Prezidentu Pavlovi pořiďte bělouše. Vše bude jednodušší

11358
Pavlovi
Prezident Petr Pavel v Masarykově ústavu Akademie věd ČR studuje spis Československá samostatnost z pozůstalosti prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka. Co si asi myslí? / Foto: Kancelář prezidenta republiky

Centrum Prahy včera [27.6.] v hodinách kolem poledne přifukovaly davy turistů a pak ještě kolona prezidenta Petra Pavla. Prezident Pavel s manželkou Evou Pavlovou totiž vyjeli na oficiální návštěvu hlavního města. Pavlovi vyjeli i dnes.

Program oficiální návštěvy hlavního města Prahy má Pavel skutečně nabitý. Jakkoli jeho komunikační tým v itineráři uvádí „Změna programu vyhrazena!”

A tak už včera v 8:30 hodin navštívil prezident Základní školku Cimburkova na Žižkově. Setkal se v ní s žáky. O hodinu později na Malé Straně uctil na pietním shromáždění oběti komunismu. V 11:30 dorazil na Staré Město do rezidence primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí. Tam poobědval s primátorem Bohuslavem Svobodou [ODS] a přesunul se do budovy magistrátu. Avšak už v 15:40 brázdí se svou prezidentskou kolonou pražskou Libní. Tam zamíří do Masarykova ústavu Akademie věd ČR, kde za přítomnosti médií položí kytici k bustě T. G. Masaryka. Poté přednese projev a přestřihne pásku u nově uspořádané prezidentské knihovny T. G. M. Následuje prohlídka depozitáře Ústavu.

Co to znamená pro Pražany

Prezidentská oficiální návštěva Prahy je jistě důležitá a významná, ale má i své praktické dopady. Komplikuje totiž už tak hustou dopravu v Praze. Prezident Pavel totiž ke svým přesunům používá prezidentskou kolonu, která čítá šest, osm a někdy i více aut. A tato kolona si automaticky žádá přednost v jízdě před ostatními řidiči, a dokonce i chodci.

„Včera jsem spěchal ze Staroměstského náměstí do Černínského paláce na schůzku. Měl jsem tam být ve 12:15 hod. Venku vedro, dusno a mraky turistů. Když dorazím na Náměstí Franze Kafky a chci přejít do Kaprovky, stojím na přechodu pro chodce. V hustém provozu se tam vleče prezidentská kolona. Nevím, možná osm aut, řekl bych. A nějaké policejní k tomu,“ popisuje kontakt s prezidentským doprovodem Václav Mrázek z Prahy.

Podle něj by za normálních podmínek přešel přechod a pokračoval v cestě. Teď ale musel čekat, protože auta v koloně blikala a používala výstražných zvuků. Přednost chodců na přechodu tak vzala rázem za své.

„Chtěl jsem mezi nimi i proběhnout, protože jsem vážně spěchal, ale auta hned začala o to víc houkat,“ říká pan Mrázek a dodává: „Stál jsem tam jako ocas, ale musel jsem počkat určitě několik minut, než prezident se svou suitou projede už tak auty napěchovanými ulicemi centra Prahy.“

Když viděl kolonu blikajících a houkajících aut, jak se pomalu, ale nepropustně, šine přes přechody pro chodce, Václav Mrázek prý nadával tak, jak zákon káže.

Pavlovi pokračují v oficiální návštěvě i dnes

I dnes kolona prezidenta Pavla vyjela po Praze, aby prezident dokončil oficiální návštěvu metropole, ve které sídlí. A opět začíná v centru. V 10.25 je prezident v Centru architektury a městského plánování v areálu Emauzy na Novém Městě. Na Novém Městě podebatuje o dostupnosti bydlení v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Ale pak už vyráží na staveniště metra linky D v Krči, kde si za přítomnosti médií prohlédne tunel. Potom jede na Černý Most, kde prezident navštíví neziskovou organizaci zaměřenou na sociální služby a vzdělávání JAHODA. I tam s ním budou přítomna média.

Pro Václava Mrázka přinášejí tyto informace úlevu. I dnes má totiž naplánované schůzky v centru města. Prezident Petr Pavel se svým mohutným doprovodem až v Krči je pro něj dobrá zpráva. A stále se ještě vzpamatovává ze včerejška.

„Když konečně kolona přejela, tak, jak jsem spěchal, jsem se rozhodl, že pěšky projdu na Loretánské náměstí, kde je Černínský palác, po starých zámeckých schodech na hrad a přes hrad pak nahoru na Loretánské náměstí. No to jsem si ale dal,“ vypráví.

Už kvůli tomu, že cestu nahoru na Pražský hrad značně komplikovaly tři skutečnosti. Davy turistů, zejména mladých Němců, Asiatů, Američanů, Angličanů, Poláků a Ukrajinců. Ty scházely po schodech s hradu dolů. Pak úmorné dusno a fakt, že cesta vedla pořád a stále jen strmě do kopce.

„Takže, když jsem se tam v potřebném tempu vyšplhal a byl rád, že jsem to vůbec přežil, tak jsem chtěl projít Bránou Titánů ven z hradu, ale zjistil jsem, že je zavřená. Proč? Protože se čeká na kolonu prezidenta Pavla,“ říká Václav Mrázek a dodává: „Voják u brány byl sice sympatický, ale přes zátarasy mě nepustil. Že prý nemůže.”

To přesto, že kolona prezidenta nebyla nikde v dohledu a Václavu Mrázkovi se nabízel průchod jen pár metry vedle sloupu brány mezi zátarasy. Znovu se tedy vrátil na vnitřní nádvoří Pražského hradu a hledal otevřenou bránu. Tu nakonec i našel a z Pražského hradu se navzdory prezidentově oficiální návštěvě Prahy dostal.

Daniel Tácha

Aktualizace ČTK ve 15:50:24: „Není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli sexuální orientaci,” míní prezident Petr Pavel. Zákon s manželstvím pro všechny nepovažuje za revoluci, ale za spravedlivý právní rámec. Dnes to řekl ve své videozdravici na dnešní konferenci v Senátu o manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry.

6 KOMENTÁŘE

  1. Co se týká nového pana prezidenta, tak moje očekávání vcelku splnil. Přesněji řečeno, co a jak bude dělat. Ale můj šálek kávy to není. Se smutkem v srdci stále vzpomínám na Miloše Zemana. Ne jako člověka. To byla docela katastrofa. Člověk, obrazně řečeno, by mu někdy dal pár facek ve stylu, nedělej grimasy, posaď se rovně a nekymácej se, chovej se k redaktorce jako gentleman. To byla skutečně hrůza. Ale vzpomínám na něj jako na politika. Byl to oproti dnešnímu formát. Protože byl ekonom, správně upozorňoval na reálné nebezpečí nové zelené politiky EU pro naši ekonomiku a naše peněženky. Na nebezpečí ze strany EU sluníčkářů a radikálních eurofederalistů, kteří prahnou po dalších národních pravomocech členských států a tím pádem na nebezpečí pro naši suverenitu. Tenkrát, když na hradě organizoval puč s kovanými socialisty Hašek a spol v ČSSD, tak správně odhadl, kam ČSSD vedená sluníčkářským křídlem Dienstbier a spol spěje. Nemýlil se, šli do šaten. Nic z toho u nového pana prezidenta není. Z tohoto hlediska je jen prázdnou schránkou efektních gest. Za komunistů komunista bránicí systém proti imperialistickému NATu, po revoluci pevný článek NATO a nyní za všeobecného kvasu sluníčkářského velký příznivec instanbulské smlouvy, kterou považuje za velmi důležitý dokument. Ale musím uznat, že takovéto hodnotově prázdné schránky to mají v životě jednoduché a současně si vždy přijdou na dobré funkce a pěkné peníze, na rozdíl o těch, kteří chodí se svojí kůží na trh, stojí si na svém a tím pádem se lidem nezavděčí. Ale takový je už život.

  2. Pen Fénix perfektně vystihnul celou situaci. Opravdu bych to sám lépe neřekl a naprosto přesně to vyjadřuje můj dojem z nového prezidenta. Spousta lesku, žádný obsah….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here