den vcera jsem si podala zadost na mnestkem urade ve vlasimi a dneska mi prisla sms ze to mam schvaleny kdyby tak mohla prijit slozenka? dekuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here