Audi zvažuje výrobu v USA. Chce využít program IRA

535
Audi
Foto: Audi

Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech. Motivují ji k tomu i subvence, které nabízí nový americký podpůrný program [IRA]. Dnes [24.2.] o tom informovala agentura Reuters.

Konečné rozhodnutí podle vedení automobilky však zatím nepadlo. Audi je stejně jako Škoda Auto a další značky součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

„Zatím nemáme v USA žádnou továrnu. Se zákonem americké vlády o snižování inflace se samozřejmě stavba továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech stává velmi atraktivní,” uvedl v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung šéf Audi Markus Duesmann.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

Automobilka Audi následně informace z rozhovoru potvrdila. Koncern Volkswagen, který je největším výrobcem automobilů v Evropě, plánuje v budoucnu zvyšovat ve Spojených státech produkci pro místní trh. Podle Duesmanna je pravděpodobné, že automobilka Audi by továrnu na elektromobily v USA postavila ve spolupráci s dalšími koncernovými značkami.

Koncern Volkswagen loni v březnu oznámil, že hodlá v příštích pěti letech investovat v Severní Americe minimálně 7,1 miliardy dolarů [cca 159 mld. Kč]. Do roku 2030 tam plánuje rozšířit nabídku elektromobilů o 25 nových modelů.

IRA mění produkci v USA

Americký program Inflation Reduction Act [IRA] funguje od letošního ledna. Americkým výrobcům i zákazníkům nabízí formou daňových úlev a dotací až 369 miliard amerických dolarů [cca 8,2 bil. Kč]. Od příjemců podpor požaduje pouze to, aby na území USA vyráběli a na území USA také kupovali technologicky vyspělé, to je nízkouhlíkové, produkty.

Zároveň podporuje spotřebitele při nákupu elektromobilů formou daňových úlev. Ti tak mohou získat až 7 500 dolarů [cca 168 000 Kč] při nákupu elektromobilu v Americe. Program tak naposledy motivoval například automobilku Ford, aby v USA postavila továrnu na autobaterie, které doposud odebírala od čínského výrobce CATL. Čínská firma jí přitom pomůže se zavedením technologií na výrobu v továrně autobaterií v USA.

Amerika spolupracuje s Čínou. Evropě navzdory

Americký podpůrný program přímo cílí na podporu výroby autobaterií. Výrobcům na území USA americká vláda zadotuje jak náklady na výrobu, tak část zisku. Výrobci baterií dostanou až 45 dolarů [cca 1 000 Kč] za každou spotřebovanou kWh. Vláda jim dále vykompenzuje i deset procent z ceny baterie a uhradí deset procent z celkových nákladů na suroviny a výrobu. Podporu jim bude dávat až do počátku 30. let.

Evropa reaguje na IRA s nelibostí

Evropští politici se obávají, že americká podpora dostane evropské firmy do nevýhodné pozice, ale i je odláká za Atlantik právě do Spojených států. Evropská komise proto navrhla vytvořit obdobný balíček na podporu evropských průmyslových firem. Není ale známo, kde na něj chce vzít peníze. Jako jedna z možností se nabízí zmíněný nový společný dluh EU. To značí, že by se za nový společný dluh EU zaručily všechny evropské země.

To už třeba důrazně odmítlo německé ministerstvo financí. Nový dluh, který podporuje Francie a další jihoevropské země či předseda Evropské rady Charles Michel, není podle Berlína potřebný a vyslal by trhům špatný signál.

EK hledá cesty, jak bránit přesunu evropských firem do USA

„V době rostoucích úrokových sazeb a vysoké inflace musí Evropská unie vysílat signály ve prospěch fiskální stability, nikoliv ve prospěch dluhových nástrojů,“ uvedlo Spolkové ministerstvo financí ve svém prohlášení.

Podle německého úřadu by další společný dluh EU vedl ke ztrátě důvěry EU na mezinárodních finančních trzích. Zároveň by působil proti zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky [ECB], jejímž cílem je zkrotit inflaci. Resort také připomněl, že EU zatím využila jen zlomek prostředků z fondu obnovy po pandemii covidu. Obdobně se nedávno vyjádřil německý kancléř Olaf Scholz [SPD]. Uvedl, že by se před diskusí o novém financování podpory evropského průmyslu měly nejprve použít prostředky ze zmíněného fondu obnovy.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Číst tento článek, je principiálně to stejné, jako se začít dívat na romantický film a tam je v desáté minutě scéna, jak on potká ji. A vy se v tom okamžiku zamyslíte, jak asi ten film bude končit v minutě devadesáté. Ale dost mne zaujala věta: “………a vysoké inflace musí Evropská unie vysílat signály ve prospěch fiskální stability, nikoliv …….” Nevím proč, ale něco mně to připomíná z naší domácí politiky. Jako bych něco podobného už slyšel. Víte, můj obor je radioektronika, tam mám pro tyto fyzikální jevy dobře vyvinutý čich.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here