Stavebnictví loni mírně rostlo. Letos se čeká pokles

271
stavebnictvi
Foto: Redakce FinTag.cz

Stavební produkce v roce 2022 udržela mírný růst. Jak v pozemním, tak v inženýrském stavitelství rostla shodně o 1,9 procenta. V letošním roce ekonomové i zástupci stavebních firem předpovídají stavebnictví mírný pokles.

Meziměsíčně rostlo stavebnictví i loni v prosinci [+1,2 %], byť v meziročním srovnání reálně poslední měsíc v roce kleslo o 0,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ] spolu s daty za celý loňský rok. Ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ upřesnil, že mírný růst si stavebnictví loni udrželo navzdory tomu, že se loni potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit.

„Za celý loňský rok zaznamenala stavební produkce v reálném vyjádření růst o 1,9 procenta. Což v podstatě odpovídalo výsledku za rok 2021 [+2,0 %]. Růst byl rovnoměrně rozdělen mezi oba segmenty,“ okomentoval výsledky hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Stavební produkce v ČR [sezonně očištěno]

[Zdroj: KB]

Podle analytiků české stavebnictví loni rostlo hlavně díky dobrému začátku roku. V posledních měsících loňska stavebnictví ale spíše klesalo. Příliš se nedařilo ani bytové výstavbě. Bytů se u nás loni začalo stavět méně než o rok dříve.

„Stavebnictví výrazně limitovalo pokračující zdražování stavebních prací a materiálů, kvůli kterému mnoho investorů raději své stavby odložilo. Některé projekty se totiž dostaly za hranici rentability. Pokud by byly realizovány, investoři by na nich prodělali,“ komentuje loňský rok ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Podle něj velké stavební firmy dokonce odstupovaly od vysoutěžených zakázek. Levnější pro ně totiž bylo zaplatit smluvní pokutu, než stavět s výraznou ztrátou.

V současné době podle něj nic nenaznačuje zlepšení situace ve stavebnictví. Tvrdí, že stavební práce a materiál už sice nezdražují dvouciferným tempem, obrat na obzoru ale vidět není.

„Dokud však náklady na výstavbu, které jsou nyní enormně vysoké, neklesnou, dostupnost bydlení se bohužel nezlepší,“ konstatuje.

Stavební produkce v prosinci

Stavební produkce loni v prosinci reálně meziročně klesla o 0,2 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,2 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v oboru meziročně vzrostla o 8,9 procenta.

„V prosinci tlumilo celkový pokles produkce inženýrské stavitelství, které meziročně vzrostlo o 8,2 procenta. Produkce pozemního stavitelství narazila na vyšší srovnávací základnu a klesla o 3,2 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

V Praze se loni prodalo pouhých 2 400 nových bytů

Stavební úřady vydaly 6 700 stavebních povolení, meziročně o 15,6 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 51,2 miliardy korun a meziročně vzrostla o 8,5 procenta. K růstu orientační hodnoty přispělo povolení velkých staveb dopravní infrastruktury.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 21,9 procenta. Dosáhl hodnoty 3 597 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 31,6 procenta a činil 4 786 bytů.

Stavebnictví v roce 2023

„Letošní rok bude pro stavebníky těžký. Sektor naplno pocítí dopady recese z druhé poloviny loňského roku a de facto stagnaci po většinu letošního roku,“ domnívá se Jan Vejmělek.

Na stavebníky podle jeho názoru dopadá hlavně slabá investiční aktivita, negativní roli hrají utažené měnové podmínky a dražší financování. I v této situaci stavebníci ale reportují nedostatek pracovních sil a stavebního materiálu.

„Pro letošní rok se tak obáváme mírného poklesu stavební produkce; snížení odhadujeme na 0,6 procenta,“ tvrdí hlavní ekonom KB s tím, že letos se zřejmě lépe povede inženýrskému stavitelství.

Slabší rok 2023 ve stavebnictví předpokládá i hlavní ekonom Comfort Finance Group Vladimír Pikora: „Očekávám, že vysoké úrokové sazby [České národní banky] zde vydrží do konce roku. Hypoteční trh letos neožije. To jde jasně proti stavební výrobě.“

Ceny nemovitostí klesají a zřejmě ještě klesat budou

„Na druhou stranu developerské projekty jsou obvykle během na dlouhou trať a s vysokými sazbami lze počítat jen dočasně, a proto developeři neřeší, co bude letos, ale co bude za dva roky. Domnívám se, že pokles nebude tak výrazný, jak by mohl signalizovat trh hypoték. Infrastrukturní stavby navíc pojedou dál. Očekávám proto pokles výroby jen kolem 0,5 procenta,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here