ČEZ jde příkladem. V zimě ubere na topení

1031
CEZ
Foto: ČEZ

Zisky společnosti ČEZ byly rekordní již loni a kvůli drahé elektřině budou rekordní i letos. Což ale neznamená, že se podnik, v němž majoritní podíl drží stát, nepřipojí k celonárodnímu úsilí k překonání dopadů ruské války na Ukrajině.

A to tak, že svým zaměstnancům v práci v nadcházející topné sezóně sníží teplotu o 2 až 4 stupně Celsia podle typu místnosti. Firma se k opatření rozhodla, jak uvedla, i na doporučení vlády, která společnost vyzývá ke snižování teploty vytápění. Úspora se dotkne více než stovky administrativních budov energetického gigantu po celé republice. Vedení ČEZu je ze svého plánu nadšené, někteří zaměstnanci však vyjadřují nespokojenost.

„Nevím, co je to za plán, že budeme v kancelářích klepat kosu. Na současných drahých energiích vyděláváme dost na to, abychom si nemuseli brát do práce kožichy,“ říká zaměstnanec ČEZ ze Středočeského kraje, jenž si s ohledem na možný postih ze strany svých vedoucích ale nepřál být jmenován.

ČEZ dál snáší zlatá vejce. Největší dá vládě Petra Fialy

Obavy zaměstnanců mírní členka představenstva a ředitelka divize správa společnosti ČEZ Michaela Chaloupková.

„Nepůjde o žádný dramatický pokles teploty. Stále se budeme řídit vyhláškami a doporučeními například Světové zdravotnické organizace,“ ubezpečuje všechny.

Plán úspor ve spotřebě vysvětluje i tím, že vedení firmy, jak říká, silně vnímá situaci lidí v naší zemi a jejich obavy z nadcházející zimy.

„…zda bude dost tepla i pro domácnosti. A proto i my sami jako největší energetická společnost v republice se snažíme energiemi neplýtvat a také lidem radíme, jak na to. Snížení teploty v budovách má okamžitý úsporný efekt a nevyžaduje žádné dodatečné investice,“ vysvětluje.

V kancelářích ČEZu bude 20 stupňů, to není špatné

ČEZ ví už nyní, jakou teplotu vzduchu bude ve svých budovách udržovat. V kancelářích a zákaznických centrech, kde lidé sedí po celý den, se teplota sníží na 20 stupňů. V chodbách a na schodištích ji stáhne až na 15 stupňů. A některé prostory, například garáže nebo sklady, bude pouze temperovat. Anebo je přestane vytápět úplně.

Podle vyjádření vedení ČEZ snížením teploty až o čtyři stupně uspoří odhadem téměř 15 % spotřeby energií. Tím však její uvědomělý přístup nekončí. ČEZ sáhne i do svých finančních rezerv a zainvestuje do snížení energetické náročnosti svých budov. Nebude to pro firmu ale žádná novinka. Každý rok na energetické úspory vydá v průměru 45 milionů korun.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

Součástí investic jsou instalace tepelných čerpadel a fotovoltaiky. Plánuje i centrální řídicí systém pro efektivnější regulaci vytápění, chlazení a vzduchotechniky. Úspora bude značná, firma spravuje 113 administrativních budov různé velikosti. Tři několikapatrové budovy centrály v Praze, call centra, zákaznická centra i malé stavby jen s několika kancelářemi.

ČEZ není jednička jen v cenách energií

Skutečnost je, že ČEZ nyní nevyniká pouze ve vysokých cenách energií, ale dlouhodobě sklízí úspěchy také v oblasti politiky udržitelnosti. Díky programu snižování energetické náročnosti budov za posledních pět let snížil spotřebu o 16 procent. V návaznosti na loni vyhlášenou strategii Vize 2030 – Čistá Energie Zítřka si dokonce stanovil interní cíl, kdy chce do roku 2027 snížit spotřebu všech energií v budovách o dalších 15 procent. Ty přitom uspoří již letos svým odpovědným snížením teploty v budovách.

Skupina ČEZ letos strhla mezinárodní ESG ratingy

I přesto někteří škarohlídi na počínání ČEZu pohlížejí s úsměšky. Tvrdí, že ČEZ už sám nemá na to, aby zaplatil za energie, které si sám účtuje. A najdou se i tací, kteří tvrdí, že ČEZ šetří, aby měl na výplaty stamilionových odměn pro své manažery a miliardových dividend pro své akcionáře. Z nichž je největší stát. Právě ten chce loňskou i letošní rekordní dividendu ČEZu využít na pomoc domácnostem postižených vysokými cenami energií. Konkrétně na takzvaný úsporný energetický tarif. Ten už schválili poslanci. Bohužel v podobě, která dosud jasně neřekla, o kolik lidem stát v platbách za elektřinu uleví.

Poslanci schválili energetický tarif. Jaký ale je, se neví

Prozatím se jen ví, že v případě zemního plynu stát letos domácnostem neuleví vůbec. To proto, že se na plyn úsporný energetický tarif letos nevztahuje. Plyn totiž řeší až příští rok.

Dodejme, že například v Německu jdou na věc docela jinak. Nejenže energiemi šetří jaksi přirozeně a běžně, tamější vláda ale již v případě plynu oznámila snížení daně z přidané hodnoty z 19 na sedm procent.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here