Izraelci v Masafer Yatta šikanují Palestince, tvrdí Lékaři bez hranic

425
Izraelci
„Cítím strach, obrovský strach, na světě snad neexistuje slovo pro strach, které by vyjádřilo, jak se bojím," říká Amal, která žije v Masafer Yatta. / Fotografie: Juan Carlos Tomasi, Lékaři bez hranic

Masafer Yatta je skupina palestinských vesnic v jižní oblasti Západního břehu Jordánu asi 24 kilometrů od města Hebron pod palestinskou správou. V místě operují i Lékaři bez hranic. Upozorňují na terorizování tamějších obyvatel Izraelci.

V oblasti Masafer Yatta žije podle dostupných zpráv necelých dva tisíce lidí, téměř 600 z nich jsou děti.

„Izraelské úřady tam vyvíjejí tlak na tamní komunity, aby oblast opustily. To těžce dopadá na jejich duševní zdraví. Potřeba psychologické pomoci v regionu roste,“ uvádí mezinárodní organizace Lékaři bez hranic ve své zprávě z místa.

Podle ní Palestinci z Masafer Yatta žijí v neustálém strachu. Obávají se toho, že budou násilně vystěhováni, přijdou o své domovy a svobodu pohybu. Ve zprávě organizace stojí, že více než polovina pacientů, které měla loni v péči, pociťovala psychosomatické potíže, čtvrtina jich vykazovala příznaky posttraumatického syndromu a dvě třetiny deprese.

„Izraelští vojáci přicházejí do vesnic v noci. Dohlížejí na dodržování zákazu vycházení a další formy omezení volného pohybu. Provádějí vojenský výcvik v blízkosti obytných částí města. Zabavují lidem vozidla a demolují domy. Snaží se místním co nejvíce znepříjemnit život,” popisuje vedoucí mise Lékařů bez hranic na palestinských územích David Cantero Pérez.

Lékaři bez hranic: Izraelci vcházejí v nocích do domů

Izrael poprvé označil Masafer Yatta za vojenský výcvikový prostor v roce 1981. Situace se podle organizace zhoršila loni v květnu poté, kdy izraelský Nejvyšší soud odstranil všechny právní překážky, které dosud bránily vysídlení palestinských obyvatel z oblasti. Čímž uvolnil místo pro vojenskou zónu. Tento krok obyvatelům nesmírně ztížil přístup k základním službám, včetně lékařské péče.

„V průběhu uplynulého roku jsme na vlastní oči viděli, jaký dopad má na fyzické i duševní zdraví obyvatel Masafer Yatta prostředí, v němž je stále více tlaku a násilí. Jakožto zdravotnická a humanitární organizace odsuzujeme izraelskou politiku a vyzýváme izraelské úřady, aby okamžitě zastavily plán vysídlování a přestaly lidem omezovat přístup k základním službám, včetně lékařské péče. Toto zbytečné utrpení musí skončit,” vyzývá Cantero Pérez.

Podle něj Palestincům Izraelci běžně odpírají vstup do vesnic, pokud v nich podle svých dokladů přímo nežijí. Pacienti se tak nemohou dostat na místa, kde Lékaři bez hranic poskytují zdravotní služby. V některých případech zadržují sanitky mířící do Masafer Jatta, případně je za pacienty vůbec nepustí. Při cestě do nemocnice Palestinci procházejí checkpointy. To zdržuje v poskytování zdravotní péče.

„Protože je přístup ke zdravotní péči nevyzpytatelný, rizikoví pacienti – včetně těhotných žen v posledním trimestru, starších osob s chronickými onemocněními a lidí s vážnými zdravotními problémy – často opouští své domovy či rodiny a přesouvají se do nedalekého města Yatta,“ stojí ve zprávě organizace.

Palestinci jsou zoufalí, tvrdí Lékaři bez hranic

Podle zástupců Lékařů bez hranic palestinští obyvatelé v oblasti žijí v neustálém strachu o bezpečnost nejen svou, ale i svých příbuzných a dětí. Jeden z tamních rodičů týmu Lékařů bez hranic líčil, že jeho dítě vzbudil ozbrojený voják se psem, který se v noci dostal až do jejich ložnice. Jiní rodiče zase popisovali pocity zoufalství a bezmoci, když jejich děti po návratu ze školy zjistily, že je rodinný dům v troskách.

„Pokud přijdu o svou půdu, přijdu v životě o všechno,” shrnuje jeden z obyvatel vesnice Al-Majaz v Masafer Yatta, jak moc je pro tamní komunity v sázce.

  • Od května do října 2021 zažila více než pětina pacientů Lékařů bez hranic v oblasti incidenty, kdy jim do domu vnikli vojáci. Necelým 4 % z nich zdemolovali majetek. Ve stejném období roku 2022 se tato čísla zvýšila na bezmála 40 % a necelých 22 % přišlo k újmě na majetku.
  • Při porovnání období mezi květnem a říjnem v letech 2021 a 2022 týmy Lékařů bez hranic zaznamenaly 27% pokles celkového počtu konzultací chronicky nemocných pacientů v mobilních klinikách. Následně vyšlo najevo, že většina pacientů přestala docházet na pravidelné prohlídky kvůli problémům spojeným s omezením volného pohybu. Izraelská armáda některým z nich například zabavila auto.

  • V Masafer Yatta dochází k pravidelnému poškozování vodovodních trubek, ničení vodních nádrží, zastavování a zabavování nákladních automobilů přivážejících cisterny s vodou. Nedostatek vody, způsobený malým množstvím dešťových srážek, navíc vyvolává obavy o fyzické zdraví obyvatel.

Život v takto náročných podmínkách si vybírá obrovskou daň na duševním zdraví lidí, tvrdí Lékaři bez hranic. Ti zde od roku 2021 poskytují lékařskou péči, včetně psychologické pomoci. Podle nich je nezbytné, aby mezinárodní společenství přijalo nutná opatření na ochranu obyvatel Masafer Yatta. Aby zajistilo dodržování lidských práv.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here