Letiště Praha přijme 200 nových pracovníků. Hledá i brigádníky 

5914
Letiste_Praha
Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla Praha letos plánuje odbavit dvojnásobek cestujících oproti loňsku. Proto společnost Letiště Praha aktuálně spouští nábor nových lidí. Přijmout chce až 200 lidí a další desítky na dlouhodobé brigády.

Nejvíce potřebné profese aktuálně zahrnují pracovníky bezpečnostní kontroly, pracovníky odbavení cestujících a pracovníky nakládky a vykládky letadel. Podle zástupců letiště mnozí zájemci o práci ocení širokou nabídku zkrácených a flexibilních úvazků.

„Ke konci roku 2021 měla skupina Letiště Praha 3 337 zaměstnanců. Letos potřebujeme toto číslo navýšit o desítky zaměstnanců. Očekáváme dvojnásobný počet odbavených cestujících,“ potvrzuje personální ředitelka skupiny Dana Lörincová.

Podle ní Letiště Praha navýší hlavně organizační složky, na které bude mít nárůst provozu největší dopady. Jde totiž o činnosti vůbec nejdůležitější pro komfortní průchod cestujících při jejich odbavení.

„Zároveň se zaměřujeme na masivní nábor v režimu dohod mimo pracovní poměr, což nám umožní větší flexibilitu a optimalizaci nákladů pro pokrytí nejvyšší sezónnosti,“ dodává.

Nábor pracovníků se tak aktuálně týká hlavně oblasti bezpečnosti kontroly. Mezi jejich kompetence spadá například provádění bezpečnostní kontroly cestujících, posádek a personálu. Dále jde o kontroly kabinových a zapsaných zavazadel či o dozor nad výstupem cestujících do terminálů. Další skupina jsou obecně pracovníci ve službách zákazníků. Tedy zaměstnanci stravovacích služeb, služeb letištních salonků a koordinátorů parkování. Letiště aktuálně potřebuje také řidiče autobusů, hasiče a pracovníky ostrahy.

Letiště Praha čerpá sedmimiliardový úvěr

Nabírání zaměstnanců přichází po kritických letech 2020 a 2021, které poznamenala pandemie covidu. Letectví bylo jedním z nejvíce zasažených sektorů s největšími ztrátami. Již loni pražské Letiště Václava Havla ale odbavilo o 20 procent více cestujících než o rok dříve. I tak nešlo vzhledem ke znatelnému propadu předloni o nikterak velký výkon.

Šest měsíců jsem byl bez práce. A teď znovu, říká pilot

Skupina Letiště Praha, která zahrnuje společnost Letiště Praha, Czech Airlines Handling a Czech Airlines Technics, tak musela ve dvou vlnách propustit kolem 600 zaměstnanců z provozu a administrativy.

I proto letiště koncem loňska uzavřelo s konsorciem tří bank dlouhodobý úvěrový rámec ve výši sedmi miliard korun. Úvěr letišti poskytla Československá obchodní banka, Všeobecná úvěrová banka a Raiffeisenbank. Cílem bylo udržení finanční stability společnosti.

„Podmínky úvěru jsou nadstandardní. […] Prostředky ve výši sedmi miliard korun může Letiště Praha použít bez omezení a čerpat je postupně dle svojí budoucí potřeby až do roku 2024,“ uvedl tehdy předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos s tím, že letiště peníze využije v budoucích letech v případě potřeby na provoz a investice.

Letiště Václava Havla Praha si půjčilo sedm miliard korun

Letiště přitom má od svého jediného akcionáře [Ministerstvo financí ČR] schválenou investici do rozšíření Terminálu 2 za cca 16 miliard korun. Z toho zhruba devět miliard korun půjde přímo do rozšíření terminálu, zbylých sedm miliard korun do souvisejících staveb. Jako jsou například pojezdové dráhy, parkovací dům nebo estakády a jiné dopravní komunikace před terminálem. Do budoucna letiště plánuje investice za celkem 55 miliard korun. Předpokládá, že v budoucnu odbaví až 30 milionů cestujících ročně.

Nové posily hledá i Czech Airlines Handling

A nové pracovníky hledá i dceřiná společnost Czech Airlines Handling. Ta na Letišti Václava Havla zajišťuje odbavení cestujících a letadel.

„S novými očekávanými linkami a s vyšší frekvencí letů je nutné zajistit dostatek pracovníků, aby odbavení probíhalo komfortně a aby byly splněny smluvní požadavky dopravců,“ upřesnila Lörincová.

Otevřené pozice se týkají hlavně pracovníků nakládky a vykládky zavazadel, kteří se pohybují po ploše a zajišťují tuto službu pro letadla různých typů. Podle Lörincové zájemci o tyto pozice jistě ocení atraktivní prostředí mezinárodního letiště a benefity, které Letiště Praha zaměstnancům poskytuje. Jde například o benefitní systém Cafeteria, pět týdnů dovolené, dotované stravování v letištní restauraci a zaměstnaneckých jídelnách.

Na Letiště Václava Havla Praha se vracejí letecké společnosti

K benefitům patří dále příspěvek na pojištění odpovědnosti a penzijní připojištění, jazykové kurzy, možnost využít mobilní data zdarma a zvýhodněné nákupy ve free shopech. Dále i masáže či fitness v areálu letiště za výhodné ceny a společné akce pro rodiny zaměstnanců. Přičemž na některé benefity dosáhnou dle zástupců společnosti i ti, kteří pracují na dohody.

–DNA–

1 komentář

  1. Dnes přijmou 220 pracovníků a na podzim je zase vyhodí!Bude další nárůst covidu a opět poklesne pohyb lidí kvůli zákazům vstupu.To ovšem nikdo nemůže předem vědět.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here