V říjnu na online aukci bodovala Škoda Spartak 440

8316
aukci
Foto I,II,III: Aukro

Letošní říjen patřil u top aukcí na tržišti Aukro k těm úspěšnějším. Nového majitele v aukci našla “zánovní” Škoda Spartak 440 i Land Rover Series I 1948 Tickford před rekonstrukcí. Došlo i na aukci 331 let staré knihy o optice.

Celkem 27 motoristů se zálibou ve veteránech se v říjnu v aukci „popralo“ o 64 let starou Škodu Spartak. Parádní a plně funkční sběratelský kousek s platnou STK se nakonec prodal za 345 000 korun.

Vůz s první registrací 16.9.1958 v Ústí nad Labem letos čerstvě prošel STK do 10/24. Je tedy plně funkční a pojízdný. Spartak má původní blatníky a z velké části i lak. A původní je i jeho čalounění. Vozidlo majitel prodal bez záruky.

„Dražíte to, co je na fotografiích. Ptejte se, na pozdější reklamace nebude brán zřetel. Vyzvednutí po skončení aukce v Jičíně, je třeba si vzít vlastní baterii. Úspěšnou aukci,“ napsal jasně do svého inzerátu dnes již bývalý majitel vozu.

Podle experta na sběratelství a starožitnictví Aukra Pavla Krejčíře zálibu Čechů v historických vozech dokumentuje další říjnová aukce, ve které se prodal Land Rover z roku 1948 určený k renovaci.

Zajímavostí tohoto vozidla je, že na karoserii byla použitá slitina hliníku a magnézia Birmabright, díky čemuž nepodléhá korozi,“ upozornil Krejčíř.

Nutno dodat, že raritní Land Rover Series I 1948 Tickford oproti Spartaku pojízdný není a nějaký čas ještě nebude. I tak za něj nový majitel zaplatil 225 000 korun. Prodaný vůz je výjimečný tím, že šlo o dočasný model. Model, jenž měl za úkol překlenout uvolněné výrobní kapacity po skončení produkce pro vojenský průmysl. Už ve stejném roce, tedy v říjnu 1948, byl představen další model Land-Rover Station Wagon, postavený na stejném podvozku s rozvorem 80“. Avšak s jinak řešenou karoserií.

V aukci bodovala i kniha o optice

knihaCelých 106 tisíc korun byl sběratel ochotný zaplatit za knihu z roku 1692 o optice. Prastarý tisk dokládá vědomosti 17. století o sklech sférických, konvexních i konkávních a jejich využití v dalekohledech a mikroskopech. Rostoucí hodnotu starých knih dokumentuje prodej díla Julese Verna s názvem Černé Indie za 30 tisíc korun.

K raritním kouskům aukce patřila bezesporu vlajka 1. ČS letecké divize 1945. Ta se prodala za 60 395 korun. Až do období kolem roku 1830 sahá další úspěšný prodej pozdně empírové zlaté brože a náušnic zdobených stejně jako brož perlami. Starožitný komplet se vydražil za 98 tisíc korun.

Rekord trhla 10dukátová medaile

Říjnovou aukcí, která skončila vůbec nejvyšší sumou, byl prodej 10dukátové medaile Oživení Kremnického Baníctva ražené v roce 1934 v počtu pouhých 68 kusů. Nový majitel za ni zaplatil 1 320 000 korun. Těsně pod hodnotou jednoho milionu korun skončila aukce sady dukátů Karla IV. z let 1978-82. Aukce započala na částce jedna koruna a nakonec se vyšplhala na 930 000 korun.

Podpisy: Kdo si koupí významnou osobnost, neprohloupí

Boj proti inflaci stál jistě v pozadí třetí nejvyšší aukce října, kdy se prodaly Českou národní bankou vydané zlaté mince všech deseti českých hradů za 379 999 korun. Nový majitel tím vedle sběratelské hodnoty získal pět uncí zlata o ryzosti 999,9.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here