Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

505
USA
I. tajemník a vedoucí ekonomické sekce Velvyslanectví ČR ve Washingtonu Jan Hladík / Foto: MZV ČR

„Představte si trh s 350 miliony klientů, kteří jsou vysoce nároční. A mají tendenci, jak to říci, ke konzumní společnosti,“ představuje českým firmám trh v USA první tajemník a vedoucí ekonomické sekce Velvyslanectví ČR ve Washingtonu Jan Hladík. 

Jan Hladík na pozici vedoucího ekonomické sekce, která čítá zhruba čtyři pracovníky, slouží zhruba jeden rok. Předtím působil na obdobné pozici v Maroku. Ostatně srovnáním obou trhů začíná i rozhovor s ním v podcastu FinTag.cz.

Podle Jana Hladíka jím vyslovená definice amerického trhu znamená, že spotřeba domácností v USA je vysoká. A co se týče možností amerického trhu, charakterizuje je následujícími slovy: „To je trh o velikosti Číny, samozřejmě ekonomicky silnější. A je to zhruba o třetinu větší trh, než má Evropská unie.“

Tvrdí, že kterákoli česká firma dá veškerou svou sílu do toho, aby v Americe uspěla, dostává šanci „svézt se“ na 20 procentech celosvětové ekonomiky. A to se podle jeho slov vyplatí, i když vstupní náklady jsou vyšší než v jiných zemích.

„Česká firma, která uspěje na americkém trhu, má už otevřené dveře všude,“ říká v podcastu FinTag.cz Jan Hladík.

Českým firmám se podle něj vyplácí vstupovat na americký trh zejména pomocí akvizic amerických firem. Výhoda spočívá v tom, že nakoupená firma má již všechny potřebné certifikace k tomu, aby firma s českým vlastníkem mohla vyrábět ve Spojených státech.

„Důležitý je i trh práce. Levnější pracovní síla bude určitě v jižních státech než na Severu, kde jsou finanční centra,“ říká Hladík a dodává, že z hlediska byznysu hrají důležitou roli i politické trendy v jednotlivých amerických státech.

Ekonomická kondice USA

Spojené státy podle něj zvládly finanční krizi v roce 2009 lépe než Evropa. A lépe než Evropa zvládají i postcovidové oživení. Evropská unie ale nadále patří mezi hlavní obchodní partnery USA. Následuje Kanada, Mexiko a za ním je v těsném závěsu Čína. Na druhou stranu i pro Evropu jsou Spojené státy druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem.

„Loni dosáhla obchodní výměna mezi Českou republikou a USA hodnoty 280 miliard korun. Akcelerovaly zejména zakázky v energetickém, farmaceutickém a obranném průmyslu. Bilance České republiky je o něco horší, je záporná, ale v úrovni jen jedné miliardy korun,“ vysvětluje Jan Hladík.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Přičemž se vyhýbá odpovědím na otázky týkajících se akcelerace obranného průmyslu mezi Českou republikou a USA v důsledku války na Ukrajině. Problematika obranného průmyslu spadá pod vojenský úsek Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, tvrdí. Naopak do jeho gesce patří obchod s LNG, respektive s jeho dovozem z Texasu.

Texas přitom představuje jako ideální vstupní bránu pro české firmy do Ameriky. Už třeba kvůli tomu, že tento americký stát je desátou největší ekonomikou na světě. Texaská ekonomika v roce 2022 dosáhla zhruba 2 bilionů amerických dolarů a svou velikostí se přibližně rovná ekonomikám Kanady, Itálie nebo Brazílie. Navíc se odhaduje, že v Texasu žije více než milion lidí s českými kořeny.

„Když byla v roce 1878 Ústava Texasu, tak byla napsána ve třech jazycích. Prvním jazykem byla angličtina, druhým španělština a třetím byla čeština,“ přidává zajímavost.

Dallas a jeho dvojče Fort Worth jsou centrem amerického obranného průmyslu. V této metropolitní oblasti, která je domovem pro bezmála osm milionů Američanů, mají výrobu přední světoví hráči, jako jsou Lockhead Martin, Bell nebo L3Harris. Jedná se o čtvrtou ekonomicky nejvýkonnější oblast v rámci USA. Největší texaské město Houston je známo díky svému středisku NASA a výcviku astronautů. Páteří ekonomiky je však energetika, a především ropný a plynárenský průmysl. Houston zůstává hlavním městem energetiky. Okolo 40 % místní ekonomiky je přímo, či nepřímo provázáno s ropným a plynárenským průmyslem. Významný terminál na zkapalnění zemního plynu se nachází jen v hodinu vzdáleném městě Corpus Christi a je jedním z devíti terminálů v USA.

České firmy v Americe

Podle Jana Hladíka každý rok české firmy v Americe nakoupí společnosti za jednotky a někdy i desítky miliard korun. Zmiňuje například nákup amerického Coltu skupinou Česká zbrojovka Group SE [CZG], která za něj zaplatila pět miliard korun. Kontrakt jí umožnil vstupovat do tendrů pro americké a kanadské ozbrojené státní složky. Zmiňuje také skupinu PPF, která investuje na Floridě do komerčních nemovitostí, ale i další firmy.

„Příležitosti se v USA nabízejí v oblasti IT služeb, pak je tam lepší prostředí pro startupy a dynamická je oblast biotechnologií,“ říká Jan Hladík.

Ceny našich akcií porostou, říká prezident České zbrojovky

Co se týká americko-čínských vztahů pak říká, že vnímá, že Amerika usiluje o hledání více obchodních partnerů i mimo Čínu. Tomu podle jeho názoru ale příliš nenahrává protiinflační zákon The Inflation Reduction Act [IRA]. Zejména pak ve vztahu k evropskému automobilovému průmyslu.

„Obchodní dohoda s Evropskou unií nebyla vyjednána,“ říká s tím, že se hovoří o možnosti sektorových dohod, které by limitovaly nepříznivé dopady IRA na evropské společnosti.

Audi zvažuje výrobu v USA. Chce využít program IRA

Jedním dechem ale dodává, že Evropská unie vnímá program IRA zejména jako součást plánu boje proti klimatickým změnám. A v tomto ohledu ho vítá.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Tak to prosté je. Česká firma neskutečně zbohatla na USA trhu s počítačovými hrami. Špičkový ajťák si založil firmu v rozhovoru řekl. Našel jsem ty nejlepší mladé … a dal jim možnost vymýšlet netové hry pro USA trh. V USA plném … hispánců .. prostě tito ajťáci nemůžou vyrůst. Na druhou stranu je to špatně, Český stát tyto počítačové machry nemůže sehnat jak řekl šéf nové brněnské centrály pro hlídání …, který potřeboval 400 takových borců. Já dostanu na jejich plat max. 150 000kč čistého od státu a tito špešl netoví borci se mi za nabídku vysmějí. Holt taková je doba, až moc přetechnizovaná … hlavně rozežraná, ale jen někde. U většiny kvete bída, nedostatek vody, jídla … ale za to mají suprfouna na krku. Kalhoty s trikem nepotřebují, to si ukradnou až v Evropě. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here