Petr Musil jde do rozpočtové rady. Schválili ho poslanci

810
Petr_Musil
Petr Musil / Foto: Vysoká škola polytechnická Jihlava

Novým členem Národní rozpočtové rady [NRR] se stane Petr Musil. Rozhodla o tom včera [16.11.] na svém zasedání Poslanecká sněmovna. Schválila tak návrh Senátu na Musilovo jmenování z letošního října.

Podporu Petru Musilovi vyjádřilo 163 ze 188 poslanců. Výkonu funkce se ujme složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. V Radě bude působit společně s Mojmírem Hamplem, předsedou Rady, a Janem Pavlem. Jeho funkční období potrvá do roku 2028.

Volná pozice v NRR se uvolnila po zvolení Mojmíra Hampla předsedou Rady, o kterém v červenci rozhodla na návrh Vlády ČR Poslanecká sněmovna. Na pozici vystřídal Evu Zamrazilovou, kterou prezident Miloš Zeman jmenoval viceguvernérkou České národní banky. Zbývající člen rady Jan Pavel se o funkci předsedy NRR ucházet nemohl, protože to vylučuje jeho druhé funkční období v Radě.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada je tříčlenným orgánem. Skládá se z předsedy a dvou členů volených Poslaneckou sněmovnou. Předsedu Rady navrhuje Sněmovně vláda. Další členy po jednom Česká národní banka a Senát. Standardní délka funkčního období člena Rady činí šest let. Předsedou Rady je od roku 2022 Mojmír Hampl. V roce 2020 obhájil svůj mandát Jan Pavel, opětovně do funkce navržený ze strany ČNB.

Kdo je Ing. Petr Musil, Ph.D.

Ing. Petr Musil, Ph.D. [1977] absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Tam také působil jako odborný asistent a v roce 2007 obhájil svou disertační práci. Mezi jeho další působiště patřily Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky při ESF MU v Brně nebo Bankovní institut vysoká škola, kde mezi lety 2014 až 2016 vedl katedru financí a ekonomie.

Od roku 2009 působí Petr Musil jako asistent katedry ekonomických studií Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Na katedře vyučuje převážně kurzy mikro a makroekonomie.

Od roku 2015 Musil přispívá do médií jako ekonomický redaktor, od roku 2020 na zpravodajský web CNN Prima News, a jako ekonomický expert či moderátor na stejnojmenné zpravodajské televizi. Na svém kontě má desítky odborných publikací zaměřených na oblasti fiskální, měnové či energetické politiky, trh práce a problematiky mzdové diferenciace.

Petr Musil poděkoval zákonodárcům

„Chci poděkovat všem zákonodárcům za projevenou důvěru, které si velice vážím. Do Rady nastupuji v nelehké době pro českou ekonomiku a české veřejné finance, a funkci tak přijímám s mimořádnou pokorou,“ uvedl Petr Musil po svém schválení ve Sněmovně.

Upřesnil, že jako člen Rady se přičiní zejména o to, aby se zvýšilo povědomí lidí o důležitosti rovnováhy veřejných rozpočtů.

Analytik: Daně musí jít nahoru, jinak přijde bankrot

„Zároveň mi bude ctí pracovat po boku špičkových ekonomů, kterými Mojmír Hampl a Jan Pavel bezesporu jsou. Spolu s nimi jsem připraven pomáhat České republice i těm, jimž leží na srdci její fiskální zdraví, hledat účinná řešení vedoucí k udržitelnosti českých veřejných financí,“ uvedl.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here