Němci se bojí tuhé zimy. Ceny plynu opět nebezpečně stouply

3874
ceny_plynu
Foto: NET4GAS

Za normálních okolností ceny plynu v letních měsících kvůli nižší spotřebě klesají. Navzdory sezónním zvyklostem ale cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve čtvrtek a pátek stoupla téměř o pětinu.

Podle serveru Barchart.com se velkoobchodní ceny plynu včera [9.6.] ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility [TTF] v Nizozemsku přehouply přes 32,049 euro [cca 760 Kč] za megawatthodinu [MWh]. Za celý týden pak podle agentury Bloomberg ceny plynu stouply o 35 procent. Jen v pátek oproti čtvrtku přidaly 19 procent.

Jde o první takto výrazné zdražení plynu od letošního března a nejvýraznější týdenní nárůst od loňského srpna, kdy byla evropská energetická krize na svém vrcholu. Cena kontraktu nicméně zůstává hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu pro cenu plynu v České republice, který činí 2 500 korun za MWh.

Důvodů, proč roste cena plynu, je podle analytiků více. Agentura Bloomberg uvedla, že ceny plynu se v posledních měsících snižovaly díky relativně vysoké úrovni zásob a omezené poptávce. Nyní se však obchodníci obávají poklesu dodávek zkapalněného zemního plynu [LNG] do Evropy v důsledku růstu poptávky v Asii, kde se především některé čínské provincie potýkají s vysokými teplotami, a tak i vysokou spotřebou energie u klimatizačních zařízení. S příchodem léta lze navíc i v Evropě a nadále v Asii předpokládat nárůst spotřeby energie kvůli provozu klimatizací.

„V létě se také očekávají rozsáhlé údržbářské práce na zařízeních pro export LNG,“ doplňuje analytik James Waddell z poradenské společnosti Energy Aspects.

Němci se obávají „ruské zimy“ a nedostatku i ceny plynu

Jsou tu ale další důvody, proč znovu rostou ceny plynu. K těm hlavním patří příprava na nadcházející zimu. Právě ta už nyní intenzivně běží v Německu. A znepokojující informace v tomto týdnu veřejnosti poskytli zástupci německého Svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES.

„Německo nebude mít v létě problémy s rychlým naplněním plynových zásobníků. V případě chladné zimy ale může rezervy rychle vyčerpat. To může vést k nedostatku této klíčové energetické suroviny,“ řekl v pátek [9.6.] šéf svazu INES Sebastian Bleschke.

Čeká nás tuhá zima. A nejen ta letošní, říká Michal Šnobr

Zároveň varoval, že dodržení zákonného limitu mít k 1. únoru zásobníky plné nejméně ze 40 procent může být problematické, i když bude teplotně normální zima. Podle něj se nyní v Německu plní zásobníky na maximální hodnoty a jejich plnění běží bez komplikací.

„Současná úroveň dovozu zkapalněného zemního plynu je zcela dostačující,” uvedl Bleschke a dodal, že i v případě snížených dodávek LNG Německo zásobníky naplní.

Také ale shrnul rizika. K nim podle něj v nadcházející zimní sezónně patří hlavně počasí.

„Nesmíme se nechat ukolébat falešným pocitem bezpečí. I když budou zásobníky plynu opět zcela naplněny, stále zůstává nebezpečí nedostatku plynu za chladné zimy,” řekl.

Odhad spotřeby plynu podle německého svazu INES

Prognóza INES pracuje se třemi scénáři. První z nich počítá s teplou zimou, jakou Evropa zažila v roce 2020. Další kalkuluje naopak s chladnou sezonou podle roku 2010. Poslední pak bere v úvahu takzvané normální teploty, za které INES považuje ty z roku 2016.

Při teplé zimě očekává svaz udržení vysokých zásob plynu až do jara, než opět začne jejich doplňování. Tento teplotní profil nedostatek plynu nepřipouští stejně jako scénář běžné zimy, který však nevylučuje pokles zásob plynu do 1. února na 38 procent. A to už by bylo o dva procentní body méně, než vyžaduje zákon.

Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

Jako vyloženě rizikovou INES hodnotí teplotně chladnou zimu. To by znamenalo čerpání plynu ze zásobníků již od října. Při takovém scénáři by zásobníky plynu zely prázdnotou již v lednu. A to by významně zvedlo poptávku po zemním plynu a zřejmě by to opět vedlo k nedostatečnému zásobování plynem. Rizika jsou přitom podle Bleschka vážná.

„Extrémně nízké teploty by mohly vést k tomu, že by v některých dnech v Německu chybělo 38 procent spotřeby,” vyjasnil.

Minulá zima se ukázala jako milosrdná, ceny plynu klesly

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur [cca 8 299 Kč] za MWh. Od té doby však výrazně klesla. Evropě se totiž daří výpadky v dodávkách ruského plynu kompenzovat dovozem LNG a snižováním spotřeby. K poklesu ceny plynu přispěla i mírná zima.

Německo si právě díky teplé zimě a snížené spotřebě zachovalo nezvykle vysoké zásoby plynu. Už teď má zásobníky plné z více než 75 procent. Což je podle síťového regulátora Bundesnetzagentur hodnota stanovená pro začátek září.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Nutno ale dodat, že Němci patří mezi největší spotřebitele plynu v EU. I proto německé zákony vyžadují, aby zásobníky se surovinou byly k 1. říjnu naplněny z 85 procent a k 1. listopadu z 95 procent. Splnění zákonných limitů očekává INES v polovině srpna.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe [GIE] ve čtvrtek [8.6.] plné z více než 71 procent. V Česku, které patří rovněž k zemím s vysokou spotřebou plynu, činila naplněnost 75 procent.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. To jsem z toho jelen, Včera jsem četl o tom, že cena plynu je na nejnižší úrovni od krize a ještě asi klesne, protože zásobníky jsou skoro plné a není jej kam uskladnit, tedy CNG a dnes ceny nebezpečně rostou. Oba články a Seznamu. Kdo tedy lže ? Soudruzi z NDR?

  2. Co soudí moderátor diskuse o mém komentáři? Chci se zeptat, jakou má moderátor diskuse stranickou příslušnost? Komu je podřízen? A jak si vykládá pojem Svoboda slova a projevu ?
    Jak si vykládá pojmy Demokracie a Svoboda jako taková? Kdo vůbec zřídil takovou funkci a kdo to platí?

  3. Co se plaší soudruzi Němečtí? Mají přece vítr, slunce, ekofašos y, a hodně zelené barvy. Uhlí si dovezli přes půl zeměkoule. Tak co?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here