Mluvme o míru, nemluvme o vítězství, vyzval Orbán

636
Viktor Orbán vpravo / Foto: Fidesz

„Strategie Západu na podporu Ukrajiny napadené Ruskem nefunguje,“ uvedl o víkendu maďarský premiér Viktor Orbán v projevu před maďarskou menšinou v rumunském městečku Baile Tusnad na východě Transylvánie.

Orbán vyzval k přehodnocení strategie Evropské unie ve věci války na Ukrajině. Podle něj by měla více usilovat o vyjednávání míru než o vítězství Ukrajiny, Západu proti Rusku.

„Sedíme v autě, které má defekt na všech čtyřech kolech. A je naprosto jasné, že takhle se válka vyhrát nedá,” řekl maďarský premiér.

Viktor Orbán Maďarsko povede již počtvrté v řadě

Hlavním důvodem je dle něj fakt, že ruská armáda má, a bez přímého vojenského zásahu i bude mít, v konfliktu zřetelnou převahu.

„Válka znamená poměřování sil a ti, kdo jsou silnější, rozhodují. […] Teď není úkolem Evropské unie stát na straně Ukrajinců nebo Rusů, musí stát mezi Ukrajinou a Ruskem,” citovala maďarského premiéra rumunská agentura MTI.

Orbán volá po změně přístupu

Podle maďarského premiéra se západní země dosud domnívaly, že Ukrajina může válku s Ruskem vyhrát díky dodávkám zbraní. A domnívaly se, že ekonomické sankce Rusko oslabí a destabilizují jeho vedení. Nic z toho se dle něj ale nestalo. Naopak destabilizaci zažívá Evropská unie, především pak její ekonomika.

Politico: Obchodovat s nepřítelem je občas nutné

Další problém dle Orbána spočívá v tom, že ani svět nestojí jednoznačně za Ukrajinou, jak poznamenal s odkazem na čilé obchody Ruska s Čínou, Indií, arabskými zeměmi. Ale třeba i s Německem [dodávky zemního plynu, pozn. red.] nebo Českem [odložené embargo na ruskou ropu, pozn. red.] v oblasti energií.

„Strategie Evropské unie vůči Rusku zklamala,“ zhodnotil situaci Viktor Orbán.

Vyjádřil se i k dodávkám zbraní a sankcím na dovoz energií z Ruska. Budapešť dle jeho slov nepodpoří evropské sankce, které by se týkaly dovozu ruského plynu, protože nechce poškodit ekonomiku země. Stejně tak nebude Ukrajinu podporovat zbraněmi. Argumentoval tím, že čím lepší zbraně Ukrajina získá, tím déle válka potrvá.

Jdeme do fáze opotřebovávací války, říká vojenský stratég

„Maďarsko má jako sousedící země právo říct, že jediným řešením je mír. Mír je jediný způsob, jak zachránit životy a jediný lék na válečnou inflaci a ekonomickou krizi, kterou válka vyvolala,” řekl Orbán v rumunském městečku.

Podle něj Maďarsko musí své názory v Evropské unii prosazovat rozhodněji, protože s Ukrajinou sousedí a ve válce už zemřely desítky Maďarů.

Na tahu jsou USA a Rusko, míní Orbán

Maďarský ministerský předseda dále prohlásil, že neexistuje šance na mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Jelikož chce Rusko bezpečnostní záruky, tato válka může být ukončena pouze mírovými hovory mezi Ruskem a Amerikou,” uvedl.

Mírové rozhovory mají dle něj začít co nejdříve. Ruské invazní jednotky chtějí dle něj uchvátit co nejvíce ukrajinské půdy, aby Ukrajina nemohla zasáhnout ruské území.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

Premiér Orbán rovněž uvedl, že válka otřásla spoluprací mezi Budapeští a Varšavou, přestože obě země mají stejné strategické zájmy. Zatímco Maďarsko chce zůstat mimo konflikt mezi dvěma slovanskými národy, Poláci mají pocit, že je to jejich válka, sdělil publiku. Přitom dodal, že dvojice států by měla zachránit ze svého strategického spojenectví, co se ještě zachránit dá, to pro poválečné období.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko v reakci na Orbánova slova prohlásil, že jeho tvrzení o neúčinnosti sankcí uvalených na Rusko jsou klasickým příkladem ruské propagandy. Podle něj ekonomické postihy vůči Moskvě mají jasný efekt a snížily “schopnost ruské vojenské mašinérie vést válku proti Ukrajině“.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here