PPF je opět v černých číslech. Její aktiva přesáhla bilion Kč

433
PPF
Foto: PPF Group

Skupina PPF vykázala za rok 2021 čistý zisk 239 milionů eur [cca 5,9 mld. Kč]. Předloni byla ve ztrátě. Zástupci skupiny uvedli, že výhled na následující období komplikují současné náročné makroekonomické a geopolitické podmínky.

Informace potvrdila finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková. Podle ní konsolidovaný auditovaný čistý zisk 2021 náležící vlastníkům mateřské společnosti podle mezinárodních standardů IFRS činil 239 milionů eur [cca 5,9 mld. Kč]. V roce 2020 PPF vykázala ztrátu 249 milionů eur [cca 6,15 mld. Kč]. Proto považují zástupci skupiny výsledek za úspěch.

„Všechny naše byznysy loni meziročně zlepšily své výsledky. Nadto jsme za posledních 18 měsíců zrealizovali několik významných transakcí. Celkově tyto akvizice a divestice posílily pozici v odvětvích, ve kterých podnikáme, a také naše finanční rezervy. Díky nim jsme připraveni aktivně investovat,“ uvedla Kateřina Jirásková.

Divestice značí opak investic, kdy se skupina zbavuje majetku. Podle Jiráskové celková aktiva PPF koncem loňského roku dosáhla 42,2 miliardy eur [cca 1,04 bil. Kč]. Ke konci roku 2020 přitom činila 39,7 miliardy eur [cca 980,6 mld. Kč]. Vlastní kapitál skupiny PPF připadající na akcionáře ke konci loňského roku byl 8,5 miliardy eur [cca 210 mld. Kč]. Předloni činil 7,9 mld. eur [cca 195 mld. Kč].

Skupina PPF omezuje svoje aktivity

Po smrti zakladatele PPF Petra Kellnera skupina vystupuje z některých svých byznysů. Na konci května oznámila ukončení procesu akvizice aktiv Air Bank a českého a slovenského Home Creditu s Moneta Money Bank [MMB]. Smlouva stanovila kupní cenu Air Bank na 25,9 miliardy korun. Jako důvody zrušení akvizice zástupci PPF uvedli, že aktuálně, ale i v budoucnu, nenaplní předpoklady, za kterých celou transakci připravili a domluvili.

„V případě dokončení transakce by došlo nejen k významné redukci rozvojových plánů, ale především k podstatnému snížení rozdělitelného zisku a rezerv ve srovnání s představami, které byly prezentovány při podpisu rámcové smlouvy,“ vyjasnili.

Skupina PPF přitom nadále zůstává s podílem 29,94 procenta největším akcionářem MMB. V nově uzavřené dohodě se zavázala, že svůj vlastnický podíl v Monetě již nezvýší. A ten stávající podrží minimálně po dobu 12 měsíců. Zároveň si vymohla možnost prodeje svého stávajícího podílu na úrovni 29,94 procenta potenciálnímu strategickému investorovi.

Akcie Moneta Money Bank po konci námluv s PPF klesají

Dalším významným krokem PPF v poslední době bylo stažení se z ruského trhu. To skupina oznámila v polovině května, kdy podepsala dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku. Transakce zahrnuje prodej společnosti Home Credit and Finance Bank [HCFB] a jejích dceřiných společností.

„V rámci transakce bude kazašská Bank Home Credit, která je dceřinou společností HCFB, prodána akcionářům a manažerům ze skupin PPF a Home Credit. Transakce zajistí kontinuitu pro zaměstnance a klienty Home Creditu v Rusku i Kazachstánu. […] Cena nebude po dohodě obou stran zveřejněna,“ uvedla ve své zprávě skupina PPF.

Podle ní Ivan Tyryškin výrazně přispěl k budování základů moderních finančních trhů v Rusku jako generální ředitel ruské burzy RTS [Russia Trading System]. Je i spoluzakladatel petrohradské burzy SPB [Saint Petersburg Stock Exchange]. Nyní stojí v čele její správní rady a patří k významným akcionářům této burzy.

Petr Kellner tragicky zahynul loni v březnu

Zpráva o úmrtí Petra Kellnera obletěla svět 29.3. 2021. Jeden z nejbohatších Čechů a nejúspěšnějších českých podnikatelů, zakladatel a spolumajitel skupiny PPF Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce. Zprávu přinesl jako první americký deník The New York Times.

Český miliardář Petr Kellner, jehož čisté jmění časopis Forbes odhadl na 17,5 miliardy dolarů, byl na palubě vrtulníku Airbus AS350 B3. Ten v sobotu spadl poblíž ledovce Knik,“ uvedl americký deník.

Cílem letu byla takzvaná heli-ski exkurze k ledovci Knik. To je lyžování z nedostupných míst, na které se účastníci těchto akcí dostávají s pomocí vrtulníků. Každá i sebemenší chyba se jim může stát osudovou. Na palubě stroje bylo pět lidí. Jako jediný přežil bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth.

Petr Kellner zahynul při pádu vrtulníku Airbus na Aljašce

Petr Kellner začal budovat své impérium PPF v devadesátých letech minulého století v Česku. U zrodu jeho podnikatelské hvězdy stál podnikatel ve sklářství a automotive a někdejší prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Štěpán Popovič [1945 až 2019]. Ten Petrovi Kellnerovi půjčil do rozjezdu podnikání 40 milionů korun. Za ně začal Kellner obchodovat nejdříve s kancelářským vybavením, aby následně vybudoval miliardové impérium s přesahy do mnoha oblastí ekonomiky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here