MPSV navrhlo prodloužit podporu bydlení pro uprchlíky

2812
pro_uprchliky
Foto: UNHCR

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] chystá novou dávku na podporu bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny v bytech, to namísto nynějšího solidárního příspěvku. Nový příplatek by stát posílal přímo vlastníkům či pronajímatelům bytů.

Solidární příspěvek by pak byl už jen pro lidi, kteří běžence ubytovávají bezplatně u sebe doma. Počítá s tím návrh další novely „lex Ukrajina“. Norma by měla platit do konce března 2024. Podle plánu MPSV by se měly změny zavést od dubna. Zákon musí ještě schválit vláda, Parlament a podepsat prezident republiky.

Zástupci MPSV uvádějí, že samostatné bydlení utečenců před válkou na Ukrajině v bytech je vhodnější pro jejich integraci a zapojení do práce. Pro stát jde i o levnější variantu oproti bydlení v zařízeních. Uprchlíci z Ukrajiny přitom již nyní mají volnější podmínky k získání takzvaného sociálního bydlení.

Jak by nový systém fungoval

Od dubna 2023 by se podle návrhu měl na podporu samostatného bydlení uprchlíků v bytech zavést nový příplatek. O tuto dávku by běženci žádali elektronicky. Museli by doložit náklady. Stát by pak peníze posílal přímo pronajímatelům na jejich účet, a to soukromým vlastníkům, podnikatelům i firmám. Příjem uprchlíků by se posuzovat neměl.

MMF doporučil ČNB zvýšit úroky a vládě zaměstnat uprchlíky

Úřady by měly podle novely poskytovat příplatek jen na byt, který se zapíše do evidence bytů pro uprchlíky. Tato podmínka má platit ale až od září. Do té doby MPSV podle návrhu připraví v této věci informační systém, který bude spravovat. Údaje o bytu, ubytovaných a další informace by do evidence zadávali vlastníci bytů či pronajímatelé. Přístup by byl možný s elektronickou identitou. Systém chce MPSV propojit s katastrem nemovitostí, s aplikací pro vyřizování dávek a registrem obyvatel, to kvůli ověřování údajů.

Solidární příspěvek by pobírali jen lidé, kteří bezplatně ubytovávají uprchlíky s uděleným vízem k ochraně u sebe doma. Podmínky vyplácení a výši příplatků a příspěvků stanoví vláda v novém nařízení.

Jak stát nyní podporuje bydlení pro uprchlíky

Stát nyní vyplácí solidární příspěvek lidem, kteří ubytovávají bezplatně u sebe doma či ve svém volném bytě uprchlíky s vízem k ochraně nejméně 16 dní v měsíci v kuse. Na bydlení v samostatném bytě úřady posílají podle počtu ubytovaných 5 000, 9 000, 12 000, 14 000 nebo 15 000 korun měsíčně. Pokud lidé ubytovávají uprchlíky u sebe doma, mohou na ubytovanou osobu pobírat od státu 3 000 korun na měsíc, nejvýše 9 000 korun. Běženci si mohou platit plyn a elektřinu. Podpora v této podobě se má, jak již bylo řečeno, poskytovat do konce března 2023. Nový příplatek pro pronajímatele by podporu dál prodloužil.

Češi přidají Ukrajincům na ubytování, rozhodla vláda

Loni v říjnu podle podkladů k novele úřady práce vyplatily 17 700 solidárních příspěvků na 47 tisíc ubytovaných uprchlíků. Třetina z nich bydlela u ubytovatelů doma a dvě třetiny samostatně v bytech. Výdaje činily 161 milionů korun. Podle analýzy údajů z humanitárního systému by stát mohl nově začít vyplácet podporu na bydlení asi na 7 000 lidí, kteří nyní bydlí v bytech podnikatelů či organizací. Měsíční náklady by celkově mohly činit kolem 185 milionů korun. MPSV uvedlo, že ve svém rozpočtu peníze na zvýšené výdaje nemá a částka by se mu musela dodatečně navýšit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here