Ukrajinu šokují slova o možném ukončení finanční pomoci USA

234094
Ukrajinský premiér Denys Shmyhal 21. října v Kyjevě jednal s prezidentkou Evropské banky pro obnovu a rozvoj Odile Renaud-Basso. / Foto: Government of Ukraine [gov.ua]

Ukrajina nemá peníze na fungování státu a žádá o peníze EU a USA. Mezinárodní měnový fond [MMF] jí na začátku října přitom schválil další dodatečné nouzové financování za 1,3 miliardy dolarů [32,3 miliardy Kč].

Prostředky MMF poskytne z nového programu nouzových půjček na řešení nedostatku potravin, který minulý měsíc schválila jeho rada. Zástupci MMF uvedli, že Ukrajině její globální partneři poskytli dostatečné finanční záruky, aby splnila požadavky MMF na udržitelnost dluhu. Což Ukrajinu kvalifikovalo pro využití dalších nouzových fondů.

Jednání o podpoře pokračovala tento týden ve Vídni, kde se sešel šéf mise MMF pro Ukrajinu Gavin Gray s ministrem financí Serhijem Marčenkem a guvernérem Národní banky Ukrajiny Andrijem Pyshnyyem.

„Reálný hrubý domácí produkt [HDP] se výrazně snížil, inflace prudce vzrostla, obchod byl podstatně narušen a fiskální deficit vzrostl na bezprecedentní úroveň,“ zhodnotil současný stav Gavin Gray s upozorněním, že jde o dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Z Ukrajiny prchl guvernér centrální banky Ševčenko

Jednání se nyní podle něj soustředí na financování země v příštím roce. Ukrajinští představitelé naléhají, aby fond uvolnil dodatečné, nenouzové prostředky v rámci plnohodnotného úvěrového programu. Mezinárodní měnový fond již Ukrajině poskytl od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 1,4 miliardy dolarů [cca 35 mld. Kč].

Podle předsedkyně Evropské komise [EK] Ursuly von der Leyenové by měla finanční podpora Ukrajiny ze strany EU v příštím roce činit 18 miliard eur [440,5 mld. Kč]. Další podporu mají dodat USA. Ta by měla být srovnatelná, ne-li vyšší. Ekonomové odhadují, že Ukrajina potřebuje podporu v objemu až čtyř miliard eur [98 mld. Kč] měsíčně.

Ukrajina je bez peněz, žádá o další pomoc

K aktuální pomoci Ukrajině patří úvěr pro ukrajinskou plynárenskou společnost Naftogaz ve výši cca 300 milionů eur [7,4 mld. Kč] od Kanady a Evropské banky pro obnovu a rozvoj [EBRD]. Částkou 54,4 milionu eur [cca 1,3 mld. Kč] podpoří ukrajinského dodavatele elektrické energie Ukrenergo Británie a Evropská banka pro obnovu a rozvoj [EBRD].

Ukrajinská ekonomika se v prvních třech čtvrtletích letošního roku propadla proti stejnému období loni o 30 procent. Světová banka aktuálně předpověděla, že ukrajinská ekonomika v celém letošním roce klesne o 35 procent. Země má problém s financováním základních potřeb.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj minulý týden vyzval světové politiky, aby ve finanční podpoře přidali. Zažádal o zvýšení půjček o v přepočtu bilion korun na pokrytí letošního schodku státního rozpočtu země. V ukrajinském parlamentu pak uvedl, že země je bez finančních prostředků.

Ukrajina žije na dluh. O peníze teď žádá MMF

Mezi největší podporovatele Ukrajiny patří Spojené státy americké. Ty podle dostupných informací zemi od ledna 2021 poskytly finanční pomoc ve výši 18,3 miliardy dolarů [cca 454,4 mld. Kč]. Do země posílají peníze i vojenský materiál.

„Spojené státy jsou odhodlány podporovat Ukrajince, kteří dál brání svou suverenitu,“ říká americký prezident Joe Biden pokaždé, když USA schválí další pomoc Ukrajincům.

Největším donátorem Ukrajiny jsou USA

Vážné znepokojení na Ukrajině vyvolaly poslední zprávy z amerického kongresu, jak v článku Ukrainian officials ‘shocked’ as Republicans threaten tougher line on aid informují Financial Times [FT]. Podle článku ukrajinské představitele šokovalo vystoupení předsedy republikánské menšiny ve sněmovně reprezentantů Kevina McCarthyho. Ten uvedl, že pokud jeho strana získá v listopadových volbách v dolní komoře kongresu většinu, přestane dávat Ukrajině pomoc formou bianko šeku.

„Myslím, že lidé nebudou sedět [doma] v recesi, a [u toho] budou vypisovat bianco šeky na Ukrajinu,“ řekl McCarthy Punchbowl News.

Ekonomika USA je v recesi. Klesla i ve druhém čtvrtletí

Slova republikánského lídra „šokovala“ ukrajinského vyjednávače v USA, poradce ukrajinského prezidenta a člena ukrajinského parlamentu Davida Arakhamiu.

„Komentáře pana McCarthyho nás upřímně šokovaly. Před několika dny jsme se s ním setkali osobně. A měli jsme za to, že podpora Ukrajině ze strany USA bude pokračovat. I když jeho strana ve volbách zvítězí,“ řekl David Arakhamia FT.

Oleg Nikolenko, mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí, dodal, že Kyjev pro svou roli v konfliktu s Ruskem počítá s „pokračující podporou obou politických stran“ v USA.

FT zároveň upozornily, že již v minulých měsících se proti schvalování podpory pro Ukrajinu vyslovily „partyzánské oddíly“ republikánských zákonodárců. Například Michael McCaul z výboru pro zahraniční věci sněmovny reprezentantů pro Bloomberg uvedl, že Ukrajinu podporují, ale chtějí mít větší dohled nad touto pomocí. Zprávu poslal i Evropské unii. Podle jeho slovo by měli partneři z NATO nést větší břemeno nákladů na pomoc Ukrajině, než dosud nesou.

Ještě jasněji se vyjádřil republikánský senátor za Missouri Josh Hawley: „Spojené státy vydaly na pomoc Ukrajině více než všichni naši evropští spojenci dohromady. A to bez smysluplného dohledu. To je hloupé a neudržitelné.“

–DNA–

128 KOMENTÁŘE

  1. Osobně si myslím, že to dopadne následovně. Válka přibližně stejně silných protivníků není vojenská, ale vždy ekonomická záležitost. A v tomto konfliktu se navíc spor odehrává na půdě mimo aktéry konfliktu. Spojeným státům šlo o to, a ani se tím nijak netají, aby Rusko a dnes i Čínu měly pod kontrolou. Vojenskou i ekonomickou. Nakonec i těmto jde o totéž a také aby moc pod kontrolou nebyli. Všichni totiž mají své globání zájmy. Takže dříve či později dojdou oběma stranám zdroje, které jsou ochotny do konfliktu věnovat. Ať už z politických, či ekonomických důvodů. Ovšem „legrace“ bude, až Evropanům dojde, že až bude Rusko dostatečně oslabeno, a to bude, protože to nutně každá válka způsobí, tak se USA obrátí plnou silou směrem k Číně, které dost narostl ekonomický hřebínek. No a Evropanům ponechají na krku plnou obnovu Ukrajiny. Tedy tu hlavní ekonomickou zátěž. To by ještě nebylo tak hrozné, kdyby se Evropa nacházela v situaci jako před dvaceti lety. Ekonomika jela plnou parou a byla plná síly a politici ještě nerozvrtávali hospodářství. Dnes je Evropa v situaci, že to co funguje se už politicky plně devastuje, proto jde ekonomika o od deseti k pěti, což dnes perfektně vidíme, a k tomu ještě přijde zátěž postavit téměř od nuly na nohy stát s desítkami miliónů obyvatel, navíc s východní mentalitou. Ale udělat se to bude muset, jinak následky budou mnohem horší, než jaké jsou dnes. Nevím, jestli si to obyvatelstvo Evropy uvědomuje. Myslím si, že ne, protože zatím vidím, jak se nadšeně plácá do stehen, že Evropa už má na dohled (už si naplánovali dokonce i konkrétní data), že zcela zezelená a zavládne tu ráj na zemi. Samozřejmě ráj i pro kteréhokoliv obyvatele zeměkoule, který se rozhodne v Eropě žít (na tom nyní po Green dealu pilně pracují).

    • Nezapomeňte na to, že je to osa: Izrael-vláda UA vedená výhradně židy-USA a její vlivové skupiny, které tvoří židé. Jak známo, tak tito si pomáhají v nouzi, ovšem pokud kyne zisk.

    • „Přibližně stejně silných protivníků“? 🙂 Nebýt jádra a bojácnosti západního světa, tak je dávno po válce ;-). [redakčně upraveno]

      • Vysvětlím vám to. Je to jednoduché. Nemůžet ani konkrétní konflikt, ani jeho účastníky vytrhnout, jak se říká z kontextu. Tedy ze světa a posuzovat vše izolovaně. Každá válka je drastické a široké vychýlení politiky a hospodářství z normálu. Nakonec vidíte dnes ty snahy nasadit svobodě slova náhubek a někteří ještě budou nadšeně tleskat, jaký je to perfektní počin. A proto tato skutečnost (válka) má obrovské množství důsledků a vlivů na vše, co se na světě děje. Nechci se rozepisovat, ale třeba na ochotu ve světě investovat, třeba v oblasti hledání nových nalezišť surovin, což přináší růst bohatsví. Navíc obě strany nemají stejné možnosti, ani stejné nedostatky. Takže při určité úrovni státu a tou úrovní myslím úroveň doslova obecně, tedy hospodářství, politický systém, myšlení obyvatelstva, přírodní zdroje a další aspekty života, se vám síly nakonec dost vyrovnávají, protože započítáním všeho toho dohromady jedna výhoda vyvažuje jinou nevýhodu a naopak. To, co vy nazýváte bojácnost, to je právě omyl v chápání věci. Ta takzvaná bojácnost je právě ten důsledek poměrně vyrovnaných sil. Musíte vzít v úvahu základní logiku války. A ta je, že ve válce a nakonec i v lásce je dovoleno vše. Takže, když by to bylo na bojišti možné (se započítáním všech důsledků a ekonomika v tom hraje prim), udělalo by se to. Když to možné není, neudělá se to. Pokud vás ani to nepřesvědčilo, pamatuji si devadesátá léta, jak byli politici v Evropě a v USA doslova vyklepaní z toho, že se Rusko rozpadne v totálním chaosu. I tou jejich výzbrojí. Tak posílali, myslím, že to bylo ročně, v přepočtu miliardu Eur na Ruskou armádu, aby alespoň dostávali plat a pod rukou nerozprodávali výzbroj protivníkům NATa na středním východě.

    • Nevidím to tak černě. Je svým způsobem dobře, když je kam investovat – takže bude-li se moci (bezpečně) investovat na Ukrajinu, Evropa na tom neprodělá. Ukrajinci samozřejmě jsou si vědomi, že budou muset zaplatit, a čím by asi tak mohli, když ne plynem, uhlím, elektřinou, ocelí?
      Kdyby tam nic z toho nebylo, dostali by akorát starý krámy ze skladů Varšavský smlouvy a už dávno bylo po ptákách.
      Budou taky nutné investice do dozbrojení, to lidi zaměstná a celá tahle štrapáce odčerpá zbytečný peníze, který právě ponoukaj politiky k těm zelenejm blbostem. Je to jako se stromem – čas od času potřebuje vořezat, aby se podpořil růst.

      • Obecně máte naprostou pravdu. To platí pro běžný kapitalismus a takto to vždy perfektně fungovalo. Ale dost se bojím to, že se začnou nejprve řešit zemědělské kvóty, pak přijde na řadu důrazná dekarbonizace Ukrajiny, aby tato neměla energetickou výhodu, protože než ta „zelená kobyla v EU zdechne“, to bude ještě chvíli trvat. No a pak, což nevím, ještě jsem po tom nepátral, kde jsou vlastně ta naleziště. Jestli není většina na územích, která ovládá Rusko. No a co je také problém, je to, že nemalá část obyvatel, tedy těch schopných, samozřejmě i všeho schopných, Ukrajinu opustila. Nedělám si iluze, že znatelné procento z nich bude i nadále pracovat všude jinde, jen ne v zemi, která bude potřebovat každou schopnou ruku. A do té doby budou finančně viset na krku EU. Samozřejmě patřičně zadluženi, protože většina pomoci Ukrajině jsou půjčky a ne dary, což si většina zde diskutujících vůbec neuvědomuje. No, uvidíme!

        • USA ukrajině od zacátku konfliktu “ darovali !!! “ 1.44 bilionu dolarů! Zbraně a “ humanitarní materiál “ v tom neni, to jim USA prodala na splátky 😉

          • A co když to bude nedobytná pohledávka ? Nikde není psáno že tu východní část Ukrajiny ,kde se nachází většina nerostného bohatství skutečně osvobodí Ukrajinci ?

          • Duschan80 má zjevný problém s kognitivními funkcemi, jen jedinec neschopný racionálního myšlení bude blábolit o bilionu a půl USD finanční pomoci.
            Přitom realitu si může najít snadno: podle ukrajinské Národní banky přišel největší objem peněz v 2022 od USA 12 miliard USD. Tečka..

    • USA kdysi zachranily Evropu pred Hitlerem, zachrani ji i tentokrat pred Putinem.Navic celou zapadni cast znovu vybudovali, ne nejaky stat velikosti Ukrajiny, celou.Jen my jsme, bohuzel, spadli do sfery vlivu te mizerne poloviny viteznych mocnosti a podle toho jsme dopadli.Z ekonomicke mocnosti jsme se stali ekonomickou onuci.

        • Přesně, a proto, že už jim nestačil jejich trh, museli expandovat proto politicky rozbily Evropu a nás vzali do ní, k sobě, hodní a my jásali, a dnes tu není naše vůbec nic a my bojujeme za tento výsledek a nevadí nám, že jsme ještě blbější, než na začátku, po revoluci.

    • Nevěř tomu,že Rus se jen tak lehce vzdá slepice ,která snáší zlatá vejce. Bez Ukrajiny Rusko není top hráč na světové scéně. A jak je vidět udělá pro to vše, jen aby se tím hráčem stal. Rus si uvědomuje ,že Amíku by vyhovoval rozpad ÚNIE a že i oni se de fakto přiživí. Rus rozjíždí svůj průmysl pro válečné potřeby. Všem je jasné že ÚNIE nemá zdroje na válku v dnešní úrovni kdy se během týdne zničí polovička co se vyrobí za rok.Tak se zřejmě ještě dočkáme překvapení.

    • Z Ukrajiny neodcházelo tolik procent na 1 obyvatele divident jako u nás. Takže tam zdroje byly. A to je lákavé jak pro Rusa tak i západ.Teď se o to perou.

    • Jenže do GREEN DEAL je hodně nainvestováno, tak to bude bolet dvojnásobně.A k tomu spekulace bez mantinelů. To si nedovedu představit jak povedeme případný konflik s Ruskem.

    • Jsi obyčejný snílek. Evropský průmysl prosperoval jen díky levným surovinám z Ruska .My to víme moc dobře po rozpadu ruského trhu co to udělalo s naším průmyslem. Takový konec čeká ÚNII. Jiná cesta není. Ty prosperující cesty jsou obsazeny ČÍNOU i USA.

    • Ani floka,přesně tak,ať se Amíci starají o svoje bezdomovce,teď jsem se odtamtud vrátila,nechápu ???!!!na Ukrajinu prachy posílají,ale všude se jim válek bezdomovci,tj extrém,s tím by měli něco dělat!!!ale všichni víme jak to je,jinak by nevyhrál Bude, že???

      • Copak, Amici tam neoslavovali ceskou ukjlizecku, tak jim to „da sezrat“? Ano, v USA je dost bezdomacu.Protoze kdyz je clovek lempl, nechaji jej byt lemplem.Kdyz je clovek schopny, ma moznosti, o kterych se zaprdenym Cechackum ani nezda.A to bez kradeni ci vstupovani do diktatorskych stran, staci byt disciplinovany, trochu schopny a marginalne pracovity. To se ovsem ceskym sockam odchovanym socikem tezko vysvetluje.

        • Českým sockám??? Z jakého pozadí jste vylezl??? Tady natahují ruce hlavně migranti, kteří se nezačleňují do našeho systému, jsou neschopní a líný něco dělat, lemplové bez kousku úcty k těm, kteří jim pomáhají. Bez disciplíny a schopnosti se integrovat. A ty lidi, kteří byli vychováni ,,socíkem“ jak říkáte, tak tyhle jsou právě disciplinovaní a pracovití. Vy jste zřejmě proamerický zaprděný čecháček, který je schopný za pár $ prodat i vlastní rodinu.

          • Naprostý souhlas, a jsou už i dost namyšlení, osr… [red. upraveno], a hlavně všichni ti, co tu byli na „černo“, se ihned přihlásili, jako útěkáři/oběti války, a berou dávky a nedělají. V ruce jen mobil a pivo nebo jonťák.

          • Naprostý blábol, ruce natahují zejména důchodci a osoby placené z státního a veřejných rozpočtů. Těch prvních je 3M, těch druhých 1M. Důchodci by si měli uvědomit, že tu máme průběžný systém a že si na ty důchody v aktuální výši rozhodně nenašetřili. Z toho plyne, že nelze důchody libovolně zvyšovat, když na ně aktivní generace není schopna vydělat aniž by se stát zadlužoval.. No a z milionu „státních“ jich určitě 30% vyházet, je absurdní, aby státní/veřejný sektor měl průměrné platy citelně vyšší než privátní, který to živí. A dokonce učitelé mají mít garantovaných 130% bez ohledu na výsledky a kvalitu výuky..k poblinkání.

        • My jsme pracovitý národ. Že nám elity rozprodali veškeré zdroje a ještě si dali amnestii ,je jiná věc.

        • Ona ta prosperita je založena na vztazích ve státu a ve firmách. Hlavní je mafiánský princip řízení – jak ve státě tak ve firmách. Státní jsou jednoznačně nadřízeny průmyslu a všem ostatním firmám. A co řekne prezident to se okamžitě udělá. Hold Tata di tuti tato si to přeje :).

      • Váš příspěvek mne silně zaujal. Od mých příbuzných předchozích generací i z literatury jsem čerpal informace, jak nacisté dusili nepřátele Třetí říše. Jak doslova spláchli z povrchu zemského protinacistický odboj tak, že téměř zanikl, jak z rádií odstraňovali cívky pro příjem krátkých vln, aby se na těchto vlnách nemohlo poslouchat vysílání z Londýna. Za dob „štastného života socialistického člověka“ komunisté tvrdě bojovali proti revizionistům (chtěli trochu zmírnit ten tvrdý socialismus) ve vlastních řadách, bojovali pro imperialistům v zahraničí, kteří jim do jejich snažení neustále házeli vidle (rušením zahraničního rozhlasu), neúnavně napravovali pomýlené (myšleno pokapitalističtěné) obyvatele, kteří „sedli na lep“ kapitalistické propagandě a vždy bez okolků zabásli zjevné odpůrce oficiální (socialistické) doktríny. No a jak známo, stejně se všichni odporoučeli na smetiště dějin. Tak mohl byste mi prosím vysvětlit, když známe vývoj v dějinách a samozřejmě také jak takové snažení nakonec skončilo, k čemu by zrovna nám toto v dnešní situaci mohlo být k užitku? Docela bych se rád poučil. Člověk totiž není nikdy chytrý dost.

        • … Fenix, ty tvoje bludy, kolik rublej měsíčně ti to hodí? Imperalisti a kapitalistická propaganda. Ty budeš kovanej moskevskej komnouš jen to fikne. … v pekle. Nic víc ti nemůžu oponovat, protože ty nemáš řešení, svědomí ani mozek. Ty si … voděná na drátkách a asi už hodně dlouho. [redakčně upraveno]

          • Vážený pane, tak neuvěřitelnou snůšku blbosti, netolerance a buranismu jsem už dlouho neviděl. Blahopřeji – zřejmě jste člověk nové doby.

          • Hm, je to asi mimo tvé možnosti chápání, tak se vyjadřuješ emočně. A ty si co, proamerickej panák ?

    • velmi správně kolik můžeme ještě si dovolí vzít půjčku na ČR jen tak bez souhlasu. Co si to tas naše vláda dovoluje a my to budeme platiti a co hůř naše děti. I naše maminky mají velký problém s nájmy a kde je pomoc ???? Slíbí a trvá to dlouho, ale Ukrajinci dostávají hned a nikdo na nich nic nechce. A hlavně nikdo nekontroluje jak jsou ty miliardy rozdělovány. Hlavně jsou zde lidé z Ukrajiny kde se vůbec nebojuje ??? Mají přednost před našimi lidmi na termíny operací apod. Už je toho dost. A vůbec nehoráznost je , že si dovolí navrhnout zvýšení svých platů…. Je to hnus.

      • To: Mirka – Přesně tak, tady lidi řeší, jak zaplstí elektřinu, že mají měsíční náklady větší než příjmy, ale FIALA si na nás všechny půjčí další miliardy. A zvedli si platy. To není normální !

    • No Jiří, právě u těch mladých vidím velké nadšení pro plánovaný zelený ráj na zemi. Ale není se čemu divit. Sytý hladovému (zaživšemu mnoha uhelných prázdnin a všeobecného nedostatku) nevěří. Avšak osobní zkušenosti jsou ty nejpevnější. Takový člověk je pak ve svém přesvědčení nezlomný! A osobní zkušenosti, jak známo, jsou bohužel ty nejdražší. Tak to v životě chodí.

  2. Evropská unie je před rozpadem, energie je drahá,emisní povolenky stále platí
    a Green deal je opět , nebo stále na vzestupu . sbohem společná Evropo!

  3. Pokud Ukrajinská armáda nezačne ničit infrastrukturu Ruska, jejich elektrárny, vodárny, těžbu ropy a plynu, nikdy to neskončí.

    • Kdyby Ukrajinci měli tu možnost, už by jí dávnou využili nemyslíš chytráku??? Za kovidu tady bylo plno virologů, a teď je to tady samej válečný znalec…. 21.století je ve znamení odborníků na aktuální dění 😀

  4. Tak se zdá, že konec války je velmi blízko , konečně se začne jednat nějakou korunu přiveze Ukrajinský předseda vlády Mlčoch z bohaté ČR a potom bude konečná další tak bohaté země nejsou .

  5. Souhlasím s Petrem, Jardou, Ivo, Fénix a Miloš. Já osobně si myslím, že tato vláda zničila českou republiku tak, že se to nepovedlo žádné vládě od roku 1990.

    • Naprostý souhlas, nejhorší vláda od revoluce, neskrývavá svinivost. Diletantismus, a zaprodávání nás. Mělo by se jednat „ve jménu kalicha“.

    • Průměrná mzda na UA je 10k Kč. V ČR je to 40k Kč. 1 hřivna = 0,68 Kč. Vynásobte si tedy, prosím, vaše ceny *0,68*4 a hned uvidíte, jak skvělé tam jsou pro místní obyvatele ceny.

  6. Je to potěšující vědět jaká pomoc od amerických přátel směřuje na Ukrajinu. Zejména pro zajištění důstojného života obyvatel Luhanska,Dněpropetrovské oblasti a konečně i Krymu,vždyť je stále ukrajinský! Nebo snad pomoc směřuje jen do okruhu přátel zelináře?

  7. Ukrajina byla vždycky jedna z nejzkorumpovanějších států světa, peníze které tam jsou za nějakým účelem zasílány, tak mizí na kontech oligarchů.

  8. všechno omyl. válka skončí, až se na tom dohodne USA a Čína. a k tomu musí nutně dojít. rusko, pokud se rozpadne, představuje větší nebezpečí, uchopí moc jednotliví gubernátoři

  9. A proč nejsme v situaci jako před 20.lety? Protože Evropa je díky Merkel v situaci,kdy jsme přijali přes milion ekonomických migrantů,převážně z Afriky.Posloucháme a řídíme se hloupými řečmi nějakých zelených o Green Dealu,zavrhli jsme jádro a uhlí a jelikož Rusko nedodává plyn,nastává energetická katastrofa.A válka na Ukrajině taky něco stojí,proč ji donekonečna financovat? Je to jen bezedná černá díra,volající po pomoci….

  10. A tak se spolu s Marií ptám: Volodymyre, řekni… kde ty kytky (peníze) jsou, kde mohou být, co se s nima mohlo stát? Kam se poděly všechny ty dary? Neustále chceš další kytky, a k tomu i další materiální pomoc. Materiální pomoc se dá odepsat (ztráty na bojišti, rozmělnění potřebnýmm), ale kam se poděly ty peníze: Co jsi s nimi udělal? Jak jsi s nimi naložil: Myslím, že všichni kdo poskytl jakoukoli finanční částkou má právo s ptát: Řekni Volodymyre, řekni… kde ty peníze (USD, EUR…) jsou, kde mohou být, co se s nima mohlo stát?

    • Ten Volod’a potřebuje další peníze na nějakou další vilu v cizině. Ted‘ k tobě přijede delegace naší vlády, tak ti opět také dá nějaké miliardy, kterých máme dostatek a když ne, tak si na ně půjčíme. Hlavně, že jim za to někdo poklepá na ramena a po válce nám nabídnou třeba Luhansko a Dombas na znovuvybudování.

    • Vsadím svoje nový Nike boty, že část těch prachů, který se tam poslaly si Zelí ulil a Zelího manželka je velsele utrácí v nějakym nóbl „butiku“… na to se přispívá

  11. Tony
    Pokud vím, tak Voloďa má v USA ulitých 1,2 miliardy dolarů, co oznámila nejaká americká banka, tak proč žebrá. Dále jde taky hláška a myslím že absolutne reální, že USA budou s Rusi bojovat do posledního ukrajince. až pak skončí Americko – Ruská válka

    • Takže ten, kdo se nechce již dál podílet na ekonomickém úpadku ČR ,je u tebe proruský troll? A co takhle , kdyby jsi se sbalil, a vyrazil pomáhat UA-modrožlutý chudáčku…

  12. Ukrajina je jen začatek.. … tahaji vše za provazky a budou si pak stavět krasnou novou Ukrajiu,naše chytre hlavy(neni jich moc v parlamentu,vice v senatu)to vi a proto tolik pomaheji…Rus chce tomu zabranit,ale za 2,3 roky bude valka o kus dal..Iran a Izrael otevřeně a okolo všechny budou zavlečeni do 3 sv.v.Rus se ted musi co nejvic oslabit aby pak nepachal to co v Syrii..je to komplikovane,USA a NATO budou zanedlouho rešit Pobalti,Černe more a Turecko-Řecky konflikt,pak nastane ten Izrael-Iran,to bude už Izrael muset zničit jejich nukl.reaktor.V Eu bude bez prace na 5 mil.lidi a v Čr asi 140.000 prišti rook.Svět už nikdy nebude jak doted.Mnozi už ted planuji odjezd do Australie,již,Ameriky a Afriky.Jedině tam bude možnost prežit jakžtakž. [redakčně upraveno]

  13. Mě by docela zajímalo,kam všechny ty DAROVANÉ miliardy financí – nejen z ČR,ale i ostatních zemí šly,když si spočítáme kolik miliard šlo na UA a přitom cca 300tis.jejich obyvatel je v ČR a dalších několik desítek tisíc jich je v jiných zemích a tam jsou financováni z daní té země kde jsou.Takže by UA měla podat zprávy,kam ty finanční DARY šly.Ještě jsem někde četl,že do ČR mají přijít cca 100tis. uprchlíků z UA,ale na uprchlíky ze Sýrie je postavená vojensky ozbrojená stráž a nikdo sem z nich nesmí. Takže jedni UPRCHLÍCI MŮŽOU A DRUZÍ NESMÍ ???

    • Dobrý den, rozhodně se nepovažuji za ruskou kremroli ani příznivce SPD, ale kde jsou ty peníze, které čerpají od roku 2021 by mě teda taky zajímalo.

      • Přesně to samé jsem taky napsal. Kam přesně ty miliardy financí nejen z ČR ,ale celkově vybrané šli a na co byli použity!! Nyní se v médiích zveřejnil komentář od UA prezidenta,že POŽADUJE DALŠÍ FINANCE od USA.Hmm asi to nebude na pomoc obyvatel UA,ale na něco jiného !

  14. No, vyloučeno to není, dokonce je to velmi pravděpodobné. Ale ať tak, či onak, je to diskuze. Podstatný je však život. A jeho kvalita odvisí od fungování ekonomiky. A podívejte se na výsledek. Na tomto serveru je nyní nový článek s názvem „Čína překvapila solidním růstem ve 3. čtvrtletí“. A s ekonomikou Evropy to vypadá následovně. Před první světovou válkou byla Evropa hospodářským a vědeckým pupkem světa. Po první světové válce nastal značný propad, ale i tak bylo tehdejší Československo myslím devátou nejvyspělejší zemí světa a její hospodářský produkt činil několik (přesně to bohužel nevím) procent ekonomiky celého světa. Po druhé světové válce se těžiště přesunulo do USA. Evropa se drasticky propadla dolů. A dnes? Nebudu se rozepisovat, všichni tu žijeme. Ale i tak. Mám informaci ze včerejška, ještě si ji ověřím, že v Rakousku dostal každý obyvatel, který je nejméně šest let v Rakousku tak zvaný Klimabonus. To jest 500 Euro na osobu, jako energetickou výpomoc. Nazvěme to však pravým jménem, je-li tomu tak. Evropské hospodářství je vlastní vinou evropských politiků v takové situaci, že když to trochu přeženu, tak vlády rozdávají obyvatelstvu energetické žebračenky (myslím tím ten takzvaný Klimabonus), aby mu přes zimu nenarostly krápníky pod nosem. Tak když si vezmete tu časovou osu, jak jsem ji popsal, tak pořád za to může tu Putin, tu válka, nebo kdokoliv jiný? Je to vždy nezájem obyvatelstva, co jim politici s hospodářstvím vyvádí. Když to opět přeženu, tak když se ze zdravého silného hospodářského jedince stane poloviční mršina, tak se zákonitě slétnou různí mrchožrouti. I v diskuzích. Možná nyní pochopíte, proč se začíná stále více hovořit o omezení svobody slova, vypínáním různých serverů a podobně. Řeknu to jinak. Když uvidíte člověka, který je v obličeji červený, teče mu z nosu, sotva se plouží, zrychleně dýchá a opilý není, tak nemusíte být lékař, ale podle těchto příznaků poznáte, že je nemocný a je nebezpečí, že může i umřít. Jak jsem psal v jiném příspěvku, omezování svobody slova není obrana proti nepřátelům, kteří nás chtějí informačně zničit, ale jasný příznak, že je tu nezdravý vývoj. Hospodářský nebo politický, případně oboje. Protože mám životní zkušenosti (už bohužel), tak samotná Evropa je dnes sice ne v tragické situaci, ale v obrovském hospodářském maléru, který si zavinila jen ona sama. A bude to pěkně drahé! A rudým kremrolím jsme dnes jen pro smích. A nejen jim (viz ten nový článek o Číně).

      • Phenix:
        Green deal je koncepčně noblesní věc, pokud se bude dělat profesionálně, profesionály. Avšak nynější realizace Green dealu je v podstatě plán, přímo předpis na rozpoutání třetí světové války. Válčí se vždy jen a jen za prosazení ekonomických zájmů. Německo dostalo již černého Petra v minulosti dvakrát, nyní ho dostalo potřetí právě v podobě ekonomicky nesmyslné realizace Green dealu. Avšak světe div se, Německu se v podstatě podařilo vojenské řešení Green dealu přehrát na Rusko s očekáváním, že Rusko, ač jaderná velmoc, se „vzdá“ jistých svých zájmů. Anebo se to válečné řešení „energetiky“ podařilo někomu třetímu na RUSKO přehrát, tedy tomu, kdo tím Německem manipuluje a tím manipuluje i EU.

        P.S. V podstatě, poté co je evidentní, že tzv. globální koncept ekonomiky selhal, jinými slovy, selhal novodobý koncept dobře maskovaného imperialismu, tím, že Čína šla dopředu, ač měla sloužit jako laciná továrna, protože nikdo nepočítal s Čínou, že ona pochopí skutečnou podstatu kapitalismu a dá kapitalismu řád v podobě vytvoření příslušné (státní) infrastrukury, pro jeho existenci, aby se kapitalismus (v Číně) mohl řádně rozvíjet, ceteris paribus. A tím se z Číny stala třetí velmoc. Ono je to trochu složitější, ale pro tyto účely to stačí. Co Vy na to?

        • No, mám jednodušší vysvětlení. Podstata je ta, že svět spravedlivý není, nebude a ani být nemůže. Nebudu se rozepisovat proč. Ovšem lidé bez pocitu alespoň přiměřené spravedlnosti a zajištěné budoucnosti žít nemohou. Tak se o ni neustále pokoušejí. Před druhou světovou válkou měly tehdejší světové ekonomické velmoci svoje kolonie a Německo nic, navíc obyvatelstvo platilo vražedné reparace a tím trpělo. Výsledkem bylo násilné ideologické řešení tohoto problému, tedy druhá světová válka za životní prostor pro nadlidi. Tomu Němci podlehli. Navíc před druhou světovou válkou byly v Československu dost otřesné sociální poměry, porovnáváno se dneškem. K tomu válka, tak se zase tyto problémy řešily ideologicky. Absolutním odstraněním vykořisťování lidí buržoazií tak, že tato byla jako společenská třída doslova zrušena a byl proveden drastický zásah do fungování ekonomiky – její socialistické řízení. Výsledkem bylo, že buržoazie zmizela, ale pak už nikdo neměl vůbec nic. A lidé ani tu svobodu. Tak se to muselo zase vrátit zpět. S tou devastací přírody se nebudu rozepisovat. To bylo také dost drsné. V USA ve městech fotooxidační smog, u nás kyselé deště a horské holiny a navíc to vidíte dnes a denně. V TV reklamy na kdejaké humusy do myček, praček, lidé to kupují po kvantech a sypou to do vody a ještě jásají, jak mají čisté nádobí. Na pole pesticidy, množství odpadů. A opět se většina obyvatel nechá ohloupit, nebo je to nezajímá, ideologií ve stylu poručíme větru, dešti, fyzikálním a ekonomickým zákonům, že je možné zařídit tentokrát zase zelený a spravedlivý ráj na zemi. A naplánují se dokonce i termíny, kdy to vypukne. Výsledkem je stejně tak jako v minulosti, vždy drsný zásah do hladkého fungování kapitalismu, tedy trhu, s následnými vážnými ekonomickými důsledky pro obyvatelstvo. Kapitalismus se rozhodně nevyčerpal. Naopak. Lidé by však měli být už ve škole v ekonomickém minimu poučeni, že kapitalismus se musí řídit, zasahovat do něj a zacházet s ním tak, jak zacházíte s volantem, když se na dálnici řítíte rychlostí téměř 200km/h (také už jsem to jen na pár vteřin v noci a na dohled prázdné dálnici zkusil). Také volant bez ohledu na rychlost z ničeho nic neotočíte do leva, či prava, jenom z důvodů, že se mně už nelíbí jet tak dlouho rovně a musím tedy s tou nudnou rovnou jízdou rychle něco udělat.

  15. kdibi cteli s valkou skoncit tak to us udelali ale jim to vihovuje protoze porad zadaj oneco a eu furt jim vihovi tose zije zacizi

  16. Jen náhodou jsem si přečetla tyto příspěvky a je mi z vás Češi a Češky opravdu špatně. Jednak z vás tady čiší NESKUTEČNÁ nenávist doprovázená závistí. Myslím, že nikdo z vás by se nechtěl probudit s ruskou bombou ve stropě svého domu či bytu – rázem nemáš nic – s trochou štěstí vlastní holý život. Kolik obyčejných nevinných lidí včetně dětí muselo zemřít… No a v neposlední řadě: naučte se, prosím, psát česky. Co příspěvek to perla – a nejen po gramatické stránce. Jsem ráda, že vás nikoho neznám osobně, protože to je na pozvracení.

  17. No ono vypisovat bianco šeky pro zemi s jednou z největších korupci asi nebude to prave. Jestli si někdo mysli, ze se peníze dostávají k potřebným tak je opravdu hodně naivní. Všechna pomoci skončí u ukrajinských boháčů a oligarchů a ti nejchudší, nejpotrebnejsi opět nedostanou nic.

  18. Ta nenávist na Ukrajince bude jen růst a může za to jen Fialova vláda,která dává ukrajincům horem dolem a na naše lidi kašle.Aby ta nenávist nevygradovala jak k židům v 40 letech min století s čím rozhodně nesouhlasím,ale přijde mi,že to k tomu pomalu spěje a tu nenávist zde podněcuje jen rozdavačná UA vláda Petra Fialy.

  19. Dámy a pánové je zbytečné se tahle napadat, na to všechno doplácíme akorát my. Takže můj závěr je , ani koruna Ukrajině, žádné zbraně, ať se o svůj národ postará komediant Zelenský.

  20. proč není slyšet že guvernér centrální banky utek z milionama z Ukrajiny ČT. POD TLAKEM CENZŮRY, vyvalení Rakušan už zařizuje cenzúru ,hlavně že mněl plnou hubu že za totáču jaká byla cenzúra a DNES TO ZAVÁDÍ, KDE ZAČÍNA DEMOKRACIE A KONČÍ CO SVOBODA SLOVA!!!

  21. Nic nedávat. Zvláštní jak ukrajinští amatérští sportovci si cestují po světě, mají vše zaplaceno ukrajinským sportovním svazem. A čeští si to musí platit sami.

  22. zelensky hrabe jen nasvuj pisek prolidi nic nedela a schovavase za video hovori lidi nezapomente ze nikdo nechce valku. ale kdis mu neprisli prachi za plin tak nam zavrel kohout . tak kdo dela zlidi blbce a jeno pomlouva druhi von je asi nevinatko

  23. Vidím, jak v tom máte všichni jasno:-)) To je debata, jako, když se dva horníci baví o státním rozpočtu.
    Kdo se kde zrodí, tam se hodí!!

  24. Kdo by tušil, do čeho se to dostaneme, co nás čeká, co nás to bude stát. A nikdo neví, jak to dopadne, co udělají hybatelé. Takže jaké debaty?? Asi bude něco na tom, že se občas objevil názor, že je nutná válka, aby se svět přerozdělil, nebo revoluce.

    • Víte, ty debaty jsou nesmírně důležité. Stejně jako přímá volba prezidenta způsobila, že se lidé začali o politiku i o politiky samé více zajímat, tak i tyto debaty mohou způsobit, že se lidé začnou více zajímat o to, co tam ti politici vyvádí. Mimochodem, všiml jste si, že nemálo politiků se už vyjádřilo, že tu přímou volbu prezidenta jim byl čert dlužen a že toho litují, že ji uzákonili? A tím se lidé dostanou i ke světovému dění a potom zjistí, že každá záležitost má svůj vývoj a že nespadla ze dne na den z čistého nebe. A dovedou pak už dopředu odhadnout, že nastupují cestu pěkného průšvihu. Konkrétně. Víte, že na Green dealu nenechám nit suchou a v každém druhém příspěvku si do něj rád kopnu. Jsem tedy vůči planetě bezohledný? Už desítky let si říkám, kde nakonec končí celá ta chemická výroba. Ty tuny barev, které se vyrobí, spotřebují na nátěry a pak zase znovu vyrobí a natřou, ty tuny saponátů do praček a speciálních chemikálíí (dříve nebyly) do myček, ty tuny pesticidů a dalších nepřirozených chemikálií. No kde asi, že? Ale jak jsem uviděl, že si politici vzali do hlavy jen CO2 a nic jiného (nakonec který politik v EU by chtěl saponáty zakázat a v evropském parlamentu smrdět jako opice), že začali doslova úředně potírat skeptiky, vrtat do hospodářství a dokonce lhát, že takhle na planetě ještě nikdy v historii teplo nebylo, tak už v té chvíli jsem věděl, že je průšvih. Mimochodem, ve středověké teplé periodě bylo v Evropě tak teplo, že se na Lounsku pěstovaly melouny – to jen pro pořádek, že takhle teplo v Evropě ještě nikdy v historii nebylo. To vše se však nestalo včera, ale už před dlouhou dobou. Dnes jen sklízíme ekonomické plody tohoto dlouhého snažení. Proto jsou ty diskuze nesmírně důležité a proto je často pod různými záminkami dokonce ruší. Důvod se vždy najde.

    • Krize až tragedie jsou třeba, aby si lidé uvědomili, co je to bolest, když jsou předtím líní. Zkušenost i poznání jsou nepřenositelné a další generace si musí poznat sama a své. Bohužel.

  25. V tom článku je to napsané čitelně – USA-jsou odhodlány podporovat UK co brání svoji suverenitu…. Otázka = proč ? Proč tak a tolik ? Nejdřív to tam rozpoutaly, a teď si zas hrají na hodné a obětavé. Proč asi ?
    Jedno je jasné – pokud by válku vyhrála UK, je to prohra všech, hrozí použití jádra a to bez zábran. Nebo si myslíte, že Putin tuhle válku vede proto, aby ji prohrál ? Počítejme si vteřiny….
    A IK, neochotní a neschopní si vyřešit své s Rusy sami, lačně chtíc jít do EU, ať to cokoli způsobí, nám je to jedno. USA a západ i my, doženeme Rusa, že bude hrát vabank. A to se připravme…. Hrát dobře veliký hry, to se musí umět a hlavně myslet a předvídat dopředu. Těšme se, pouštějme si zábavu, a jako na Titaniku.

  26. Incredible post! Actually, my instinct perceived that this website has dozens of good stuff to offer. So I decided to check in, and surprisingly I find answers to most of my questions. [redakčně upraveno]

  27. Každá válka něco stojí,tudiš at si ji UK hraděj ze svého a nesomrují po celém světě.Nejsem přívržencem ani jedné válčicí strany,ale nikde se mě nedostalo zpráv,že by RUSKO požadovalo nějakou finanční či jinou pomoc od jiných státu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here