Byla chyba prodávat obecní byty, říká primátor města Most

2878
Most
Ilustrační foto: Pixabay.com

Severočeský Most pokračuje ve výkupu bytů v sociálně vyloučených lokalitách. Informaci potvrdil primátor Marek Hrvol [ProMOST]. Podle něj je výkup bytů ve vyloučených lokalitách úspěšnou součástí opatření v sociální problematice.

Radní města Most schválili [17.3.] uvolnění dvaceti milionů korun na výkup bytů z letošního rozpočtu. Na první pohled se to může zdát jako velice nízká částka. Avšak byty ve vyloučených lokalitách jsou často neprodejné nebo dostupné za velice nízkou cenu. Město Most navíc již před časem pro odkup bytů pro letošní rok vyčlenilo 80 milionů korun. Celkově tak vydá za výkup bytů sto milionů korun.

„Výkup bytů je součástí opatření v sociální problematice, chceme v tom pokračovat. Máme tak možnost ovlivnit složení nájemníků v bytech,“ vysvětlil plány primátor Hrvol.

Upřesnil, že město před zhruba patnácti lety privatizovalo městský bytový fond. Avšak ponechalo si byty na sídlišti Chanov, které obývají především Romové, a několik dalších bytů na různých místech ve městě.

„Byla to chyba,“ tvrdí teď primátor.

Most začal s výkupem bytů již loni

Podle informací mosteckých radních se nyní objevila na trhu nabídka soukromníka na prodej celkem 160 bytů ve městě.

„Chceme se s touto nabídkou seznámit,“ řekl primátor s tím, že cíl města spočívá i v omezení spekulací na trhu s nemovitostmi.

Již loni přitom město vykoupilo sedmatřicet bytových jednotek na třídě Budovatelů, v ulici M. G. Dobnera a další byty za celkově 44,8 milionu korun. Výkup realizuje městská společnost Mostecká bytová. Ta za peníze byty vykoupí a provede základní údržbu v podobě výmalby, případně výměny podlahy. Zdemolované byty nekupuje. Nabízet mohou lidé byty prázdné i ty, ve kterých žijí nájemníci.

„Pro ty prázdné se pak hledají nájemníci. Zájem máme o ty slušné. Je pro nás lepší mít několik měsíců byt prázdný, než v něm mít osoby, které svým chováním obtěžují okolí,“ uvedl Hrvol.

Rychlá privatizace bytů měst a obcí budí pochyby

Dostupnost bydlení v Česku patří k nejhorším v EU. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru v době, kdy byl ještě premiérem, pro FinTag.cz uvedl, že na vině jsou i obce a města, protože nestaví nájemní byty. A podle něj byla a je i privatizace bytů ze strany obcí a měst chybou.

„Problém je v tom, že jedním ze zásadních kroků, který dnes částečně ovlivňuje dostupnost bydlení v obcích, bylo to, že mnoho obcí zprivatizovalo bytový fond. Ten na ně stát převedl počátkem 90tých let. Problém je v tom, že se prostřednictvím privatizace bytů o tento fond s vidinou rychlého zisku připravily. Především v 90. letech i značně pod cenou,“ řekl v rozhovoru Andrej Babiš.

Podle jeho slov se obcím a městům líbilo být bez odpovědnosti za zanedbaný bytový fond. Jindy to zase bylo jediné východisko, jak zvládnout špatnou finanční situaci dané municipality.

„Bohužel privatizace bytového fondu v mnoha městech pokračuje doteď. A tím se snižuje možnost jeho využití pro sociální bydlení,“ dodal Babiš.

Na druhé straně, jak ukazuje příklad Mostu, města a obce se snad poučily. Přičemž Most je o to „příkladnější“, že zpětným nákupem řeší i problémy v sociálně vyloučených lokalitách.

–ČTK/DNA– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here