Pozor na informační přesycení, varuje trader Zýma

1277
trader
Trader Petr Zýma / Foto: XTB

„Pozor na informační přesycení. To často vede k tomu, že obchodník ztratí pozornost od hlavní myšlenky svého obchodu a začne reagovat emotivně na informace různého typu,” říká v rozhovoru pro FinTag.cz zkušený trader Petr Zýma.

Zýma je senior Account společnosti XTB a kapitán českého baseballového národního mužstva, se kterým právě nyní reprezentuje naši zemi v Japonsku [viz obr. níže, pozn. red.]. Kromě toho je jedním z traderů YouTube projektu XTB Live trading. V prvním dílu série rozhovorů „Obchodník měsíce XTB“ Petr Zýma popisuje svou traderskou historii.

Co vás přivedlo k tradingu?

Studium oboru finance na americké Creighton University, kde jsem se dostal do akademického týmu spravující portfolio školní nadace [akcie, dluhopisy, ETF]. Tam jsem se poprvé dostal k obchodování. Tím dostala teorie i reálné obrysy a tato zkušenost ve mě utvrdila zájem o daný obor. K aktivnímu obchodování jsem se dostal poté. Šlo o přirozenou nadstavbu spojenou se zájmem o finanční trhy. Naskytla se další možnost, jak zhodnocovat vlastní kapitál.

Jaký je váš obchodní styl?

Připravuji strategie se střednědobým horizontem, to znamená okolo jednoho roku. Na základě více než 10leté zkušenosti jsem opustil myšlenku hledání jedné neprůstřelné strategie. Trhy svojí dynamikou nabízejí více možností, což platí zejména pro kratší intervaly.

S jakými instrumenty obchodujete?

Primárně hledám volatilní trhy, kde dochází k vychýlení ceny od svého průměru na základě konkrétních událostí nebo změny fundamentálního podkladu.

Obchodní strategii určuje několik konkrétních kroků

Co děláte, než vstoupíte do obchodu?

Mám sérii kroků. Kroky jsou následující: Nejprve hledám trh, který díky svým vychýlením mimo své průměrné hodnoty nabízí pozitivní poměr mezi potenciálním výnosem a rizikem. Zaměřuji se na důvody pohybu daného aktiva. Zda jsou to důvody na základě změny ve smyslu makroprostředí, sentimentu nebo čistě nejistoty. Na historických datech si ověřuji extrémy daného trhu. Tím myslím hlavně trendové posloupnosti nebo průměrné a maximální denní pohyby. U všech mých obchodovaných trhů nepřemýšlím pouze o možnostech výnosu, modeluji moment, kdy se daný trh vyvíjí mimo mé představy tak, abych ho mohl včas s nějakou řízenou ztrátou opustit. Je důležité znát důvody pro vstup do obchodu.

Co děláte, když obchody nejdou podle plánu?

Veškeré mé znalosti pochází z osobní zkušenosti. Nejsem teoretik. Před každým obchodem již vím, s jakým rizikem do obchodu vstupuji. Pokud tedy realizuji ztrátu, je to vždy částka, se kterou jsem předem počítal. Emoční odpoutání od peněz umožňuje mít volné ruce pro obchodování.

Používáte technickou analýzu?

S postupným vývojem mého stylu obchodování se mění i náhled na trhy včetně použitých strategií a nástrojů. Můj styl je nyní definován odhadem makro vývoje. Technika v tomto směru hraje sekundární roli. Používám ji primárně pro odhad úrovní pro realizaci zisku nebo ztráty. Stejně tak jako pro opakované vstupy do předchozích uzavřených pozic. Metody price action jsou pro mě zásadní – supporty, rezistence a trendové a obratové formace jsou těmi hlavními, které sleduji.

Co pro vás značí pojem úspěšný obchod, obchody?

Mám jednoduchý přehled o výkonu jednotlivých aktiv. Ve chvíli, kdy se ziskovost instrumentu výrazně změní, tak se znovu vrátím k podkladové myšlence. Jestli je platná, nebo není.

Vycházím z osobní zkušenosti, říká trader Petr Zýma

Jste klidný typ obchodníka?

Trading by měl být spojen s rizikovým kapitálem, tím pádem to jsou prostředky, které nutně nepotřebuji a mnohem lépe se psychicky vyrovnávám se ztrátami, ale i se zisky. Zde neexistuje zkratka, ale jsou to zkušenosti a počty obchodů, které pomohou tento přístup pochopit.

Co dál vám říká “osobní zkušenost”?

Pozor na informační přesycení. To často vede k tomu, že obchodník ztratí pozornost od hlavní myšlenky svého obchodu a začne reagovat emotivně na informace různého typu.

Co jste úspěšně obchodoval naposled?

Poměrně úspěšné obchody byly na dolarových párech a dolarovém indexu. Do něj jsem vstupoval při změně rétoriky americké centrální banky. Když začala nahlas uvažovat o zvyšování základních úrokových sazeb. Namístě je i se nesnažit zobchodovat každý pohyb. A samozřejmě najít si způsob, jak se emočně odpoutat od hodnoty peněz, s níž obchoduji.

–Adman’s Choice–

Petr Zýma [na obrázku vlevo uprostřed] již deset let komentujeme trhy prostřednictvím projektu XTB Live Trading. Podle názvu je evidentní, že se jedná o tradingové účty, kde analytici v přímém přenosu ukazují vlastní strategie a postupy.

„Hlavní zásadou obchodních účtů, které mají ambice zůstat aktivní delší dobu, je práce s rizikem, jelikož ztráty a akceptace ztrát patří k obchodování. Právě fakt, že na našich účtech vždy hovoříme o tom, s jakým rizikem budeme pozice dále řídit, může být brán také jako hlavní poselství tohoto projektu. Dále to, že jsme konzistentní a nehledáme zásadní změny po každém neúspěchu, může být inspirací pro určitou odolnost,” vysvětluje pro FinTag.cz Petr Zýma.

Zároveň upozorňuje na online konferenci o tradingu, která se koná 25. 3. 2023 od 13:00 na YouTube. Více zde. Na konferenci vystoupí Ondřej Hartman, obchodník na finančních trzích, zakladatel portálu FXstreet.cz, Jakub Kraľovanský, autor populárního YouTube kanálu Trader 2.0, Marek Vaňha, trader známý především z YouTube kanálu Golden Pocket, Tomáš Vybořil, respektovaný profesionální obchodník zaměřující se na měnové páry. Dále David Monoszon, investor, trader a zakladatel analytické služby MarkeTimers.com a Štěpán Hájek, seniorní analytik společnosti XTB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here