Dividendové tituly teď klesají méně než růstové akcie

586
dividendove_tituly
Ilustrační foto: Pixabay.com

Současná situace na finančních trzích příliš důvodů k optimismu nedává. Jak ale vyplývá z analýzy brokerské společnosti XTB, proti aktuálním cenovým poklesům jsou více odolné dividendové tituly než růstové akcie. 

Dividendové akcie jsou majetkové cenné papíry společností vyplácejících pravidelnou dividendu. To znamená podíl na zisku. Společnosti stabilně hospodaří s jasným obchodním modelem, který nevyžaduje výrazné investice do růstu tržeb. A právě to managementu umožňuje vyplácet část zisku zpět svým investorům ve formě dividendy.

„Zdá se tedy, že pokud je před námi nějaké delší období medvědího trhu, tak právě dividendové tituly slouží jako takový únikový prostor před hlubšími propady,“ říká hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Podle něj investoři i přesto nemohou automaticky očekávat, že jim dividendové tituly plně pokryjí ztráty z růstových titulů. Nebo jim přinesou výnos, jenž jim v pohodě pokryje aktuálně dvojcifernou inflaci.

„Mohou však sloužit k zaparkování volného kapitálu do titulů, které obecně řečeno mají tendenci být méně citlivé na hospodářský cyklus. To znamená na zpomalení nebo pokles ekonomické aktivity,“ dodává.

Sedm top dividendových titulů dle XTB

XTB proto připravilo seznam sedmi dividendových titulů, které sice mohou v následujících měsících dále klesat či růst, velmi pravděpodobně se ale budou vyznačovat pokračováním své dividendové politiky. Tedy i v době klesajícího trhu investorům doručí nejspíše zajímavé dividendy. Příkladem uveďme akcie společnosti ExxonMobil.

Čím se vyznačují dividendové tituly
  • Stabilní business model – zavedená společnost se stabilně rostoucími zisky.
  • Stabilní dividendová politika – zpravidla jasně daný dividendový výplatní poměr.
  • Menší citlivost na hospodářský cyklus – odvětví, která mají stabilní poptávku.
  • Přiměřená zadluženost – obvykle stabilní dividendové tituly nebývají příliš předlužené.
  • Minimální non-business rizika – neohrožuje výkon společnosti geopolitickými nebo regulačními riziky.

„Do seznamu jsme přidali také dva ETF tituly, které se svým zaměřením soustředí právě na dividendové akcie z USA i z celého světa,“ doplňuje Jiří Tyleček.

Upozorňuje, že investoři se ale musejí sami rozhodnout, zda vybrané dividendové tituly zahrnou do svého portfolia. Přičemž zdůrazňuje, že aktuální situace na finančních trzích se vyznačuje medvědím trendem. A zřejmě se jím ještě nějaký čas vyznačovat bude.

Býčí trh je vzhledem k predikcím zatím v nedohlednu

Termín medvědí trh neboli bear market se běžně používá pro výrazný pokles cen na akciových trzích. Medvědím trhem analytici označují situaci, kdy cenové ztráty indexu z posledního maxima překonají 20 procent. Což se děje právě teď. Například Index Nasdaq za leden až červen klesl o rekordních 29,5 procenta. Dow Jones oslabil o 15,3 procenta. To je nejvíce od roku 1962. Index S&P 500 ztratil 20,6 procenta, nejvíce od roku 1970.

„Stávající prostředí vysoké inflace a ekonomického zpomalování může ceny řady akciových titulů nadále tlačit k nižším úrovním,“ říká v této souvislosti Jiří Tyleček.

Podle něj i dalších analytiků přitom opak medvědího trhu – býčí trh, který symbolizuje delší období rostoucích akciových trhů – je vzhledem k předpokládanému negativnímu vývoji ekonomik ve vyspělém světě prozatím v nedohledu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here