Po ČSSZ varují klienty před podvodnými stránkami i Partners

724
podvodnych_stranek
Ilustrace: Skupina Partners

Je to pár dní, kdy varovala své klienty Česká správa sociálního zabezpečení před podvodnými stránkami, které jejím jménem vyzývají klienty, nejčastěji SMS, k návštěvě podvodných webů. Teď na falešné stránky upozorňuje skupina Partners.

Podvodné internetové stránky s jejím logem vyzývají lidi k podvodným investičním nabídkám. Nejčastěji pak s riskantními finančními deriváty na trhu Forex, ale i s akciemi a kryptoměnami. Na první pohled vypadá vše velice jistě. Podvodná skupina vystupuje pod názvem Partners market s.r.o. Na falešném webu partners-market.com dokonce uvádí oficiální IČ a sídlo společnosti Partners Financial Services.

„Toto jednání monitorujeme a již na konci února jsme v této věci podávali trestní oznámení pro podezření na trestný čin podvodu a padělání veřejné listiny. O jednání této společnosti jsme také informovali Českou národní banku,“ potvrzuje informaci redakci FinTag.cz ředitelka právního oddělení skupiny Partners Simona Machulová.

Dodává, že žádná firma jako Partners market s.r.o. ale reálně neexistuje. A podle vyjádření České národní banky [ČNB] tak ani nemá povolení k poskytování investičních služeb. A nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice. Sama ČNB už před touto podvodnou firmou varovala.

Podvodných útoků přibývá. Problémy má i ČSSZ a MPSV

Před pár dny před obdobným typem podvodu varovala Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Podvodné stránky, které se zaštiťují jejím logem, vyzývají klienty, nejčastěji formou SMS, k návštěvě podvodných webů. Po lidech pak žádají jejich osobní údaje.

„Nejedná se však o oficiální stránky ČSSZ, ale o podvod se záměrem vylákat z lidí citlivé údaje o bankovních účtech. Nyní jsou již podezřelé domény blokovány. I přesto ČSSZ varuje a důrazně vyzývá klienty, aby veškeré stránky ověřovali a nevyplňovali své údaje, pokud si nejsou 100% jisti původem stránky. ČSSZ tyto formy SMS nikdy nerozesílá,“ uvádějí ve své zprávě zástupci ČSSZ.

Podle nich se jedná o čirý podvod, v jehož důsledku může dojít ke krádeži citlivých přihlašovacích údajů. Což může vést k odcizení peněz na bankovních účtech.

„Jedinou oficiální stránkou ČSSZ jsou webové stránky na adrese www.cssz.cz a dále eportal.cssz.cz,“ upozorňuje ČSSZ.

Není od věci dodat, že podobným phishingovým útokům čelí už od léta také Ministerstvo práce a sociálních věcí. To zablokovalo již více než stovku falešných webů, které nejčastěji napodobují online žádost o příspěvek na bydlení.

Problém měl i server Aktuálně, ale i FinTag.cz

Předevčírem na obdobné aktivity upozornil zpravodajský server Aktuálně.cz. Podle jeho zástupců se na sociálních sítích šíří odkazy na podvodné weby, které se za něj vydávají. Na rozdíl od skutečného online deníku Aktuálně ale namísto informování veřejnosti nabádají jménem prezidenta Petra Pavla do podvodných investic do akcií Skupiny ČEZ.

„Důvěřivý uživatel si k výdělku nepřijde, podvodníci z něj naopak mohou vytáhnout osobní údaje či peníze,“ uvádí ve zprávě deník Aktuálně.

Nutno dodat, že obdobnou zkušenost v minulosti učinil i FinTag.cz. Jeho příspěvky na sociálních sítích využila podvodná společnost, která jejich prostřednictvím taktéž lákala veřejnost k riskantním investicím. Pro svůj záměr si vždy vybrala příspěvek, který pojednával o některé ze známých osobností tuzemského byznysového světa. Konkrétně Petra Kellnera z PPF. S příspěvkem pak spojila svoji reklamu na podvodné investice. A dokonce ani neváhala zaplatit sponzoring daného příspěvku. FinTag.cz na to tehdy upozornil samotnou skupinu PPF. Ta měla dostatek síly, aby tomuto jednání zabránila.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here