Velká bigtechová pětka ohlásila rekordní zisky

156
zisky
Foto: XTB

Letní výsledková sezóna se pomalu blíží ke konci. Asi nejvíce se očekávaly výsledky technologických gigantů. Mnozí z nich se svezli na AI boomu posledních měsíců a dosáhli rekordní růsty cen svých akcií. Jsou ale jejich zisky oprávněné?

Analytik XTB Tomáš Vranka řešil společně se svými kolegy Jaroslavem Brychtou a Štěpánem Hájkem právě toto téma v YouTube pořadu Povídání o trzích. To nejdůležitější, co v pořadu zaznělo, shrnuli v následujícím článku. V něm se soustředí na hospodářské výsledky společností Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon a Meta.

Začněme firmou Apple. Na výsledky Applu čekali investoři snad nejvíce ze všech společností. Již několik měsíců přicházejí z celého světa informace o výrazném zpomalení prodeje chytrých telefonů a počítačů. Apple tyto informace ale potvrdil jen částečně. Prodeje iPhonů sice meziročně mírně poklesly, ale nešlo o žádnou katastrofu. Prodeje počítačů Mac poklesly také, ale méně, než se očekávalo. Applu však velmi pomohl 8% růst služeb – AppStore, Apple Music, Cloud apod.

Tento segment má totiž téměř dvojnásobné marže oproti prodeji fyzických produktů, takže po započtení tohoto segmentu byly celkové tržby společnosti meziročně nižší pouze o 1,4 procenta,” uvedl Tomáš Vranka.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Společnost Apple ve výsledcích přinesla také několik velmi pozitivních informací. Dosáhla více než miliardu uživatelů platících za některé její služby. Celkově má v oběhu více než dvě miliardy aktivních zařízení. To zvyšuje sílu jejího ekosystému. Společnosti se daří například v Číně nebo Indii a mnoho uživatelů, kteří si v minulém čtvrtletí koupili Mac nebo Apple Watch, si takové zařízení pořizovali poprvé.

Výsledky společnosti tedy nebyly ideální, ale nebyly ani vyloženě špatné. Důležité bude aktuální čtvrtletí. Apple má za sebou tři po sobě jdoucí čtvrtletí poklesu tržeb. Pokud by tento trend pokračoval, jednalo by se o nejdelší pokles tržeb za posledních zhruba dvacet let,” upřesnil Štěpán Hájek.

Akcie na výsledky reagovaly poklesem o zhruba dvě procenta a cena se poté dál rychle propadávala i v rámci následujícího obchodního dne.

Microsoft jako vždy ukázal jistou sázku

Druhou největší společností je Microsoft. Ten má za sebou velmi dobrou první polovinu roku. V ní zaútočil na Google, kterému chce sebrat část tržního podílu v oblasti vyhledávání a reklamy. Microsoft dělí své podnikání na tři hlavní segmenty. Prvním a největším z nich je cloud. Ten byl v posledních letech motorem růstu společnosti, ale současná horší ekonomická situace nutí firmy začít šetřit. Což se odráží i ve snížených výdajích na cloud. Tempo růstu se tedy zpomaluje.

Druhým segmentem jsou kancelářské nástroje a produktivita. Do něj patří například předplatné kancelářských balíků, které zahrnují aplikace Word, Excel a PowerPoint.

„Zde byly výsledky dobré a nepřinesly žádné velké překvapení. Posledním segmentem jsou licence operačního systému Windows a věci kolem her. Dlouhodobě se jedná o nejproblematičtější část byznysu Microsoftu, což společnost potvrdila i nyní,” uvedl Tomáš Vranka, který charakter akcií Microsoft pro FinTag.cz blíže popsal v rozhovoru o investování.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Problémy působí především slabý prodej osobních počítačů po celém světě. To pro Microsoft znamená i méně prodaných licencí Windows. Akcie na výsledky reagovaly poklesem zhruba o čtyři procenta.

Alphabet a jeho zisky

Mateřská společnost Google se dostala pod tlak právě kvůli Microsoftu. A svět se začal zajímat o to, zda je monopol společnosti na prohlížeče a vyhledávání skutečně ohrožen. Firmě nepomohl ani zpomalující se reklamní trh, který v uplynulém roce dostal akcie společnosti rovněž pod tlak. Nedávné výsledky ale ukázaly pozitivní trend. Příjmy z reklamy firmě rostou a lepší výsledky vykazuje i YouTube, který spadá pod firmu.

Google je i jedním ze tří velkých cloudových hráčů, spolu s Amazonem a Microsoftem, i když zatím nejmenším. V této oblasti firma zvýšila tržby o téměř 30 procent. A již druhé čtvrtletí po sobě dosáhla zisku. Do budoucna půjde o segment, který může firmě přinést miliardy dolarů ročně do zisku. Akcie tak nakonec na výsledky reagovaly pozitivně a rostly zhruba o šest procent.

Jak si stál Amazon

Většina z nás zná Amazon jako společnost, která prodává zboží prostřednictvím online platformy. Tento segment společnosti však meziročně vzrostl pouze o 4 procenta. Spotřebitelé jsou v dnešní situaci opatrní a neutrácejí peníze za věci, které nutně nepotřebují. Amazon ale je i největší světový poskytovatel cloudových řešení.

Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

Poskytuje ho pod značkou AWS. Na tomto trhu však dochází k útlumu, což Amazon také potvrdil. Oproti tomu společnost zaznamenala velmi dobrý růst v segmentu reklamy při vyhledávání produktů a v segmentu předplatného. V něm poskytuje svou službu Prime. Všechny důležité oblasti tak rostly dvouciferným tempem, což trh ocenil a akcie vzrostly zhruba o devět procent.

I Meta dosáhla na solidní zisky

Meta je mezi bigtechovými giganty nejmenší společností z hlediska tržní kapitalizace. Firma má za sebou obtížné čtvrtletí. Trpěla útlumem reklamy, velkými investicemi do virtuální reality a také změnami, které provedl Apple ve svém operačním systému.

To společnosti Meta ztížilo sběr dat o jejích uživatelích. Společnost však začala podnikat kroky ke snížení nákladů a reklamní trh se začal vracet do normálu. I proto Meta dosáhla velmi dobrých výsledků,” vysvětluje Štěpán Hájek.

Firma překonala očekávání, pokud jde o zisky, příjmy a také uživatele platforem Facebook, Instagram, Messenger a WhatsApp. Poprvé po dlouhé době vzrostly tržby společnosti dvouciferným tempem. Očekává se, že si Meta růst udrží i v aktuálním čtvrtletí. Akcie po zveřejnění výsledků vzrostly o sedm procent.

–Adman’s Choice–

1 komentář

  1. Vždy se v diskuzích objevují úvahy, jak si ta či ona civilizace stojí a logicky každého zajímá, jak se bude vyvíjet a jak nejspíše skončí. Není to až zase tak složité, když se vezme fakt, že zárukou úspěšného rozvoje je zdravě fungující ekonomika. To slovo zdravě je nesmírně důležité, protože ekonomika jako taková je nedílnou součástí lidské existence a na bázi směnného obchodu tu byla od nepaměti. I za toho proklínaného socialismu také fungovala. Jinak bychom tu všichni už dávno nebyli, neboť bychom pomřeli hladem a nemocemi. A samozřejmě chceme, aby nám její fungování přinášelo dostatek hodnot potřebných k životu. A zde to začíná. Když ekonomika je zdravá a rozvíjí se, automaticky firmy začnou růst a bobtnat. A nakonec tak moc, že na ně musí být zákony, aby nakonec nezhltly celý trh. Takové pak vytváří často astronomické zisky a po zdanění gigantický výběr daní. Ty se pak například dají přes politiky rozdávat lidem. Tak jsem zadal do vyhledávače, o jakých firmách se v článku píše a pozorně se podívejte, co tyto firmy spojuje, co je pro ně charakteristické:
    1)Meta Platforms, dříve Facebook je americká mediální služba, rozsáhlý webový systém a služba sociálních sítí …..
    2) Amazon.com je internetový obchod patřící americké společnosti Amazon.com, Inc. se sídlem v Seattle ve státě Washington…..
    3) Alphabet Inc. je americký celosvětově působící konglomerát, vytvořený 2. října 2015 dvěma zakladateli společnosti Google, Larrym Pagem a Sergeyem Brinem,……
    4) Microsoft Corporation je americká akciová nadnárodní společnost se sídlem v Redmondu ve státě Washington……
    5) Apple Inc., dříve Apple Computer Inc., je americká firma se sídlem ve městě Cupertino v Kalifornii. ….
    V Evropě, mám na mysli EU, jsme toho dříve neměli až zase tak málo, i když nám v hodně věcech ujel vlak. Ale výborní jsme byli v přesném strojírenství a v návazných výrobcích. A také v chemii. Tedy výrobcích už z podstaty věci samé (fyzikálních zákonů) náročných na energii. Pokud vás váš osud zajímá, sledujte tuto stopu. Každá ekonomická činnost musí být výnosná. Tedy, že peníze vložené (vaše, půjčené) se vám musí nejen vrátit, ale ještě něco zbýt pro vás. Ne tak, že někdo z moci úřední vám, nebo vašim dětem, případně vnukům, vezme část peněz, dá je mně, já z nich upeču chléb, který prodám vašemu sousedovi, z utržených peněž zaplatím vstupy (energie, stroje, nájmy), zbytek si nechám a na vás se jen usměji se slovy, díky, díky vám za dotaci pro mne. Jinými slovy, jakmile uvidíte, jak někde rostou, tloustnou, bobtnají firmy ze soukromých peněz, ale jinde rostou, tloustnou, bobtnají dotace, tak máte neklamné znamení, že tam jinde je ekonomicky zle. Že tam ďábel chudoby začíná pomalu natahovat své pařáty a ekonomičtí supi, někteří tak zvaní investoři, si začínají čechrat peří a těšit se na tučnou hostinu z ekonomických zdechlin.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here