WWF: Země EU vyjídají svět a plýtvají potravinami zároveň

2075
WWF
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zemědělství EU přispívá k celosvětovému zásobování potravinami jen omezeně a je spíše drahým supermarketem než světovou sýpkou. A to přesto, že EU patří k největším světovým vývozcům zemědělsko-potravinářských produktů.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes [23.5.] zveřejnil Světový fond na ochranu přírody [WWF]. Zpráva potvrzuje, že z ekonomického hlediska je EU největším vývozcem, pokud se ale týká skutečně důležitého hlediska výživy, vykazuje značný obchodní deficit.

„EU tak spotřebovává více, než je její spravedlivý podíl. Její vysoká úroveň produkce potravin je možná pouze díky masivnímu dovozu zdrojů,“ upozorňuje ve zprávě WWF.

EP chce zákon na dovoz a prodej zboží s pochybným původem

Podle zprávy země EU dovážejí více kalorií a bílkovin, než prodávají do jiných regionů. Tím připravují ostatní trhy až o jedenáct procent kalorií a až 26 procent bílkovin z celosvětově vyprodukovaného objemu.

„Jedním z důvodů je, že EU vyváží především kvalitní potraviny, jako je čokoláda nebo maso. Dováží však levné produkty, jako je kakao, sója nebo krmivo pro zvířata. Avšak v mnoha zemích lidé potřebují obilí, ne hovězí maso a chardonnay,“ řekla expertka WWF Tanja Drägerová agentuře DPA s dodatkem, že například nejméně polovina produkce obilovin v EU končí jako krmivo.

S potravinami se v EU zkrátka plýtvá

Podle zprávy WWF až 40 procent potravin vyprodukovaných v EU se navíc nikdy nesní. Což představuje obrovské náklady pro klima stejně jako biodiverzitu. Zpráva dále uvádí, že v EU se každým rokem vyhodí až 173 kilogramů potravin na osobu. To je přes 90 milionů tun potravin. Vyšší je tento údaj na jihu Evropy, kde přesahuje 200 kilogramů na osobu za rok.

V České republice je podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] o poznání nižší. Odhady úřadu hovoří o tom, že do odpadu u nás míří zhruba 56 kilogramů potravin na obyvatele. Potraviny vyhazují hlavně domácnosti, asi pětina se znehodnotí při zpracování.

Což potvrzují data Ústavu zemědělské ekonomiky a informací [ÚZEI]. Podle něj domácnosti vyprodukují 53 procent z potravinového odpadu v Česku, dalších 19 procent vznikne při zpracování a 12 procent ve stravovacích službách. Jedenáct procent potravinového odpadu připadá na prvovýrobu a pět procent na obchodní sítě.

WWF: Evropské zemědělství se musí změnit

WWF tvrdí, že snaha zvýšit produkci potravin v EU v reakci na současnou celosvětovou potravinou krizi, jak navrhují někteří politici a lobbistické skupiny, by současné problémy pravděpodobně jen prohloubila. EU by podle ní spíše měla změnit svoji spotřebu.

Dovoz potravin do EU a domácí produkce jsou dle WWF neudržitelné. To proto, že ničí přírodní zdroje, způsobují odlesňování a vyčerpávají zásoby ryb po celém světě.

„EU musí produkovat a spotřebovávat jinak. Musí se například snížit stavy hospodářských zvířat a zvýšit podíl půdy využívané k pěstování obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce pro lidskou spotřebu,“ uvedla Tanja Drägerová.

Evropská politika posílila české zemědělství, tvrdí Špidla

Podle ní vysoké ztráty realizují i evropské zemědělské podniky, které to jen přehlíží. Dle odhadů WWF se přitom na celém světě v době sklizně nebo krátce po ní ztratí 1,2 miliardy tun potravin určených pro lidi. To je přibližně 15 procent celkové produkce. Podle tuzemského Ministerstva zemědělství ČR v unii končí jako potravinový odpad 20 procent vyprodukovaných potravin, celosvětově se vyplýtvá třetina.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Spíš by bylo vhodné zmínit to, že například v Africe se každých 20 let zdvojnásobí počet obyvatel. Tento kontinent je schopen uživit cca 700 milionů lidí, bohužel už nyní je jich tam dvojnásobek a my toto přemnožování vědomě podporujeme tím, že přírodě házíme klacky pod nohy kdekoliv je to jen možné a hrajeme si na bohy. Co je proti tomu nějakých 500 milionů lidí v Evropě, kteří mají údajně o pár procent větší spotřebu. Oteplování a likvidaci životního prostředí bychom mohli nejlépe zastavit tak, že bychom nedělali vůbec nic, nevšímali si toho co se děje v Africe nebo Asii a nechali každý stát ať si dělá co chce, příroda by si už sama poradila a za pár desetiletí bychom měli po problémech. Stejně k tomu dřív či později bude muset dojít, že vyspělé státy zavřou hranice a oddělí se od okolního světa, pokud to neudělají tak celá civilizace skončí. Nebo si snad umí někdo představit co se stane za pár let, kdy bude na světě 12miliard lidí a z toho 2 miliardy se budou snažit dostat do Evropy kde očekávají že jim budou pečení holubi sami létat do huby? Ani po několika letech jsme se úplně nevzpamatovali z toho co k nám během 3 let přišly miliony ilegálních imigrantů a bylo jich méně než je 1% populace EU, co by se asi tak stalo, kdyby se na nás valily hordy kdy by na každého občana EU připadaly 4 ilegální imigranti?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here