Na Moravu nejezdi, Stanjuro! Vinaři se bouří kvůli spotřební dani

1974
spotrebni
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Zavedení spotřební daně na takzvaná tichá vína, které navrhuje Národní ekonomická rada vlády [NERV] a vážně zvažuje ministerstvo financí, odmítají jak tuzemští vinaři, tak konkrétní zástupci municipalit.

Petici Svazu vinařů České republiky proti zavedení „nenulové spotřební daně“ na takzvaná tichá vína nově podepsal jihomoravský hejtman Jan Grolich [KDU-ČSL]. A nejen on. Přidali se k němu jeho náměstci zodpovědní za cestovní ruch a regionální rozvoj. Podle nich zdražení tichého vína silně ovlivní cestovní ruch a další návazné obory na jihu Moravy.

„Všechno je propojené. Když produkt zdraží, klesne po něm poptávka. Lidí, kteří na jih Moravy jezdí za vínem, bude jezdit méně. Ale zároveň to přinese komplikace a další byrokracii hlavně malým vinařům,“ vysvětlil svůj postoj ke zdanění vína Grolich.

Podle něj po zavedení spotřební daně na tichá vína „už nebude tak jednoduché uspořádat otevřené sklepy nebo společný košt vín“. Upozornil, že právě těchto akcí se účastní i ti nejmenší producenti vína.

„Mnoho spolků tyto akce přestane pořádat, protože to bude organizačně příliš náročné,“ vysvětlil hejtman.

Vedení kraje i proto vyzvalo jednotlivé vinaře a starosty vinařských obcí, aby vyčíslili, jakou ztrátu podle nich snížení počtu vinařských akcí přinese. Podle hejtmana je už nyní jisté, že jde o miliony až desítky milionů na straně vinařů. Ztráty ale ponesou i obce, penziony a gastro zařízení. Mezi regiony s výrazným turistickým ruchem spojeným s vínem patří podle lidoveckého hejtmana právě nejchudší části regionu.

Ostře se proti spotřební dani na tichá vína staví vinaři

„Zásadně nesouhlasíme se záměrem Ministerstva financí ČR zavést nenulovou spotřební daň z tichého vína. Vyzýváme tímto širokou veřejnost, aby podpořila naší petici proti zavedení daně svým podpisem,“ uvádí Svaz Vinařů ČR na svých stránkách.

Podle prezidenta Svazu Martina Chlada plán ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] zavést spotřební daň „v drastické výši 23,40 Kč na litr tichého vína“ vyvolává u vinařů, vinařských firem a vinařských spolků existenční obavy.

„Ve vinařství a vinohradnictví dnes pracuje cca 20 procent všech zaměstnanců českého zemědělství! Ze sousedních zemí České republiky je spotřební daň na tichá vína zavedena pouze v Polsku ve výši 10,20 Kč na litr vína. A Polsko s pouhými 300 hektary vinic není vinařská země,“ argumentuje Chlad.

Dodává, že nárůst cen vína o spotřební daň v první řadě dopadne na spotřebitele, kteří vše zaplatí, nebo také, jak Chlad dodává, spíše nezaplatí, protože už vína nenakoupí.

„Anebo koupí levný dovoz, případně si pro víno bude jezdit za hranice k našim sousedům! To je jednoznačný negativní efekt,“ tvrdí.

Současně varuje před úbytkem vinic v Česku. Odhaduje jejich pokles ze současných 18 tisíc hektarů na deset tisíc. A sčítá i náklady vinařů a státu na zavedení spotřební daně: „Nově vzniklé náklady na výběr daně by vznikly jak u vinařů [přes 60 mil. Kč, daňový sklad, administrativa], tak na straně státu [přes 70 mil. Kč, finanční úřady, celní správa], které by u naprosté většiny vinařů [malých je 91 %] neodpovídaly výši vybrané daně.“

Za vinaře se staví Svaz měst a obcí

Podle hejtmana Grolicha jsou argumenty vinařů pádné. Uvedl, že i proto jedná se všemi hlavními vyjednavači, kteří se podílejí na přípravě konsolidačních opatření rozpočtu. Ty se snaží přesvědčit, že zdanění vína není dobrým krokem.

„Bohužel celá věc není tak snadná, jak si někteří ekonomové představují. Nelze prostě objem prodaného vína vynásobit daní. Situace je mnohem komplexnější,“ tvrdí.

Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

Argumentuje i obavami Svazu vinařů ČR. Jeho zástupci uvádí, že zavedení spotřební daně bude mít větší dopad na tuzemská vína než na vína dovezená. Podle Svazu totiž až 80 procent prodaného vína u nás tvoří vína okolo stokoruny. Po zavedení daně by jejich cena stoupla přibližně o 30 až 35 korun na litru. Zatímco nejlevnější zahraniční vína by stále mohla zůstat pod stokorunou, tuzemská vína zdraží okamžitě nad 100 korun.

Podporu pod petici proti zdanění tak sbírají vinaři na všech vinařských akcích, někteří dávají svou nevoli najevo velmi viditelně. U Lednice na Břeclavsku už stojí billboard, který odrazuje ministra financí Zbyňka Stanjuru od návštěvy Moravy.

„Stanjuro, na Moravu NEJEZDI! Vinaři,“ stojí na něm.

Proti zdanění tichých vín se postavil rovněž Svaz měst a obcí. Ten kritizuje hlavně to, že se návrh na změnu odehrává bez odborné debaty a komunikace se zástupci vinařů. V České republice se nyní platí spotřební daň jen z šumivých vín, a to ve výši 23,40 koruny za litr.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Proti heslu Stanjuro nejezdi na Moravu se musím velmi ohradit a vinařům vzkázat, že ani já nepojedu na Moravu si užít vinařské slavnosti a konzumovat moravská vína. Pokud nebude tato daňová výjimka zrušena. Budu bojkotovat moravská vína i jakékoliv akce moravských vinařů. Raději podpořím moravské pivovary a lihovary, které byly velmi postiženy energetickou krizí.

    Argumenty vinařů na udržení daňové výjimky ze spotřební daně z nešumivých vín je za ekonomické situace státu už zcela nemravná.

    1. z Piva a lihových nápojů se spotřební daň odvádí.
    2.Vinaři od státu pobírají na svou činnost dotace a nelze předpokládat, že by se jich vzdali.
    3. Daňová úleva se vztahuje i dovozová vína a tím je zvýhodněný dovoz ze zahraničí, který kryje větší díl spotřeby vína v naší zemi.
    4. Víno obsahuje více alkoholu než pivo, pak je rozhodně škodlivější pro zdraví.
    když se vstupovalo do EU byl z našich daní podporována prostřednictvím dotací výsadba vinohradů.
    5. Když prošlo tornádo na jižní Moravě celá republika pomáhala a skládala se na sbírky, ze kterých bylo přispíváno na obnovu majetku i soukromích osob, které neměli dostatečné pojištění. Stát přispíval i na opravy soukromého majetku i obecního a krajského majetku a nyní je možné jak být v rámci daní také solidárnější s ostatními v této zemi.

    Ještě je někdo pro zachování daňové výjimky pro úzký sektor podnikatelů.

  2. POKUD SE ZDANÍ JEN NĚCO, NĚKDO, …. ATD… TAK JE TO VŽDY ŠPATNĚ…

    POKUD DOSÁHNE NA DOTACI NĚKDO A DRUHÝ NEDOSÁHNE …. TAK JE TO TAKÉ ŠPATNĚ…

    VE VÝSLEDKU BY DOTACE MĚLA SLOUŽIT JEN TAM, KDE JE ABSENCE ZÁJMU ..NEVYPLÁCÍ SE TO…VÝSLEDEK JE BEZ ZISKU…
    DOTACE … AKORÁT .. NIČÍ .. KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A UČÍ LIDI LENIVOSTI….

    PŘED ÚNOREM 1948 NIKDO NIC NEDOTOVAL A NIKDO NEPLAKAL, ŽE TO NEPOJEDE….
    ….. A NAŠI ČSSR SOUDRUZI UŽ DÁVNO VÍ, KDE JEJICH PŘÁTELÉ Z NDR UDĚLALI CHYBU… PROSTĚ ZAPOMNĚLI, ŽE „SOCIALISTICKY PRACOVAT A Z TOHO KAPITALISTICKY ŽÍT“…. PROSTĚ NEJDE..
    !!!!!!!JEDINÉ CO BY MOHLO SOUDRUHA LENINA, MARXE A ENGLSE TĚŠIT… JE TO, ŽE MNOHÝ NOVODOBÝ VYKOŘISŤOVATEL …. VLASTNĚ VYKOŘISŤUJE SÁM SEBE (MAKÁ DO ÚMORU), BO NIKOMU FYZICKÁ PRÁCE NEVONÍ… !!!!!!!!!!!

    DO 10-LET SPOUSTA PROFESÍ NEBUDE… SPOUSTU PRÁCE PŘEVEZMOU ROBOT-KOBOT … TAK DOUFEJME, ŽE UMĚLÁ INTELIGENCE VYTĚSNÍ 50% ZBYTEČNOSTÍ, KTERÉ SI VYMYSLELI TI CO KONTROLUJÍ VŠE TO, CO UŽ BYLO 3xZKONTROLOVANÉ…A PŘED MINUTOU MI VOLALA DALŠÍ KONTROLORKA PRO ZMĚNU Z ASOCIACE…. TAKŽE NEJEN STÁT, ALE I STÁTEM SPONZOROVANÉ ASOCIACE MUSÍ KONTROLOVAT, CO UŽ ZKONTROLOVALI STÁTNÍ ÚŘEDNÍCI..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here