Děčínská Líza potřebuje nový kotel. ČD vyhlásily sbírku

2161
Decinska_Liza
Děčínská Líza je bez kotle. ČD žádají o pomoc veřejnost. Foto: ČD Nostalgie

Parní lokomotiva 475.179 Šlechtična, známá také pod názvy Děčínská Líza nebo Pětasedma, přišla o kotel. Ten ji definitivně vypověděl službu akorát před letošní turistickou sezónou.

Oprava historické lokomotivy si vyžádá několik milionů korun. České dráhy [ČD] proto vyzvaly veřejnost, aby přispěla na opravu doničeného kotle. Chtějí totiž svou parní krásku uvést zpět do provozuschopného stavu. A tak podpořily veřejnou sbírku na nový kotel pro Děčínskou Lízu.

„Prvotní práce na lokomotivě by měly odstartovat letos v červnu, kdy bude zjištěn její přesný technický stav,“ uvádí tiskový mluvčí ČD Lukáš Kubát.

Za zpoždění či zrušení vlaků ČD může často vyšší moc

Dle jeho vyjádření je přitom již nyní jasné, že oprava bude velmi nákladná, rozhodně v řádu milionů korun. A to přesto, že České dráhy ještě ani přesně nevědí, jak velký zásah si vyžádá rekonstrukce lokomotivy. Samotná oprava dle nich ale potrvá zhruba jeden rok.

„Datum zprovoznění i rozpočet rekonstrukce je v tuto chvíli těžké odhadovat, třeba kvůli cenám železa. Ty už od loňského roku stoupají a dostupnost materiálu se komplikuje i kvůli konfliktu na Ukrajině,“ říká ředitel Centra historických vozidel Českých drah Marek Plochý.

Děčínské Líze je 74 let

Děčínská Líza, která za dvě desítky let od poslední generální opravy svezla tisíce malých i velkých fanoušků železnice, byla vyrobena byla v roce 1948 pod výrobním číslem 1901 ve Škodě Plzeň. Za 30 let aktivní služby prošla depy v pražských Vršovicích, Českých Budějovicích, Bratislavě, Zvolenu a nakonec zaparkovala v Děčíně. Po ukončení parního provozu sloužila v depu v Děčíně jako vytápěcí pojízdný kotel. Teprve pak našla využití pro jízdy historických vlaků. Kromě mnoha jízd po Česku se vypravila na několik mezinárodních akcí. Podívala se tak třeba do Německa, Švýcarska, Maďarska, Polska a na Slovensko.

„Za svůj dlouhý život vděčí partě chlapů z českolipského spolku pod hlavičkou ČD Nostalgie, kteří jí věnovali tisíce hodin svého volného času,“ uvádí Plochý.

ČD koupily autobusového dopravce Vydos Bus

A právě tento spolek společně s e-shopem Locomotif.cz za podpory ČD zřídil transparentní účet, kam lze finančně přispět na uvedení Děčínské Lízy do provozuschopného stavu.

  • Číslo transparentního účtu: 2102184014/2010
  • Variabilní symbol: 475179
  • IBAN: CZ85 2010 0000 0021 0218 4014
  • SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

Přičemž informace o darech jsou veřejně dostupné zde. Podpořit rekonstrukci lze i zakoupením libovolného oblečení s motivem Děčínské lízy na stránkách Locomotif. Z každého prodaného kusu půjde na opravu lokomotivy 50 korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here