Co bude dál, nevím, říká Petr Žabža z Air Bank

322
petr_zabza
Foto: Redakce FinTag.cz

Akciové trhy v říjnu rostly. Na otázku, zda to značí blýskání se na lepší časy, vedoucí investic Air Bank Petr Žabža říká: „Nejčestnější odpověď je, já nevím.“ Důvody pro další pokles i růst jsou podle něj vyrovnané.

Petr Žabža v dalším vydání ABCD investora tvrdí, že časy, v nichž nyní žijeme, za svou kariéru „vlastně ještě nezažil“.

„Po odeznění covidu se trhy začaly nadechovat. Měly pocit, že ty dva roky bídy jsou za námi. Ale přišly věci typu válečný konflikt na Ukrajině, eskalace inflace, prudké zvyšování úrokových sazeb,“ popisuje současnost s dovětkem, že jde o „perfektní bouři“, kterou nikdo nečekal.

Důvodů, proč by mohly trhy v následujících měsících pokračovat v růstu, je podle Petra Žabži mnoho. Stejně tak spatřuje i mnoho důvodů pro jejich pokles. Patří mezi ně rostoucí základní úrokové sazby v USA a riziko stagflace. Spojené státy ale jsou podle něj oproti Evropě v jisté výhodě.

„Můj názor je, že zvyšování úroků ze strany FEDu americkou ekonomiku do recese neskopne. Na to je ekonomika USA až příliš silná,“ vysvětluje.

Varuje před dalším zadlužováním jednotlivých států: „Já doufám, že státní administrativa má všech pět pohromadě a je schopna si uvědomit, jak velký průšvih by to byl, kdyby rozjela do astronomických obrátek nekryté tištění peněz a rozdávání peněz ´každému´.“

Dění v Británii bylo varování, tvrdí Petr Žabža

Příkladem jmenuje nedávné dění v Británii, kde kvůli nerealistickému návrhu státního rozpočtu a ekonomickým opatřením ze strany vlády, hrozil kolaps dluhopisového trhu a spolu s ním i tamějších penzijních fondů.

„Také doufám, že dění v Británii byl ´wake-up call´ pro celý zbytek světa. Od krachu nás dělily pouhé hodiny,“ upozorňuje.

Analytik: Daně musí jít nahoru, jinak přijde bankrot

Petr Žabža ale i v současné situaci nachází pozitiva. Jedním z nich jsou například vyšší úrokové sazby. Ty podle něj pročistí ekonomiku a stejně tak trhy. Zbaví je firem, které nemají nárok na další ekonomické přežití.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Na příkladu technologických akcií uvádí, že v budoucnu budou v kurzu spíše ty firmy, které vyrábějí hmatatelné produkty, mají jasný a zřetelný byznys. Příkladem uvádí firmu Apple. Naopak horší ekonomické časy podle něj čekají společnosti Netflix nebo Facebook.

„Ta klesající spotřeba kvůli vysoké inflaci se musí někde projevit,“ tvrdí s tím, že se projeví poklesem právě u těch firem, bez jejichž produktů se lidé spíše obejdou.

Jaká rizika přináší současná doba

Jako stále aktuální problém označuje Petr Žabža rozpad některých dodavatelsko-odběratelských struktur. Hovoří o surovinové závislosti západních zemí na Číně, Ukrajině i Rusku. V této souvislosti se vyjadřuje k energetice. Zmiňuje aktuální přetahování Evropy s asijskými státy o už tak nákladný zkapalněný plyn [LNG]. Řešení spatřuje v transformaci evropské energetiky, která si podle něj vyžádá pomalejší ústup od jaderné energetiky [podobně jako pomalejší uzavírání dolů, jak říká.]. Ale i fandí zelené transformaci.

Evropa má suroviny k těžení, ale netěží je. Proč?

„Podle mě jde o krok správným směrem. […] Potíž ale je, že k této transformaci dochází za těch nejméně vhodných podmínek a situace nás tlačí, abychom ji provedli co nejrychleji,“ tvrdí.

V debatě ABCD investora se Petr Žabža blíže vyjadřuje k sektorům, které na současné situaci vydělávají. Zmiňuje zbrojní průmysl. Avšak i v jeho případě podle jeho názoru platí, že na něj v momentě, kdy to bude politické únosné, uvalí vlády windfall tax. To proto, aby mohly dál vydávat peníze na podporu svých voličů.

Daniel Tácha

8 KOMENTÁŘE

  1. Finančníci jsou v podobné situaci, jako knížata. Takový to byl hezký život. Líbil se mně i mým předkům. Nechápu, proč nás opouští. Ta knížata měla v jisté době jistý smysl. Vy ani to ne!

  2. Inflace je cílený, lidmi řízený proces a tvrdit že tu bouří nikdo nečekal může jen dobrý lhář, nebo úplně naivní člověk. Že se jedná o cílenou devastaci ekonomiky, je zcela zjevné. A jestli neví co bude, ať se koukne na agendu WEF a co proklamují lidi jako Gates, Schwab, Harari a další z partičky sociálních inženýrů NWO. Tahle selektivní slepota vůči realitě ze strany tzv mainstream médií už hraničí s trapností.

    • Proto můj výrok: Eliminace vlivu psychopatů na veřejný život, by měla být zakotvena v Ústavě. Jinak obecně k cíli. Jde o to, jaký cíl. Lze jít cestou přímou nebo obezličkou? A proč? (legitimita) Konečně – jde o špatný cíl, nebo vadnou cestu?

  3. Vláda je chaotická a Síkela je neschopný chaotik. Takové chování jsem v politice ještě nezažil, tvrdí Klaus.

  4. Peněz je natištěno miliardy eur a dolarů , ale nejsou ničím kryty ani zlatem ani jinými drahými kovy , takže jsou to jen bezcenné cáry papíru ! ! Nejde do nekonečna žít na dluh ! Amíci naučili lidi v Evropě žít na dluh ! Inflace je neudržitelná . Taková tady ještě nikdy nebyla ! Dluhy se musí platit jinak hrozí kolaps ! Myslím , že hrozí celosvětová krize a zachránit nás může jen nějaký zázrak !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here