Výsledky technologických firem i automobilek lámou rekordy

230
vysledky
Foto: Pixabay.com

Americké, evropské i asijské akciové indexy posílily od začátku roku o desítky procent. Jejich růstu nahrává rétorika centrálních bank i hospodářské výsledky firem. Aktuální dění na trzích pro FinTag.cz popisuje analytik XTB Tomáš Vranka.

Podívejme se nejprve na vývoj nejznámějších akciových indexů. Na obrázku níže vidíme, o kolik procent vzrostly od začátku roku ve sloupci “Total Return”. Americký akciový index S&P 500 vzrostl o 19,3 procenta a technologický index Nasdaq o 42 procenta.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Ani evropské akciové indexy se ale nenechávají zahanbit. Německý DAX přidal téměř 18 procent a francouzský CAC 18,5 procenta. Velmi dobře si vede také japonský akciový trh, jehož index Nikkei přidal 27,5 procenta. Ne nadarmo začal před několika lety v Japonsku investovat legendární investor Warren Buffett!

Co ovlivňuje dění na finančních trzích

V tomto roce ovlivnilo pohyby na trhu mnoho faktorů. Prakticky neexistuje týden, kdy by se něco důležitého nestalo. Hned na začátku roku spolu začaly bojovat dvě velké technologické společnosti – Microsoft a Alphabet – o dominanci ve vývoji umělé inteligence.

Válka o AI: Vyhraje Google nebo Microsoft?

O několik měsíců později přišla krize v americkém bankovním sektoru, která se rozšířila do Evropy. Vedle toho všeho na trhy vstupují i centrální banky, které se minulý týden také sešly, když jak americký FED, tak Evropská centrální banka [ECB] zvedly úrokové sazby.

Na druhé straně jejich zástupci ale uvádějí, že se zvyšováním úrokových sazeb možná skončili a že další vývoj bude záviset na tom, jaké údaje přijdou z ekonomik.

ECB znovu zvedla úrokové sazby. HDP eurozóny stagnuje

Pokud centrální banky uberou ze svých jestřábích postojů, akciové trhy si pravděpodobně dál oddechnou. Už nyní akcie na aktuální vývoj reagují pozitivně, neboť americké indexy jsou oproti svým maximům níže pouze o pět až osm procent a evropské indexy se pohybují těsně kolem maxima. To samozřejmě přináší zajímavé obchodní a investiční příležitosti.

V posledních několika týdnech však akciové trhy rozvířily i hospodářské výsledky firem za druhé čtvrtletí letošního roku. A já říkám, že se ukazují zatím jako velmi dobré. Asi nejvíce byl svět zvědavý na výsledky velkých technologických společností.

Souboj technologických gigantů

Společnost Microsoft byla první, která přinesla výsledky. Microsoft si přitom od začátku roku jede na dobré vlně, protože nástroje umělé inteligence, na kterých pracuje s OpenAI, uchopil velmi dobře. Jeho akcie před časem překonaly historická maxima.

Microsoft zveřejnil poměrně dobrá čísla, ale investoři zkrátka čekali možná trochu víc. Cloud Azure, který byl v posledních letech hlavním tahounem růstu Microsoftu, dále zpomaluje a segment stolních počítačů a licencí Windows klesá již několik čtvrtletí v řadě. Akcie tak po zveřejnění výsledků oslabily zhruba o čtyři procenta.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Druhou velkou technologickou společností byla společnost Alphabet. Ta je mateřskou společností Googlu a uplynulé čtvrtletí pro ni nebylo nejlepší. Již v průběhu minulého roku začala společnost pociťovat útlum v reklamním segmentu. Velké společnosti se totiž obávaly, že je čekají těžké časy, a tak méně utrácely za reklamu na Googlu. Do toho přišel Microsoft, který na začátku roku vyhlásil Googlu otevřenou válku, protože mu chtěl díky nástrojům umělé inteligence ve vyhledávání sebrat podíl na trhu.

Nyní však Google oproti očekávání dosáhl vyšších tržeb i zisků. Přičemž cloud, který poskytuje dalším společnostem, mu také začíná přinášet pěkné výnosy. Google je tedy na koni a v tomto případě akcie reagovaly růstem o šest procent.

Výsledky společností Meta, Apple, Amazon a NVIDIA

Třetí velkou technologickou společností byla Meta. Ta má za sebou katastrofální rok 2022, kdy její akcie ztratily více než 70 procent. Společnost však zažívá velký comeback a od začátku roku akcie vzrostly o zhruba 150 procent. Aktuální výsledky firmy překonaly veškerá očekávání. Společnost dosáhla vyšších tržeb, zisku, počtu uživatelů a registruje také rostoucí poptávku po reklamě. Meta také výrazně zvýšila svůj výhled na aktuální čtvrtletí, který v ideálním případě počítá s růstem tržeb až o 20 procent.

Akcie po zveřejnění výsledků vzrostly až o 9 procent, i když později část zisků smazaly. Nic to ale nemění na tom, že Meta patří k nejvýkonnějším akciím letošního roku.

Z velkých technologických společností budou v příštích týdnech reportovat výsledky Apple, Amazon a NVIDIA. A je jisté, že na trzích opět dojde k zajímavým pohybům.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Výsledky pravidelně živě komentujeme na našem YouTube kanálu XTB Česká republika a Slovensko. Porovnali jsme výkonnost šesti výše zmíněných akcií. Apple od začátku roku přidal 49 procent, Microsoft 39 procent, Alphabet 47 procent, Amazon 53 procent, Meta 159 procent a NVIDIA dokonce 214 procent.

Výsledky automobilového sektoru

Nemůžeme zapomenout ani na automobilky, které byly podrobně řešeny také v našem nejnovějším e-booku zaměřeném specificky na automobilový sektor. Své výsledky ohlásila i společnost Tesla, která je již několik let miláčkem akciových investorů. Tesla rovněž překonala odhady, pokud jde o tržby a zisky. Ale v rámci výsledků se objevilo několik zajímavých doprovodných komentářů. Automobilka zaznamenala nižší marže.

Nabíjení na cestách? Logistická noční můra, říkají řidiči v USA

V posledních měsících musela několikrát snížit ceny prodávaných vozů, aby podpořila klesající poptávku. Elon Musk v hovoru s investory uvedl, že je možné, že vzhledem ke stále ne zcela ideální ekonomické situaci bude Tesla v tomto postupu pokračovat. Což by mohlo marže ještě snížit. Akcie na tuto zprávu reagovaly poklesem zhruba o 10 procent.

Zajímavé výsledky vykázala rovněž skupina Stellantis, do které patří značky Jeep, Fiat, Citroën, Peugeot, Opel a Alfa Romeo. Zisk meziročně vzrostl o 37 procent a tržby o 12 procent. K tomu přispěly elektrické a nízkoemisní vozy, jejichž prodej vzrostl o téměř 30 %. Společnost snížila náklady a těžila ze sloučení mnoha značek, které jsou nyní pod jednou střechou. Akcie společnosti v posledních dnech vzrostly přibližně o 7 procent.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Jak se dařilo akciím automobilek od začátku roku, se můžete podívat na grafickém zobrazení výše. Akcie Tesly vzrostly o 108 procent, Stellantisu o 49 procent, BMW o 43 procent, Volkswagenu o 12 procent. Čínský výrobce elektromobilů Nio přidal 36 procent a americký GM 16 procent. Pěkně se tedy hýbaly i akcie výrobců automobilů, a to jak klasických, tak elektrických.

Tomáš Vranka, analytik XTB

Pokud se o automobilovém sektoru chcete dozvědět více, analytici XTB vypracovali na toto téma e-book, jenž je zdarma dostupný zde!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here