Chceme, aby MPO vážně vnímalo realitu, řekla ředitelka SP ČR

4291
SP_CR
Nebývá zvykem, aby se generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová vyjadřovala kriticky na adresu partnerů, s ohledem na vážnost situace nyní ale udělala výjimku. / Foto: SP ČR

Generální ředitelka a členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] se ostře vyjádřila na adresu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO]. To podle ředitelky SP ČR nevnímá situaci v ekonomice tak, jak si zasluhuje. 

„Chceme, aby ministerstvo průmyslu a obchodu opravdu vážně vnímalo realitu v ekonomice a posouvalo řešení problémů, které válka na Ukrajině českým firmám přináší,” uvedla generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová po v pořadí třetím jednání pracovní skupiny zvané Český průmysl a Ukrajina.

Odborníci v ní mají za cíl přinášet řešení dopadů války na Ukrajině. Skupina funguje od konce března. Složená je z náměstků MPO, z něhož aktuálně dvě klíčové náměstkyně odešly, a zástupců SP ČR, Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR [KZPS ČR].

Co kritizují zástupci zaměstnavatelů

Podle Kuchtové zástupci MPO dodnes nesdělili, kdy a jak Česká republika využije nový rámec veřejné podpory přijatý Evropskou komisí [EK] pro podniky zasažené protiruskými sankcemi. Nejvíce zasažené společnosti by podle nového dočasného rámce Evropské komise mohly získat v součtu až 400 000 eur [cca 9,8 mil. Kč]. K využití této podpory se MPO podle Kuchtové ale dosud nevyjádřilo.

Němci si v EU vyjednali pomoc pro firmy ve výši 11 mld. eur

Svazům dle ní chybí i reakce, zda je ministerstvo vůbec ochotno předložit další opatření k řešení růstu cen energií pro firmy nad rámec dříve představeného balíčku o 13 bodech. Svazy jsou podle ní připraveny spolupracovat, chtějí však vidět výsledky.

„Podkladové materiály, o které jsme pro toto jednání požádali s cílem se posunout, jsme zatím písemně bohužel neobdrželi,” popsala spolupráci s MPO Dagmar Kuchtová.

Doplnila, že na posledním setkání se svazy se zástupci MPO alespoň dohodly na vytvoření menších týmů, které se budou věnovat konkrétním úkolům. Přičemž některá témata jako třeba dodávky plynu se podle Kuchtové ale řeší v separátních pracovních skupinách.

Ruská válka na Ukrajině tvrdě dopadá na české firmy

Dopady války na Ukrajině se u českých firem neprojevují pouze v růstu cen energií, surovin či dalším narušení subdodavatelských řetězců. Vážné problémy hlásí také firmy, které v Rusku podnikají. Jednou z nich je i firma ze Středočeského kraje.

„Vyrábíme luxusní výrobky z oceli. 60 procent našeho odbytu šlo právě do Ruska. To je ale pryč. Stejně jako zakázky, které tam máme rozdělány. Již jsme tedy museli přistoupit k propouštění zaměstnanců. A zároveň nám starosti dělají úvěry, které jsme si sjednali v minulých letech na rozšíření výrobních kapacit,“ říká výkonný ředitel firmy, jenž si s ohledem na zaměstnance a atmosféru v podniku nepřeje být jmenován.

„Splácet úvěry řádně a včas se pro nás stává čím dál obtížnější,“ dodal.

A vyhlídky na zlepšení situace jsou mizivé. Naopak se zřejmě ještě zhorší. V posledních dnech opět stoupá cena ropy v reakci na rozhodnutí EK o zákazu jejího dovozu z Ruska. Ne každá firma totiž dokáže promítnout zvýšené náklady do cen své produkce. V nedávném podcastu FinTag.cz v této souvislosti hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek rozdělil české firmy do tří skupin.

„Třetí skupinou jsou firmy, které mají zakázky, ale nemají silnou vyjednávací pozici. Tedy ukrajují ze svého zisku, investic, oddalují splatnost faktur. A takzvaně se protloukají tou současnou situací,“ uvedl.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

Malé a střední podniky jsou na tom podle něj o něco hůře než velké firmy. Pozice subdodavatelů velkých firem jim nedává příliš prostoru pro vyjednávání o cenách.

Zdražuje i provozní financování, upozorňuje SP ČR

Problémy firmám činí i vysoká inflace a z ní pramenící rostoucí základní úrokové sazby ze strany České národní banky [ČNB].

„Úrokové sazby v případě nových úvěrů nefinančním podnikům již za březen dosáhly 6,15 procent. Což je nejvíce v historii měření statistik ČNB od roku 2004 a nyní je jasné, že opět dále porostou,“ upozorňuje například hlavní analytik SP ČR Bohuslav Čížek.

ČNB zvedla základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu

Válka na Ukrajině se přitom podle vojenských odborníků překlápí ve válku opotřebovávací. Což oddaluje její brzký konec, jak v aktuálním podcastu FinTag.cz vysvětluje Zdeněk Petráš z Oddělení vojenskostrategických studií Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany v Brně.

Jdeme do fáze opotřebovávací války, říká vojenský stratég

Podle něj, i když Rusko ovládne východní část Ukrajiny, budou ukrajinští obránci nadále útočit na strategické body ruských sil na Donbase. Ruská armáda tak nebude mít dostatek sil, aby na dobytém území zajistila plnou vojenskou kontrolu. Což znamená jen další prodlužování konfliktu.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Vsichni prece kviceli, ze Babis je zlo a ze chteji ZMENU ve vlade. Tak maji vytouzenou ZMENU. Zmenu, ktere muzeme verit (stalo na plakatech)

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here