Investiční fond Nemomax loni přinesl 7,34% zhodnocení

531
Nemomax
Vizualizace projektu Viva Lipno / Foto: Nemomax

Fond kvalifikovaných investorů Nemomax loni zhodnotil investice svých účastníků o 7,34 procenta. Fond se specializuje na investice do realit, využívá ale i investiční příležitosti na akciovém a peněžním trhu.

Ke konci loňského roku dosáhl objem majetku fondu 378 737 498 Kč. Fond nyní investuje zejména do čtyř realitních projektů. Z nichž dva jsou v Praze, jeden ve Vrchlabí a jeden u Lipenského jezera v Jihočeském kraji.

„Prioritní investiční akcie od prvního úpisu jsme za 45 měsíců, což je doporučená doba investování do našich produktů, zhodnotili o 30,66 procenta. Roční zhodnocení prioritních investičních akcií pak bylo 7,34 procenta,“ říká pro FinTag.cz předseda dozorčí rady fondu Marek Unčovský.

Mezi aktuálně hlavní projekty fondu patří Viva Lipno, Viva Vrchlabí, Vila Rokoska v Praze nebo výstavba rodinného bydlení v pražských Čimicích.

„Mezi nejlepší a nejbezpečnější možnosti, kam vložit své prostředky, jsou dlouhodobě považovány nemovitosti. I zde se ale objevují jistá úskalí. Pokud člověk investuje do nemovitosti, neznamená to, že se touto cestou zcela vyrovná s inflací a finanční prostředky se zhodnotí adekvátními procenty,“ doplňuje Marek Unčovský.

Klíčovou roli dle něj vždy hraje výběr nemovitosti a její lokalita. Upozorňuje i na to, že nemovitostní trh v následujícím období čeká nejspíš pokles cen u běžných bytů.

„Hlavní příčinou poklesu hodnoty běžných bytů a domů bude konec fixací hypoték a několikanásobné zvýšení úrokových sazeb. V kombinaci s nárůstem ceny energií, paliva a potravin může tato situace být pro člověka až likvidační a bude se snažit nemovitost rychle prodat, a to i pod cenou. Lze tedy očekávat, že dalším efektem zdražování bude i to, že se na trhu objeví více nemovitostí, což sníží jejich cenu,“ upřesňuje.

Projekt Viva Lipno žádá o stavební povolení

Jak již bylo řečeno, fond Nemomax nyní operuje se čtyřmi hlavními bytovými projekty. Jedním z nich je projekt celoročního bydlení na břehu Lipenského jezera Viva Lipno. V jeho případě již došlo k územnímu rozhodnutí s kladným výsledkem.

„Územní rozhodnutí pro nás představuje úspěch v podobě nárůstu hodnoty investic a také hodnoty samotného nemovitostního fondu Nemomax. Investice se zhodnotila již v podobě zakoupených pozemků v oblíbené turistické a rekreační oblasti,“ říká Unčovský s tím, že fond nyní žádá o stavební povolení.

Samotnou výstavbu obytného komplexu na levém břehu Lipna fond plánuje na rok 2024. Projekt Viva Lipno tvoří deset dvoupodlažních bytových domů a 15 chaletů [sestavy apartmánů, pozn. red.]. Přičemž maximálně respektuje stávající okolní přírodu.

„Už při zadání a zpracování architektonického návrhu byl prioritou citlivý přístup k místní přírodě. […] Důraz jsme při realizaci architektonického návrhu Viva Lipno kladli i na minimální zastavěnou plochu. Vybrali jsme proto design, který šetrně a šikovně využívá současný prostor pozemku a respektuje okolí,“ doplňuje Unčovský.

Projekt dle něj pracuje s moderní, udržitelnou a nenápadnou architekturou. Budovy funkčně a vizuálně propojují přírodní prvky. Pracuje hlavně se dřevem a kameny.

Nemomax funguje na trhu od roku 2017

K dalším aktuálně rozpracovaným projektům fondu patří čtyři bytové domy s celkem 56 byty na celoroční bydlení ve Vrchlabí. Lokalita pro bytové domy Viva Vrchlabí se nachází na okraji města v blízkosti rekreačního areálu Vejsplachy. Fond dále realizuje projekt bytového domu na úbočí svahu nad pražskou Trojou. Citlivou rekonstrukcí původní vily a zčásti také novou přístavbou vznikne třináct bytů. Fond realizuje aktuálně i tři byty v rodinném domě o třech bytových jednotkách v pražských Čimicích.

Investiční fond Nemomax působí na tuzemském trhu fondů kvalifikovaných investorů od roku 2017. Za sebou má několik úspěšně zrealizovaných nemovitostních projektů. Jeho statutárním orgánem je Avant investiční společnost, činnost depozitáře zajišťuje společnost Cyrrus. Fond se zaměřuje na provádění investic do účastí v kapitálových obchodních společnostech, zejména vlastnících nemovitosti. Investuje i do cenných papírů a nástrojů peněžního trhu. Minimální investiční horizont fondu jsou čtyři roky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here