Menstruační kalhotky je krásný projekt, říká Jan Sýkora

983
Jan_Sykora
Jan Sýkora / Foto: Redakce FinTag.cz

„Jak člověk stárne, tak má čím dál více rád investice s příběhem. Nejde jen o to, něco někam pasivně zainvestovat, ale svou investicí i prospět dobré věci,“ říká ve videodebatě C[r]ash Talk partner a spoluzakladatel Wood & Company Jan Sýkora.

Příkladem dává třeba svou investici do sítě lékáren Pilulka nebo projektu nových menstruačních kalhotek. Ty pod názvem Snuggs vyrábí český startup Snuggswear a na rozjezd svého podnikání od investorů získal už přes sto milionů korun. Kromě Wood & Company výrobci přispěla i obuvnická rodina Baťa.

„Menstruační kalhotky – krásný projekt, Pilulka je krásný příběh. Mě baví ty investice s příběhem. Tedy nejenom to pasivní zainvestování někam, ale prostřednictvím investice i pomoci k otevření dveří zajímavým a prospěšným věcem,“ popisuje svůj přístup k investování Jan Sýkora.

V debatě C[r]ash Talk chválí i investice do nemovitostních fondů. Ty se podle jeho názoru a v souladu s investiční teorií totiž dobře vypořádávají s inflací.

Jsme rádi, že ta portfolia jsou rezistentní vůči inflaci. My jsme například po covidu velkou část smluv konvertovali na obratové nájemné. A tím, jak vystřelila inflace a odezněl covid, tak se našim nájemcům dařilo. A naše nemovitostní fondy vystřelily nahoru a přinášejí pěkné zhodnocení,“ říká.

Vyjadřuje se i k investicím do sítě lékáren Pilulka, která vstoupila i za podpory společnosti Wood & Company na trh Pražské burzy cenných papírů [BCPP] Start.

„Tak samozřejmě, že i ta cena Pilulky je o něco níže, než byla loni,“ říká s odkazem na dění na finančních trzích v loňském roce.

Jan Sýkora: Po velké tržní pijatice přišla kocovina

Podle Jana Sýkory patřil loňský rok k jednomu z vůbec nejhorších v historii, co se týče výnosnosti investic. A jak říká, je jedno, jestli šlo o akcie, obligace nebo komodity.

„Kromě energetiky a nějakých pár komodit se loni nebylo, kam schovat,“ vysvětluje.

Také ale dodává, že i přes ztráty, které mnohým investorům loňský rok přinesl, všichni, kdo jsou nyní mimo Ukrajinu nebo Rusko, mají jen málo důvodů ke „stížnostem na život“.

„Možná, že jsme o něco chudší, ale ve srovnání s tím, co se děje na Ukrajině, jsou naše problémy nicotné,“ tvrdí.

Doplňuje, že i on podepsal pár investic. Protože v minulých letech ale vystoupil z většiny akciových investic, nezaznamenal nijak fatální ztráty. Na druhé straně, jak uvádí, propady finančních trhů ho příliš nepřekvapily.

„To překvapení nebylo tak velké. Ukázalo se, že se na trhy zase vrátilo trochu toho selského rozumu,“ říká i proč.

Návrat selského rozumu spatřuje v určitém oslabení evropského zeleného šílenství nebo politiky nulových až záporných sazeb ze strany centrálních bank.

Valuační bublinu jsme si způsobili sami

Podle Jana Sýkory akciové trhy v posledních letech ovládla valuační bublina, která s loňskem splaskla. Výsledek je ale podle jeho názoru pozitivní.

„Firmy, které v posledních letech pálily cash, a nikdy nic nevydělaly, se tak vrátily na zem. A investoři se oprávněně ptají, kdy začnou vydělávat. Jaká je jejich reálná valuace, jejich perspektiva,“ říká.

Důvod valuační bubliny – mimo již zmíněných věcí, jako byla politika centrálních bank či tlak na nízkoemisní ekonomiku – spočíval podle jeho názoru v přehnané reakci na pandemii covidu-19. Podle něj nemělo smysl bojovat s přírodou za každou cenu. Tedy všechno zavírat na jedné straně, na druhé straně pak tisknout peníze, aby se ekonomika nepoložila.

„Podle mě nejlépe zafungoval ten švédsko-švýcarský rozum, který stál na tom ´se z přírody nezbláznit´,“ upřesňuje.

Perspektivní trhy dle Jana Sýkory

K nyní perspektivním trhům aktuálně řadí Ameriku, Turecko, ale třeba i Venezuelu. U Venezuely hodnotí pozitivně zrušení některých sankcí ze strany USA.

„Kamarádi mě přesvědčovali, abychom investovali do venezuelského státního dluhu. Což jsme bohužel kvůli nepřejícím okolnostem ale nestihli. Avšak i tak jde o velice zajímavou a perspektivní zemi,” uvádí.

V případě Turecka spatřuje naději v rozumné změně tamějšího politického vedení. Byť, jak upozorňuje, riziko je tamější vysoká inflace a rozkolísaná měna. Neodepisuje ale ani Evropu, jakkoli ta, jak uvádí, má „talent na to si sama komplikovat život“.

„Nyní půjde o to, jak Evropa vybere tu energetickou zatáčku. Avšak kdyby správně akcelerovala investice do správných věcí, které jsou ku prospěchu životního prostředí, ale i ekonomiky, tak má stále úžasný potenciál,“ tvrdí s dodatkem, že tím rozhodně nemyslí „rozkaz“ k výrobě a nákupu elektroautomobilů.

Daniel Tácha

Pozn. red.: To nejzajímavější z debat C[r]ash Talk, ale i debat ABCD investora, jejímž je FinTag.cz mediálním partnerem, je ke shlédnutí zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here