7x o tom, jaké mýty provází investování s XTB

1127
XTB
Foto: XTB

Brokerská společnost XTB působí na českém trhu přes 15 let. Za tu dobu využily její služby desítky tisíc klientů. Za tak dlouholeté působení se hlavně na internetu objevilo mnoho nepřesností. Broker proto připravil vysvětlení sedmi nejčastějších mýtů, které kolují na síti.

1. XTB nabízí pouze CFD, nikoli klasické akcie/ETF

I když se počátky XTB pojily především s CFD obchodováním forexu, indexů a dalších instrumentů, XTB již několik let nabízí také investice do klasických akcií a ETF. Zákazníci tedy v platformě nakupují i skutečné akcie a ETF ve formě cenných papírů uložených v depozitáři. Nákup akcií a ETF navíc XTB do obratu 100 000 EUR měsíčně nezpoplatňuje.

2. XTB má poplatek za neaktivitu

V tomto případě se nejedná o úplný mýtus, XTB poplatek za neaktivitu skutečně má. Ten se ale platí pouze ve velmi specifických případech a dá se mu velmi jednoduše vyhnout. Stačí provést alespoň jednu obchodní transakci za 365 dní. Zde je ale důležité zmínit, že i držení akcií a ETF je považováno za aktivitu. To značí, že pokud klient jednorázově nakoupí ETF a následně ho několik let drží, poplatek za neaktivitu neplatí. Tento poplatek se také netýká klientů, kteří nemají na účtu žádné finanční prostředky. Poplatek za neaktivitu tedy platí jen ten, kdo má na účtu nějaké finanční prostředky, ale neobchoduje, nebo alespoň nedrží akcie/ETF.

3. XTB má pojištění jen na akcie/ETF ve výši 22 000 EUR

Při investování je jednou z častých otázek bezpečnost finančních prostředků. Základní krytí peněz zajišťuje garanční fond, který vyplatí prostředky investorům v případě, že např. zkrachuje makléř. U akcií nebo ETF je však krytí prakticky neomezené, protože akcie/ETF zůstávají investorovi i v případě, že má broker problémy. V případě úplného krachu klienta vyzve likvidátor k přesunu akcií k jinému brokerovi, nicméně cenné papíry by mu zůstaly. Záruka do výše 22 000 EUR se tedy vztahuje především na hotovost.

4. XTB konverze je nevýhodná. Jinde mění za kurz ČNB

Při konverzi vždy stojí za zvážení to, kolik za ni zaplatím, co mi přinese a zda dávám přednost snížení nákladů nebo pohodlí. U XTB má investor při nákupu zahraničních akcií nebo ETF dvě možnosti. Buď si na svůj obchodní účet v dané měně nahraje přímo EUR či USD anebo využije automatické konverze při nákupu/prodeji s poplatkem 0,5 %. Posílání zahraničních měn ale může být spojeno s poplatky ze strany banky, navíc kurz ČNB ve většině případů není nikde obchodovatelný. Každý by si měl tedy v prvé řadě zjistit své možnosti, a co mu bude nejvíce vyhovovat. V mnoha případech totiž klienti čelí horším kurzům od různých online směnáren, než by zaplatili za konverzi přímo v platformě.

5. Pro dokončení registrace není potřeba nahrát identifikační dokumenty

S tímto problémem se potýká mnoho nově zakládajících klientů. Proces registrace XTB dělí do dvou částí. V té první klient vyplní základní údaje, projde investičním dotazníkem a my ho okamžitě vpustíme do obchodní platformy. Pro kompletní založení je ale potřeba dokončit verifikaci. To značí, že klient nahraje své osobní dokumenty + číslo bankovního účtu. Pokud tak klient neučiní, registrace může být po 60 dnech smazána. Vždy se tedy vyplatí projít oběma částmi procesu co nejdříve.

6. Nevlastním akcie prostřednictvím XTB

Model používaný XTB je dnes standardním modelem většiny brokerů. XTB používá tzv. Omnibus účet, na kterém jsou cenné papíry vedeny. Můžete si to představit jako jeden velký souhrnný účet pro cenné papíry klientů. Klienti tedy nemají účty u custodianů vedené jednotlivě, protože to by bylo administrativně mnohem náročnější a nákladnější. Nebyl by tím pádem proveditelný při současné poplatkové struktuře XTB, která klientům poskytuje nulové poplatky. Akcie firma vede na sdruženém účtu, ale klient k nim drží vlastnická práva, právo na dividendy. A může je kdykoliv prodat nebo přesunout k jinému brokerovi. Jednoduše řečeno, v praxi to pro investora neznamená téměř žádný rozdíl. Existují i brokeři nebo banky, které drží akcie vždy na jméno investora, ale v takovém případě se poplatky obvykle pohybují v řádu stovek korun za transakci. Navíc si klient obvykle sám řeší dividendy a jejich zdanění.

7. XTB uplatňuje skryté poplatky za nulovou provizi u akcií a ETF

U XTB žádné skryté poplatky opravdu nenajdete. Všechny poplatky se zveřejňují přímo na stránkách společnosti. XTB jako kterýkoliv jiný broker nebo byznys celkově musí mít samozřejmě z něčeho zisky. Na většině instrumentů tedy určitou provizi naleznete. XTB se ale rozhodlo tuto poplatkovou strukturu pro fyzické akcie a ETF zrušit. Tedy v případě obchodování pouze cenných papírů je jediný možný poplatek [za předpokladu, že se klient vejde do objemového limitu 100 000 EUR/měsíc] 0,5 % za konverzi měny. A to pouze v případě, že se ji klient rozhodne využít.

Pokud máte spolehlivého brokera, můžete klidně spát

Pokud by Vás zajímalo cokoliv jiného ohledně XTB, můžete využít funkci chatu přímo na webových stránkách nebo využít info linky +420 800 900 110. Reální klienti také mohou kontaktovat přímo svého Account Managera, který je jim po registraci přidělen.

–Adman’s Choice–

1 komentář

  1. lzes delas jen reklamu na xtb jsem u nich a skryte poplatky maji!!! a jelikoz pouzivam vic aplikaci tak muzu rict ze xtb je jednou z nejhorsich a zaroven nejdrazsich zkus ju pouzit driv nez zacnes psat ulhanej reklamni clanek… Pozn. red.: Rubrika Adman’s Choise je inzerní rubrika. V této rubrice jsou reklamní články. Přesto máte-li výhrady ke službám inzerenta, zkuste je napsat věcně a podrobně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here