Fitch Ratings zhoršila Česku výhled hodnocení na negativní

598
Fitch
Foto: Fitch Ratings

Obavy ekonomů se naplňují. Mezinárodní agentura Fitch Ratings změnila výhled dlouhodobého ratingu Česka z kategorie stabilní na negativní. A varuje před riziky. Jsou to ruské energie, inflace, propad spotřeby a další zadlužování.

Dobrou zprávou zůstává, že Fitch ponechala u Česka hloubkový přezkum stále na úrovni “AA-“. Přesto varovala, že pokud se naplní rizika, jež uvádí ve své zprávě, Česko o rating v kategorii “AA-” přijde.

Agentura Fitch patří spolu s Moody’s Investors Service a Standard & Poor’s Global Ratings do trojky nejvýznamnějších ratingových agentur na světě. Změny výhledu hodnocení České republiky je tak důležitou informací pro zahraniční investory, kteří nakupují české státní dluhopisy a pokladniční poukázky a financují tak český státní dluh. Přičemž náklady na jeho obsluhu v důsledku vyšších úroků České národní banky [ČNB] strmě rostou již nyní.

„Teď platíme na úrocích kolem 40 miliard korun, v dalších třech letech to bude 80 miliard korun,“ uvedla nedávno v České televizi předsedkyně Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová.

A právě rating určuje podmínky nákupu těchto cenných papírů v korunách, ale i jiných měnách. Čím více je příznivý pro stát, tím výhodněji si stát peníze na finančních trzích půjčuje. A naopak. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, jako je tomu nyní například u Ruska, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři. Například investiční a penzijní fondy či banky. Česko negativnímu výhledu naposledy čelilo v letech 1997 [Fitch] a 1998 [S&P].

Jaká jsou rizika pro českou ekonomiku

Ve své zprávě agentura Fitch zmiňuje hned několik úkolů, s nimiž by se mělo Česko vypořádat, aby nedošlo ke snížení ratingu a růstu nákladu na úhradu jeho dluhů. Tím hlavním je udržení veřejných rozpočtů v přijatelných deficitech při zachování investiční aktivity. K dalšímu riziku patří energetická krize a zejména pak případné odstřižení české ekonomiky od ruského plynu bez jeho náhrady. Což by tvrdě dopadlo na ekonomiku.

Ostatně té agentura Fitch ve svém hodnocení podstatně ubrala na vyhlídkách. Zatímco ve svém předchozím hodnocení predikovala letošní růst českého hrubého domácího produktu [HDP] na 4,3 procenta, aktuálně odhad snížila na 1,5 procenta.

„Konflikt na Ukrajině představuje velký vnější šok, který zasáhne důvěru spotřebitelů a podniků. Spolu s inflací, jež vyvolala přísnější měnové politiky, to představuje značné zpomalení růstu. Další brzda růstu bude utlumená poptávka a nižší spotřeba. To vše za situace, kdy situaci v Česku klíčového automobilového průmyslu, který se podílí 9 procenty na HDP a 24 procenty na exportu, komplikují výpadky v dodavatelsko-odběratelských řetězcích,“ píše ve zprávě agentura.

Zmiňuje také inflaci. U ní konstatuje, že se v Česku dostala na maximum za posledních 24 let. Přesto je ve svém výhledu celkové průměrné inflace v letošním roce umírněnější než například Česká národní banka [ČNB]. Zatímco ČNB očekává průměrnou letošní inflaci na hodnotě 13,1 procenta, Fitch tipuje 11,5 procenta. I zde však podstatně přidala. Ve své předchozí zprávě odhadovala průměrnou letošní inflaci na 8,5 procenta.

Za klíčové riziko pak agentura označila českou závislost na ruských energiích [86 % zemního plynu a asi 40 % všech energetických požadavků pokrytých ruským dovozem]. Náhlé přerušení dodávek plynu z Ruska by na českou ekonomiku tvrdě dolehlo. Přičemž v dubnu, jak uvádí agentura, dosahovala kapacita skladování plynu 28 procent. Což by pokrylo pouhých 11 procent roční poptávky.

Vývoj veřejných financích

Co se týče vývoje veřejných finanční, agentura uvedla, že očekává prohloubení státního rozpočtu ve výši 5,1 procenta HDP. Za vyšším dluhem podle ní budou náklady na zmírnění inflace a podporu uprchlíků z Ukrajiny. V obou případech shodně ve výši 0,3 procenta HDP. Dalším mimořádným nákladem jsou zvýšené výdaje na investice do vojenského materiálu a celkově na obranu. Ty podle agentury ovlivní také příští rok.

„Rizika hovoří jednoznačně pro zvyšování dluhu. To navíc s pravděpodobným mimořádným nárůstem valorizace důchodů koncem tohoto roku, který dál prohloubí schodek,“ uvádí agentura ve své zprávě.

S odvoláním na tuzemské úřady dodává, že vysoká inflace, jež zvyšuje výběr daní do státního rozpočtu, zvýší jeho příjmy ekvivalentně k HDP o 0,4 procenta. I tak ale podle agentury zůstane český dluh na vzestupném trendu. Nicméně dobrá zpráva je, že dle agentury dosáhne Česko v příštím roce celkového zadlužení 42,9 %. Což je pod předpokládaným mediánem [50,1 %] známky „AA“.

„Fitch tak očekává schodky běžného účtu v průměru 1,7 procenta HDP v letech 2022-23, ačkoli kapitálové transfery – zejména fondy EU, včetně grantů NGEU – přispějí pozitivně k pozici devizových rezerv,“ uvádí agentura ve své zprávě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here