M&A trh v regionu CEE loni nepřesáhl bilion korun

157
M&A
Ilustrační foto: Pixabay.com

V regionu střední a východní Evropy [CEE] loni došlo k 846 fúzím a akvizicím. Objem transakcí činil 39,2 miliardy eur [cca 931 mld. Kč]. Data přináší studie Investing in CEE: Inbound M&A Report auditorské a daňové společnosti Mazars.

Mezi čtyři nejvýznamnější země z pohledu fúzí a akvizic v regionu CEE loni patřily s nejvyšším počtem M&A transakcí:

  • Polsko: 235 transakcí
  • Rakousko: 120 transakcí
  • Česká republika: 81 transakcí
  • Rumunsko: 76 transakcí

Pokud jde o celkovou hodnotu loňských transakcí [pouze zveřejněné obchody, pozn. red.], tak na prvních dvou místech se umístily Polsko a Rakousko. Následovalo Maďarsko a Chorvatsko.

M&A trh meziročně propadl

Loňské výsledky v počtu a objemu obchodních fúzí a akvizic představují pro region střední a východní Evropy meziroční pokles. Oproti roku 2021 klesl počet transakcí o pět procent, objem propadl o 21 procent. Autoři studie ale upozorňují, že rok 2021 patřil k vůbec rekordním. Investoři těžili z nízkých úroků centrální banky, což jim zlevňovalo financování. Navíc trh nabral po covidovém útlumu v roce 2020 silnou dynamiku.

„Střední a východní Evropa nebyla jediná, kdo se potýkal s globálními vlivy v oblasti fúzí a akvizic… Postiženy byly všechny části světa bez výjimky,“ vysvětluje vedoucí oddělení M&A Mazars v České republice Lukáš Hruboň.

Podle něj se meziroční poklesy objemu a hodnot transakcí v regionu CEE loni staly navíc podstatně méně hluboké, než propady v západní Evropě a Severní Americe. To značí, že z pohledu počtu uzavřených transakcí zůstává střední a východní Evropa stále mimořádně lákavým regionem pro mezinárodní investice.

„Celkový podíl M&A transakcí v regionu, na nichž se podíleli přeshraniční investoři, vzrostl v roce 2022 na 64 procent. To představuje o čtyři procentní body více než v předchozím roce a dosáhl nejvyššího podílu od roku 2015,“ doplňuje Hruboň.

Vývoj na trhu private equity

Propad vykázala rovněž oblast private equity. I tady platí, že rok 2021 patřil k těm rekordním. V loňském roce počet odkupů meziročně poklesl o 31 procent. Jejich hodnota propadla ještě více, a to o 66 procent. Loni dosáhl objem odkupů podle studie 3,4 miliardy eur [cca 77,4 mld. Kč] oproti 9,9 miliardy eur [cca 235 mld. Kč] v roce předchozím.

„Přesto se objem odkupů v roce 2022 držel s ohledem na historický kontext pozoruhodně dobře. A zůstal jedním z nejvyšších v historii. Celkem se uskutečnilo 97 transakcí. Což snadno překonává jakoukoliv roční zaznamenanou hodnotu v letech 2015-2020,“ doplňuje Lukáš Hruboň.

Podle něj loňský rok poznamenala hlavně válka na Ukrajině. Setrvalým problémem zůstává vysoká inflace. Růst cen stojí za vyššími úroky centrálních bank, které prodražují úvěry na financování transakcí. K dalším negativům loni patřil růst cen energií a výpadky v dodavatelských řetězcích. Co se týče Česka, v jeho případě investoři stále narážejí na neflexibilní trh práce a přehršel byrokracie.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here