Počet zemí v dluhové krizi se zdvojnásobil, říká Yellenová

374
zemi
Návštěvě americké ministryně v Indii předcházela její návštěva Číny. / The U.S. Department of the Treasury

Americká ministryně financí Janet L. Yellenová vyzvala mezinárodní věřitele, aby urychlili tempo oddlužování rozvojových zemí. Ty podle ní ohrožuje platební neschopnost. Svůj apel odůvodnila tím, že to prospěje globální ekonomice.

Ve svém projevu v indickém Gandhinagaru na setkání ministrů financí Skupiny G20 se Yellenová odvolala na nedávnou smlouvu mezinárodních věřitelů, včetně Číny, aby pomohli Zambii splatit její dluhy.

„Měli bychom použít stejný princip, na kterém jsme se dohodli v případě Zambie, místo toho, abychom nová jednání začínali zase od nuly,“ uvedla Yellenová. „A musíme být rychlí.“

Smlouva, jejíž vyjednávání trvalo déle než rok, by měla být návodem k tomu, jak pomoci i ostatním zemím, například Ghaně a Srí Lance. Odpuštění dluhu by pomohlo zrychlit jejich hospodářský růst, uvedla.

Zemí v dluhové krizi přibývá

Americká ministryně financí uvedla, že více než polovina zemí s nízkými příjmy se nachází na hraně dluhové krize. Což je dvakrát více než v roce 2015. Tyto země se ocitají v nebezpečném kruhu kvůli vysokému veřejnému dluhu a jen velmi obtížně hledají veřejné a soukromé investory.

„Pokud by tyto země přispívaly ke globální ekonomice, budeme z toho mít prospěch všichni,“ řekla Yellenová.

A znovu se odvolala na situaci v Zambii, kde tamější vláda minulý měsíc přivítala dohodu o tříletém odkladu splátek svého dluhu ve výši 6,3 miliardy dolarů [cca 136 mld. Kč]. Ty obdržela od čínských věřitelů.

Janet Yellenová se vrací jako ministryně financí USA

Dohoda vedla k tomu, že africké zemi Mezinárodní měnový fond [MMF] poskytl částku 128 milionů dolarů [2,76 mld. Kč] ze záchranného balíčku ve výši 1,3 miliardy dolarů [28 mld. Kč]. Kontrakt přišel po roce a půl dlouhém jednání, kdy se zambijské finance dostaly do katastrofálního stavu.

Yellenová jednala v Indii, ale i v Číně

Cesta Yellenové do Indie se konala krátce po jejím návratu z Číny. Tam vedla jednání s vrcholnými představiteli o stabilizaci vztahů mezi USA a Čínou. V Indii apelovala na země skupiny G20, aby zrychlily své úsilí a umožnily chudým zemím restrukturalizaci dluhů.

Vedle zadlužení ministři financí G20 jednali o mezinárodním úsilí modernizovat Světovou banku a další banky pro regionální rozvoj. Program se dotkl i podpory Ukrajiny. Členem Skupiny je i Rusko a několik dalších zemí, včetně Indie, které zaujímají k ruské agresi na Ukrajině neutrální postoj.

„Náš postoj podporovat Ukrajinu je jednomyslný,“ uvedla Yellenová za USA a dodala: „Spojené státy podpoří Ukrajinu tak dlouho, jak to bude zapotřebí. A vím, že i naši spojenci.“

Ukrajina hledá cesty, jak dostat obilí z černomořských přístavů

Svými slovy tak dala jasně najevo, že Spojené státy a jejich západní spojenci neuvažují o snížení jakékoli podpory pro Ukrajinu.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here