Stát zdarma poradí s úsporou energií i dotací

1510
energii
Foto: Pixabay.com

Již 21 let provozuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO] Energetická konzultační střediska [EKIS]. Ta zdarma radí domácnostem, firmám i institucím s úsporami energií. Obrátit se na ně lidé mohou i online.

Energetičtí specialisté sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese. Za jejich odbornost ručí MPO, které je dotuje prostřednictvím Programu Efekt.

„Energetičtí specialisté zdarma poradí od výběru úsporného osvětlení přes vhodné zateplení, správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb,“ uvádí MPO na stránkách poradců.

Poradny v síti EKIS jsou k dispozici po celé republice. Nabízejí i online konzultace. Novinka v bezplatném energetickém poradenství jsou mobilní M-EKIS. Ve spolupráci s místní samosprávou experti předávají informace o úsporách energií většímu počtu zájemců.

„Experti pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i další administrativou pro získání dotace. Na EKIS odborníky se může obrátit opravdu každý – občané, podnikatelé a firmy i zástupci obcí, měst a krajů,“ stojí na stránkách poradců.

Získat radu na úsporu energií lze i online

Energetičtí odborníci působí v celkem 60 střediscích zastoupených ve všech krajích Česka. Osobně konzultovat své záležitosti s nimi mohou lidé vždy v pondělí a středu od 13 do 17 hodin v EKIS nebo prostřednictvím online videohovoru.

Síť Energetických konzultačních středisek v České republice
[Zdroj: MPO ČR]

Obrátit se na ně mohou i prostřednictvím online dotazů. K tomu je zapotřebí vyplnit on-line formulář. MPO uvádí, že poradci zodpoví každý dotaz do sedmi dnů. Web EKIS publikuje i souhrnné informace k úsporám energií, publikace a příručky, které jsou volně ke stažení.

„Poradna umožňuje vyhledávat v databázi zodpovězených dotazů. Možná, že právě zde najdete informace, které potřebujete. Dříve než položíte nový dotaz, projděte zveřejněné odpovědi. V případě složitějších otázek, které vyžadují osobní konzultaci, kontaktujte některé středisko EKIS,“ radí na stránkách poradci.

Kdo nebude se službami středisek EKIS spokojený, může své námitky vyjádřit pomocí emailu efekt@mpo.cz. Ve dnech 2. a 4. září budou mít odborníci z EKIS stánek na veletrhu Domov a teplo na Výstavišti Lysá nad Labem.

Náklady na poradce hradí program Efekt

Střediska EKIS fungují v rámci státního programu Efekt na podporu úspor energie. Ten vyhlašuje MPO se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce. Od roku 2008, kdy program přešel přímo pod úřad, poskytli poradci přes 120 tisíc konzultací.

Jozef Síkela: Musíme opravit trh s energiemi

Pro období let 2022–2027 běží program Efekt III. Nabízí i dotace, které zájemci čerpají v pěti prioritních osách. Jde o předprojektovou přípravu, poradenskou činnost, vzdělávání, energetický management, koncepci a pilotní projekty. Více o programu zde.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here