Zasedání v Jackson Hole podrobně nabízí živý stream

153
Jackson_Hole
Jackson Hole / Foto: ECB

Minulý pátek se uskutečnilo další výroční zasedání Federálního rezervního systému [FED] v Jackson Hole ve Wyomingu, které je ve světě ekonomie a financí považováno za jednu z nejzásadnějších akcí každého roku.

Toto setkání, kterého se účastní centrální bankéři, ekonomové a finanční odborníci, slouží jako platforma pro diskuzi o zásadních otázkách měnové politiky. Zdůrazňuje i ekonomické výzvy, kterým čelí Spojené státy a světová ekonomika. A nejenom ekonomika USA, jak svědčí letošní účast šéfky Evropské centrální banky na zasedání. Soustředěním centrálních bankéřů se v živém streamu blíže zabýval hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček a šéfredaktor Roklen24.cz Jan Berka.

[Zdroj: FED]

Podle nich mezi tuzemskými investory bývá tato akce často opomíjena. Obecně se dá ale říci, že informace, které zazní v Jackson Hole, předurčují, jak se bude FED chovat v následujících měsících. A tím pádem i to, co můžeme očekávat od finančních trhů.

Minulý rok byla tato konference předzvěstí vysokých úrokových sazeb. I letos měli investoři velká očekávání. Co tedy na akci tento rok zaznělo?

FED inflaci nepodceňuje, zaznělo v Jackson Hole

Problém je, že šéf FEDu Jerome Powell a jeho kolegyně a kolegové ponechali mnoho otázek nezodpovězených. Vždyť finanční trhy samotné v reakci na Powellův hlavní proslov nezaznamenaly žádné extrémní pohyby.

Růst HDP komplikuje náš boj s inflací, uvedl šéf FEDu Powell

Jiří Tyleček i Jan Berka se shodli, že se dá soudit, že nejhorší část [inflace] je již za námi. Avšak cesta k normálnímu stavu [2% inflačnímu cíli FED] se ukáže jako poměrně trnitá.

„Rozhodně bychom tedy neměli čekat v nejbližších měsících přílišné rozvolňování. Ačkoliv další zvyšování úrokových sazeb se v tuto chvíli zdá nepravděpodobné, určitě není ani vyloučené,” říká Jiří Tyleček.

Přesto většina indicií v současné době nasvědčuje ponechání vysokých úrokových sazeb minimálně po dobu několika dalších měsíců. To je samozřejmě lepší zpráva než další navyšování. Nicméně stále platí, že dlouhodobě vysoké úrokové sazby ekonomiku brzdí. / Celý stream Jiřího Tylečka a Jana Berky na toto téma je volně dostupný zde.

–Adman´s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here