Ruské ekonomice způsobíme kolaps, řekl ministr financí Francie

815
Zapad
Francouzský ministr financí, hospodářství a obnovy Bruno Le Maire / Foto: Ministère de l'Économie, des Finances et de la Relance

Sankce, které na Rusko uvalil Západ kvůli jeho vpádu na Ukrajinu, povedou ke kolapsu ruské ekonomiky. Stanici France Info to řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Rusko reagovalo urážkou a výhružkou skutečné války.

Francouzský ministr financí, hospodářství a obnovy Bruno Le Maire pro stanici France Info řekl, že Západ povede proti Moskvě za jeho válčení na Ukrajině totální ekonomickou a finanční válku. Uvedl, že sankce je připraven ještě zpřísnit.

„Povedeme proti Rusku totální ekonomickou a finanční válku. […] Způsobíme kolaps ruské ekonomiky. Hospodářská a finanční rovnováha je zcela ve prospěch Evropské unie, která právě objevuje svou ekonomickou sílu,” řekl odhodlaně francouzský ministr.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Reakce z Ruské federace na sebe nenechala dlouho čekat. Bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv varoval, že ekonomické války se v historii lidstva často změnily ve války skutečné.

„Nějaký francouzský ministr dnes prohlásil, že Rusku vyhlásili ekonomickou válku. Pozor na jazyk, pánové! A nezapomeňte, že v lidských dějinách se ekonomické války poměrně často změnily ve války skutečné,” napsal na twitteru ruský činovník.

Západ na Rusko uvalil ostré sankce. A asi ne poslední

Zatímco na Ukrajině umírají kvůli vpádu ruských vojsk do země další lidé, Spojené státy, evropská sedmadvacítka a další země uvalily zkraje týdne další sankce na ruskou centrální banku, ruské oligarchy, čelní představitele státu, včetně prezidenta Vladimira Putina. 70 procentům ruských bank odsouhlasily zákaz přístupu do mezinárodního platebního systému Swift a stoply veškeré dovozy vyspělých technologií do technologicky zaostalého Ruska. A Švýcarsko přistoupilo k zmrazení vkladů bohatých Rusů ve svých bankách.

Ekonomické sankce Rusko tvrdě zasáhly. Avšak nejen Rusko

Přesto, že výše uvedené sankce [plus mnoho dalších, viz článek výše, pozn. red.] již nyní ochromily ruskou ekonomiku a způsobily kolaps rublu, Le Maire později svá slova částečně odvolal. Agentuře AFP řekl, že se špatně vyjádřil. Termín “válka” se podle něj neslučuje s úsilím Francie o zmírnění napětí kolem rusko-ukrajinského konfliktu.

„Nejsme v boji proti ruskému lidu,” upřesnil Le Maire s dovětkem, že celková výše již teď zmrazených ruských aktiv činí jeden bilion dolarů. Což dle něj není zanedbatelná částka.

Ministr připustil, že dopady sankcí pocítí kvůli svému vůdci také obyčejní Rusové. Podle jeho názoru je ale i na nich, jak se postaví k vojenské agresi svého státu vůči jinému státu. Nyní aktuálně vůči Ukrajině.

“Vyhladovění Ruska” podporuje i prezident Macron

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona uvalené sankce na Rusko již bolí režim Vladimira Putina více, než předpokládal. Přičemž to byl právě Macron, kdo se snažil do poslední chvíle s Putinem vyjednávat o odvrácení útoku na Ukrajinu.

„Teď je třeba naléhavě zvýšit cenu války pro prezidenta Putina,” tvrdí nyní francouzský prezident, kterého letos v dubnu čekají prezidentské volby.

Zastávání tvrdého postupu vůči Rusku, ale i jeho snaha odvrátit konflikt v době, kdy se ještě naplno nerozhořel, mu přitom u většiny Francouzů přinesla politické body. V jeho  prospěch hovoří i to, že francouzské ekonomice se nyní daří.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

Loni vzrostl hrubý domácí produkt [HDP] Francie o sedm procent. Což bylo vůbec nejrychlejší tempo za posledních 50 let a nejvyšší v zemích skupiny G7 velkých průmyslově rozvinutých zemí. Nezaměstnanost v zemi činila osm procent a byla tak nejnižší za posledních 15 let. Nutno dodat, že “francouzský ekonomický zázrak” ale přispěl k dalšímu enormnímu zadlužení země.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Takže druhý ruský trpaslík Medvěděv zase vyhrožuje válkou….On nesleduje, co se děje na Ukrajině a jak válčí jejich slavná armáda? Prachbídně, nepřesné zásahy raket, střel s plochou dráýhou letu, plno mrtvých ruských vojáků, chybějící žrádlo i PHM, asi i náboje atd.. Kdepak jsou? Nejspíše je ruská armáda rozkrádána vrchními veliteli možná i celou PUtinovou klikou….Pro znalé to překvapení není, pro bolševiky v Rusku a jinde to asi je šok…

  2. No, mesic a neco pryc… Stale nic. Jen nam tedkom zatrhnou plyn… coz bude mit za nasledek kolaps prumyslu, zemedelstvi (ktere je zavisle na plynu, rope a hnojivech), pekaren (ktere jsou zavisle na plynu). Ale ruskej ekonomickej kolaps nikde. Nad vodou Putina a cely Rusko drzi Cina, Indie a svete div se… Nemecko a cela ta slavna EU… Funny… Platime Putinovy aby proti nam mohl vest valku. Idioti. Vsichni. Lidi ve starym dobrym cesku to vymyslely dobre… Defenestrace je tak krasny slovo…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here