Spoléhat na Ukrajince je snadné, ale jen to nestačí

447
jen
Foto: Pixabay.com

Český pracovní trh zůstává i přes pokles ekonomiky nepružný. Nezaměstnanost v Česku je nejnižší v EU a firmy napříč obory nemají pracovníky. Vláda sice otevřela pracovní trh lidem z Ukrajiny, podle personalistů ale jen to nestačí.  

Ředitel Grafton Recruitment a Gi Group Martin Malo tvrdí, že dlouhodobá přílišná závislost Česka na pracovnících z Ukrajiny je sice nejjednodušší, podle jeho slov ale jde o chybné řešení nedostatku lidí na tuzemském trhu práce.

„Aktuálně je kvůli všeobecné mobilizaci a válce nábor z této země prakticky nemožný a jiné zdroje uchazečů o práci nejsou dostatečné,“ vysvětluje proč.

Související problém je i to, že Ukrajincům otevřely pracovní trhy i další země. Mnoho z těch, kteří u nás pracovali, odešlo například do Německa. Tuzemské firmy tak náhle zůstaly bez již zapracovaných pracovníků z Ukrajiny. To v nedávném podcastu na zdravotnickém serveru ZdraveZpravy.cz potvrdila i šéfka skupiny Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková. I z jejích zdravotnických zařízení odešla část pracovnic z Ukrajiny za vyšším výdělkem do západních evropských zemí.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

Martin Malo tvrdí, že problém může vyřešit česká vláda, a to přesměrováním schválených kvót v Programu kvalifikovaný zaměstnanec z Ukrajiny na jiné země.

„Vláda je ale v této oblasti překvapivě pasivní a jen vyčkává další vývoj na Ukrajině a patrně i výsledků komunálních voleb,“ upřesňuje.

Tímto přístupem Česko podle něj ztrácí konkurenční výhodu vůči okolním zemím v čele s Polskem. To totiž podle jeho slov – na rozdíl od Česka – velmi dobře pochopilo, že pokud má ekonomika růst, je potřeba zabezpečit dostatek kvalifikovaných uchazečů. Což v praxi značí změnu nastavení pravidel ekonomické migrace. Dodejme, že Polsko je před Českem napřed i v rychlosti vydávání stavebních povolení, a to nejen pro dopravní infrastrukturu.

Situace na českém pracovním trhu je jen špatná

Podle personalistů i zástupců firem navzdory současným ekonomickým potížím mnohé obory rostou. Stejně jako v minulých letech ale narážejí na doslova vyluxovaný trh práce.

„Žádný trh práce v Česku neexistuje!!! Je to jen přetahovaná o lidi, kteří na něm už jsou. Například u IT vývojářů jsme narazili na strop. Platíme jim až 7,5 tisíce korun za den. A stejně vývojáři nejsou,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz majitel IT firmy Meddi, která se zabývá vývojem telemedicínských řešení, Jiří Pecina.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

Rozpaky nad fungování českého trhu vyjádřila na výroční konferenci Sdružení pro zahraniční investice – AFI [6.9.] i někdejší šéfka Národní rozpočtové rady a současná viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Jedním z důvodů je podle jejího názoru přílišná ochrana zaměstnanců. Co se týče najímání lidí ze zahraničí, uvedla zkušenost české firmy, které trvalo najmout IT odborníka z Indie devět měsíců. Zmínila i poměry v USA, kde lidé o práci přicházejí a znovu jí získávají podle vývoje ekonomiky. Což podle ní zřetelně ukázala i pandemie covidu.

Potřebujeme začít zase pracovat, nabídl jako řešení krize Singer

Podobně se na konferenci vyjádřil někdejší guvernér ČNB a dnes hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Za příklad uvedl, jak obtížně u nás získávají pracovní povolení například pracovníci jihokorejské automobilky Hyundai, která ale má v Česku významný výrobní závod.

„Okamžitě bych odejmul pravomoci v této věci cizinecké policii. Její postupy vůči pracovníkům ze zahraničí jsou z principu nedůstojné,“ navrhl i konkrétní řešení, jak situaci začít měnit.

Firmy napříč obory se snaží získat pracovníky

Mezitím se tuzemské firmy snaží získat a udržet pracovníky, jak to jen jde. Podle Martina Mala, který vychází z aktuálního průzkumu společnosti Grafton Recruitment a Gi Group, vedle tradičních bonusů a prémií některé z nich nabízejí i benefit v podobě ročního dorovnání mzdy podle aktuální inflace. Což platí zejména v oboru informačních technologií nebo podnikových služeb. Díky prohlubujícímu se nedostatku lidí se běžným jevem stává také nástupní bonus a odměna za doporučení nového pracovníka. Ve výrobě jde nejčastěji v obou případech o 25 tisíc Kč. Výjimkou ale není ani dvojnásobná částka. V IT nebo farmacii pak jde obvykle o šesticiferné částky.

Náborové příspěvky jsou stále častější. Činí desítky i stovky tisíc

Ostatně jen v IT podle kvalifikovaných odhadů chybí v Česku kolem 20 až 30 tisíc IT pracovníků. Nejhůře se firmám daří obsazovat seniorní pozice v oblasti developmentu. Nedostatek hlásí i v případě Java developerů. Zaměstnávání cizinců se s ohledem na situaci v Evropě může nabízet jako vhodné řešení. V mnoha firmách podle Mala zůstává překážkou komplikovaný proces s pracovními vízy.

Obdobná situace panuje v oblasti výroby. Největší zájem mají firmy o svářeče, CNC obráběče, elektrotechniky, konstruktéry, projektanty a technology ve výrobě, stále častěji poptávají i pracovníky pro oblast kvality. Nedostatek pracovníků je podle zmíněného průzkumu umocněn odlivem již zavedených lidí z Ukrajiny, kteří se vrátili zpět do své vlasti.

Problém nemá pouze IT, ale i stavebnictví a obchod

I přesto, že nové stavební projekty brzdí stoupající ceny energií a stavebních materiálů, růst hypotečních sazeb a inflace, poptávka po zaměstnancích ze stavebnictví stále roste. Na trhu práce chybí zejména řemeslnické a dělnické profese, nejvíce zedníci a truhláři. Jejich nedostatek prohlubuje válka na Ukrajině, která byla zdrojem dobrých pracovníků. Oproti loňskému roku se začaly častěji obsazovat i pozice v oblasti udržitelnosti a firmy poptávají stavbyvedoucí, projektanty, rozpočtáře a správce budov.

Stavebnictví pozitivně překvapilo. Optimismem ale nevládne

V oboru obchodu a marketingu nadále přetrvává zvýšená poptávka po zaměstnancích z oblasti e-komerce a výkonnostního marketingu. Nejvíce žádaní jsou aktuálně business analytici, PPC specialisté a obecně zaměstnanci, kteří umí pracovat s daty, vyčíst z nich trendy a sledovat zákaznickou zkušenost. Právě ta nyní ve firmách silně rezonuje a firmy na ni kladou čím dál větší důraz. Zvýšená poptávka panuje v oblasti tvorby obsahu pro web a sociální sítě, proto jsou více než kdy jindy žádaní obsahoví specialisté a copywriteři.

Co se týká obchodu, největší rozmach doznala oblast e-komerce a služeb. Firmy potřebují zaměstnance na akvizici a rozvoj obchodu, tedy hlavně business developery. U obchodních zástupců především s důrazem na technické znalosti. Jejich startovací mzdy vzrostly, a to i u juniorů napříč regiony.

Pracovníky postrádá logistika, administrativa i finance

Firmám z oboru logistiky a dopravy podle průzkumu chybí nejvíce uchazeči na pozice vedoucích logistiky, skladníků, řidičů VZV, skladových operátorů, materiálních plánovačů a dispečerů. Zaměstnavatelé poptávají kandidáty se zkušenostmi v takzvané interní logistice. Vzhledem k omezení finančních zdrojů tím totiž šetří externě vynaložené náklady.

Nájem průmyslových nemovitostí šplhá k 8 euro za metr

V oblasti administrativy je vůbec nejhledanější pozicí office manažer/ka. Kvůli nutnosti znalosti anglického jazyka, bývá obsazení této pozice v praxi problém. V administrativě musí pracovníci navíc zastávat v rámci jedné pozice více rolí. Což je i důvod zvýšené fluktuace. V oblasti práva jsou aktuálně nejvíce poptávané pozice koncipientů.

Organizace z oboru bankovnictví a finančních služeb nadále aktivně poptávají nové zaměstnance. Oproti loňskému roku ale nehledají jen náhrady za bývalé zaměstnance. Naopak otevírají nová pracovní místa, a to především v oblasti investic. Mezi nejhůře obsazované pozice patří mzdoví a finanční účetní a fakturanti. Firmy, které nenabízejí možnost home office, často přicházejí o kandidáty.

Problém hlásí zdravotnictví. Navzdory dobrým příjmům

Nadále přetrvává dlouhodobý nedostatek kvalifikované pracovní síly ve farmacii a zdravotnictví. Atestované lékaře jen těžko shánějí i soukromé kliniky, které kandidáti obvykle upřednostňují. Zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny brání jazyková bariéra a byrokracie zároveň. Mzdy zdravotních sester v loňském roce atakovaly padesátitisícovou hranici, a to hlavně díky přesčasům a covidovým bonusům.

Nezaměstnanost v srpnu v Česku mírně vzrostla

V oblasti farmacie firmy nejvíce poptávají uchazeče na pozice registračních specialistů a manažerů, farmakovigilance a pracovníky v oblasti výroby léčiv a kvality.

–DNA–

1 komentář

  1. Oj to jsou zase pohádky o cizincích. Ideální způsob jak zhoršit nedostupnost bydlení a prestiž firmy je dotáhnout do regionu hromadu cizinců. Zaměstnavatelé kteří se o zaměstnance řádně starají problém s fluktuací nemívají. Ale holt jsou tu tací, kteří chtějí hotové lidi, 5 let praxe v oboru podmínkou, plat pod průměrem a pak se diví že jim každý utíká. TOTO je trh, nikoliv likvidace tržních mechanik dumpingem neomezeného množství levné pracovní síly. Hoši mají trochu zmatek v tom, co je trh, konkurenční prostředí a konkurenční boj. Holt si někteří stále myslí, že právo na zaměstnance má i ten největší shit zaměstnavatel, ale takhle trh fakt nefunguje 😃

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here