Rusko hospodaří s významně přebytkovým rozpočtem

59014
Rusko
Moskva, v pozadí je moskevské finanční centrum / Foto: Pixabay.com

Přebytek ruského státního rozpočtu v listopadu prudce stoupl. Podpořily ho zejména dividendy od plynárenského gigantu Gazprom a výnos mimořádné daně, kterou na něj Rusko uvalilo kvůli svým nákladům na válku na Ukrajině. 

Za jedenáct měsíců letošního roku ruský státní rozpočet vykázal přebytek 557 miliard rublů [cca 205 miliardy Kč]. Přitom v období mezi letošním lednem až říjnem činil přebytek ruského státního rozpočtu 128,4 miliardy rublů [cca 46,2 mld. Kč]. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje ruského ministerstva financí. Podle ní Gazprom vykazuje vysoké tržby díky růstu cen, i když objem vývozu kvůli válce klesl.

„Dodatečné příjmy od Gazpromu jsou důvodem pro skokové zvýšení přebytku federálního rozpočtu,” řekl agentuře Bloomberg ekonom Alexandr Isakov.

Upozornil, že Gazprom se v posledních měsících na daňových příjmech z ropy a plynu podílí téměř polovinou. Současně Gazprom letos v listopadu poprvé vyplatil prozatímní dividendu. Celkově firma na dividendách vládě vyplatila 600 miliard rublů [cca 219 mld. Kč]. Bez této platby by se rozpočet za letošních jedenáct měsíců zřejmě přiblížil k vyrovnanému hospodaření.

Rusko náklady na válku jistě pociťuje

Podle analytiků napětí v ruských veřejných financích roste. Vláda se proto snaží podpořit ekonomiku v době jejího poklesu a vyčleňuje více prostředků na potřeby armády. Ruská vláda zatím pokrývala její financování bez větších problémů. A to díky využití peněz ze svého fondu bohatství a vyššímu půjčování na domácím trhu, kde se místním investorům kvůli sankcím zúžily možnosti investování.

Rusko denně inkasuje z ropy a plynu v přepočtu 23 mld. Kč

Ruské ministerstvo financí původně očekávalo za celý rok rozpočtový schodek 0,9 procenta hrubého domácího produktu. Nyní však čeká deficit až dvě procenta HDP. Příjmy státu klesají a výdaje kvůli válce rostou. I to byl důvod, proč Kreml uvalil na ruský státní plynárenský gigant Gazprom mimořádnou daň. Ta mu pomáhá vykrývat náklady na válku na Ukrajině.

Petr Koblic: Příští rok nás Rusko pod krkem už držet nebude

Ruská ekonomika ale klesá. Ve třetím čtvrtletí meziročně propadla o čtyři procenta. Uvedl to ruský statistický úřad Rosstat. I tak ale jde o mírné zlepšení oproti druhému čtvrtletí, kdy ruský hrubý domácí produkt [HDP] poklesl o 4,1 procenta. V prvním čtvrtletí ruský HDP rostl o 3,5 procenta.

Ruské ministerstvo hospodářství předpokládá, že ruský HDP se letos sníží o 2,9 procenta. Tamní centrální banka očekává pokles o tři až 3,5 procenta a návrat ekonomiky k růstu ve druhé polovině roku 2023.

Rusové teď obchodují hlavně s Čínou

Rusko zároveň vlivem sankcí Západu omezuje platební styk v eurech a dolarech. Ruská centrální banka uvedla, že zhruba polovina ruských zahraničních plateb se nyní provádí v jiných měnách než dolar a euro. Na začátku roku se přitom v jiných měnách než euro a dolar uskutečnilo pouze 21 procent plateb.

Výrazně vzrostlo i používání čínského jüanu ruskými společnostmi. Centrální banka odhadla, že Rusové letos koupily jüany za 139,6 miliardy rublů [cca 53 mld. Kč].

Rusko se tlačí na čínský trh už nejen s obilím

„Měnové preference obyvatel se postupně přesouvají směrem k jüanu,” uvedla banka v přehledu finanční stability.

Dodala, že je důležité, aby přechod na jüan proběhl vyváženě a týkal se jak vývozu a dovozu, tak plateb za kapitálové transakce. Zároveň upozornila, že sankce, které zahrnují odříznutí několika významných ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT, omezují hlavně možnosti bank provádět některé transakce. Značná část plateb za dovoz a vývoz zůstává v dolarech a eurech. Tyto platby ale omezuje to, že velké procento bank je zahrnuto do sankcí a nemůže proto operace provádět.

–ČTK/DNA–

30 KOMENTÁŘE

  1. Je podstatné že obchodují, a je jedno s kým. To naše vláda se musí zeptat na ambasádě USA s kým můžeme obchodovat a koho musíme v současné době nenávidět.

  2. To jsme toho Putina zase dostali, co? Nevím, nevím, kdo dřív zkrachuje, jestli Rusko, nebo my s celou slavnou EU…

    • To jsou, ale … proč si taky nepučujou jako my?:) Ani si neumím představit náš rozpočet, kdybychom s někým válčili my:)))) [redakčně upraveno]

    • Abychom si s Rusama nakonec v tomto “nepodali ruce”. Četl jsem na jiných serverech, že USA dokončují plány na vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Je-li tomu tak, tak dodat zbraně tohoto typu, které jsou určeny výhradně pro obranu NATA, tak to znamená, že to s Ukrajinou začíná vypadat dost katastrofálně. Nakonec ze zpráv, které dosud pronikly, to vypadá, že když by ničení její infastruktury takto nadále pokračovalo, tak se stát hospodářsky brzy položí. Rusům nastanou krušné časy díky sankcím a Ukrajinu bude muset někdo dostat hospodářsky do přijatelného stavu. Protože při jejich mentalitě by se rozvrácený stát stal semeništěm a rejdištěm mafií s nedozírnými následky. USA to nebudou, ty průběžně pracují na svých globálních zájmech, Čína také ne, pro tu je to jeden z drobných konfliktů s klady a zápory pro ni, no a Evropa se naopak ekonomicky vysiluje zeleným šílenstvím. Na základě sledování politiky není těžké určit, kam to směřuje, ale co se honí v hlavách většiny (jsou i světlé výjimky) současných evropských politiků, to skutečně netuším! Jestli to nejsou myšlenky typu, no nějak bylo, nějak bude, hlavně, abych vydržel do konce funkčního období. Zatím je to ve stavu, že USA jsou nyní hybatelem dění ve kterém je Ukrajina s Ruskem až po uši. Pro tyto dvě strany je to nyní kdo z koho, Čína se připravuje na hospodářský střet s USA, které na tomto (přistřihnout jí trochu křidélka) už od Doníka pracují a Evropa je jak uhranutý statista. Peníze prošustrovala a průběžně prošutrovává na své evropské šílené nápady, munici a zbraně na obranu už také skoro nemá. Co nyní vydává, jsou jen dluhopisy. Ale nakonec co se dá udělat s průměrným upoceným jedním procentem HDP na vlastní obranu, že?

  3. Prosím vás, chápe někdo ze zdejších pisatelů, že když se nepodpoří Ukrajina – i za cenu našeho nutného uskromnění – tak se Rusové po svém vítězství budou snažit posunout svoji hranici dál na západ?! Třeba až do Česka? Chtěl by mít někdo takovou životní úroveň jako současní Rusové? Ovšem samozřejmě s levnějším benzínem…

    • Tahle flagelantská mentalita, dle které zmrzlý a hladový národ bude lépe čelit nepříteli je směšná.

    • Osvětlím vám to pane Libore. Na dnešní situaci vidíte, jak nesmírně důležití jsou politici a politika. Ale politici v pravém slova smyslu. Ne buď zelení zaslepenci, kteří dělají politiku proto, že by se jinde neuživili, nebo psychicky narušení jedinci, kteří si v politice kompenzují nějakou nedostatečnost a podle toho vypadají jejich činy. Dnes, když se Ukrajina podpoří, tak v žádném případě ne proto, že by to něčemu pomohlo, nebo, aby se Rusko nedostalo k nám (to je nesmysl), ale proto, že situace zašla tak daleko, že se bohužel musí dodáhnou k abslolutně tragickému konci. A to proto, aby ani jedna strana neztratila tvář. Toto by se v budoucnu politicky šeredně vymstilo. A protože válka tohoto typu v žádném případě není vojenská, ale politická záležitost, tak stojí a padá s ekonomikou. Jinými slovy, skončí až tehdy, až ekonomické následky budou převyšovat politické výhody. Na Ukrajině tehdy, až obyvatelstvo dojde k závěru, že ať si tedy Rusko ten Krym a ty nesolidární ruské enklávy, se kterými byly jen problémy, nechá a ruské obyvatelstvo, až začnou měnit životní úroveň za vědomí, že jim ty rakety NATO tak blízko hranic nakonec až zase tak moc nevadí, že je nakonec moc neohrožují (bez ohledu na to, zda to pravda je, či ne). Do té doby se nic nezmění a ani změnit nemůže. A pojede se stále dál. Problémem však je, že až to skončí, a ono to skončí, tak pak bude dělení výhod a nevýhod. Zisků a problémů. A to bude velmi nerovnoměrná věc. Tedy další politické potíže. Něco, jako druhé kolo, tentokráte beze zbraní, ale stejně tragické a rozhodně dlouhé. A třetí kolo bude, že následky toho všeho se potáhnou na celé generace. Závěr z toho je jednoduchý. Podpora Ukrajiny musí trvat nadále, ale jen z toho důvodu, jak jsem psal výše. Věcně to v současné době nic neřeší a podstatu věci změnit nemůže. Ale úplně ve stejném gardu se dnes vaří stejná “ukrajnská polévka” tentokrát evropského stylu a tou je kompletní přestavba energetiky Evropy s drastickými dopady do ekonomiky. A opět bez valného zájmu obyvatelsta, v západní části Evropy dokonce s jeho podporou. Takže pokud se nechcete dostat do stejné vnitopolitické situace uvnitř Evropy, v jaké jsme nyní v zahraniční s Ukrajinou, tak sledujte jaké plány a budoucnost nám dnešní zelení politictí zaslepenci připravují. A úplně stejně, jako v tomto svém příspěvku, na ostatní diskutující apelujte! Protože jak se takové věci vyvíjejí a jak nakonec končí, je totiž vždy stejné. Trochu by se to dalo připodobnit ke hře Černý Petr. Někdo si jen zahraje a někomu i zůstane.

  4. Přece takovým nesmyslům co tady píší nevěříte? Kdo dnes ví jakou má rubl cenu? Když se s ním neobchoduje. Tady ty cifry o přebytku jsou jen na papíře. Ve skutečnosti je russko v totálních …. Průmysl nebude schopen nic kloudného vyrobit protože nemá západní součástky. Tak se jen zmůžou na dovoz Čínských výrobků z čehož russko nebude mít žádný profit. Tak jako například výroba slavných Moskvičů, kdy se doveze celé auto a nalepí se štítky Moskvič. A to má být místo výroby Renaultů? Žádná přidaná hodnota nic jen katastrofa. [redakčně upraveno]

  5. Vypnutím elektřiny na Ukrajině rusové nechtějí týrat obyvatelstvo, ale vyřadit z provozu elektrifikační soustavu ukrajinských drah a tím dostat pod kontrolu dovoz zbraní ze Západu na frontu.
    UA má většinu tratí elektrifikovanou, mají myslím 2500 lokomotiv, ale z toho jen asi 250 dieselelektrických. A pozor, jsou to širokorozchodné tratě, Evropa tedy nemůže UA poskytnout vlastní stroje. Ty má Rusko a Bělorusko a něco drží i Pobaltí.
    Pokud je to tak (mám před sebou plán elektrifikace ukrajinských drah z roku 2012) přijde brzy ruská ofenzíva. Černozem zmrzla a terén je ideální pro rozvinutí útoku ala Guderian na Francii z počátku II. Weltkrieg.
    Z přehledu elektrifikací: “V roce 2012 byl kompletně elektrifikován hlavní tah Lvov – Kyjev – Doněck. Finišují také práce na projektové dokumentaci dalších úseků: Dolinska – Mikolajev (148 km), Mikolajev – Kolosivka (105 km), Volnovacha – Komiš – Zorja – Záporoží (240 km) a Vorožba – Sumi – Ljubotin (225 km).
    V letech 2013 až 2016 by do staveb železniční infrastruktury mělo být investováno zhruba 16 miliard amerických dolarů.”

  6. Rusko je velmoc s obrovským nerostným bohatstvím, Ukrajina je nejzkorumpovanější rozbitá země bez perspektivy a západ krvácí z války ekonomicky a politicky. Sankce poškodily EU a Rusko má přebytky rozpočtu. Pošlete tam Fialu, ať se naučí vládnout a Stanjuru, aby se naučil konsolidovat rozpočet. My máme deficit a přitom naši vojáci mají prázdniny. Ta ostuda.

  7. Cist tyhle bláboly amaterskych politologu to je fakt na masli. Proboha lidi, kdyz uz nicemu nerozumite a nemate zadne informace tak aspon nic nepiste.

  8. Speciální operace Ruska na Ukrajině,která byla zahájena 24.2,2022 má velice problematický průběh z vojenského hlediska.Ukrajina vybudovala od zabrání Krymu Ruskem v r.2014 za pomocí instruktorů NATO více jak půl milionovou bojeschopnou armádu,Není vůbec jasné ,jak mohlo dojít k takovému podcenění ze strany ruské generality a prezidenta Putina. Na druhé straně veškerá ekonomická opatření Západu včetně tvrdých opatření a sankcí,utrpěla fiasko, utěšování ,že vše začne působit ze zpožděním ,jsou těšínská jablíčka. Škody a to obrovské jsou na straně Západu. Zničení NSI a NSII a útok na Kerčský most ,včetně potopení křižniku Moskva,jsou válečné akty,které nemohla provést armáda Ukrajiny a její námořnictvo bez výrazné pomoci jedné námořní mocnosti. Vztahy této mocnosti a Ruska jsou na pokraji vzajemné námořní konfrontace,ekonomická již probíha. Tendence konfliktu je stupňující se a jsou nutná jednání,některá probíhají mezi USA a Ruskem.Bez přímých mirových jednání o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou není další vystupňovaná válečná konfrontace vyloučená.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here