Ministr Jurečka potvrdil skokové zdražení energií

198074
Jurecka
Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády Marian Jurečka. / Foto: Úřad vlády ČR

Průměrná domácnost platila v červnu za energie o 15 procent víc než před rokem a o 62 procent víc než před dvěma lety. Výsledky práce Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí [VÚPSV] představil ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Průzkum VÚPSV mimo jiné také ukázal, že roční ztráta kupní síly českých domácností se v důsledku energetické inflace pohybuje od 3 791 Kč do 11 820 Kč. A to jen za posledních dvanáct měsíců. Průměrná domácnost čelila mezi červnem 2022 a červnem 2023 ztrátě 7 864 Kč kvůli zdražování energií. Vůbec nejvyšší ztrátě disponibilního příjmu čelili vlastníci domů [11 820 Kč]. Zdražování nejvíce dopadalo na penzisty, neúplné rodiny, domácnosti s nízkými příjmy a z malých obcí a také vlastníky domů.

Podle ministra Mariana Jurečky se díky vládnímu zastropování cen energií a příspěvku na bydlení ale daří situaci zvládat. „Za celé to období jsme se snažili opravdu dělat kroky tak, abychom dokázali české společnosti, domácnostem, veřejnému sektoru i firmám pomoci. Jenom v letošním roce pomoc ze strany státního rozpočtu bude činit víc než 120 miliard korun právě na zastropování cen energií….“ 

Teď je podle něj ale potřeba se na topnou sezonu zase soustředit, hledat cesty a opatření, jak snižovat náklady. A je důležité dělat i cílená opatření, dodal.

„Není možné pokračovat v opatřeních plošných,” uvedl ministr.

Ceny energií fixujte na půlrok maximálně rok, radí expert

K cíleným opatřením podle něj patří podpora na zateplování domů, výměnu oken a dveří či na pořízení fotovoltaiky. Z programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám light se dosud vyplatilo 33 118 žadatelům celkem 3,7 miliardy korun. Průměrná podpora činila 110 514 korun.

Energie výrazně zdražily, potvrdil ministr Jurečka

Podle zjištění VÚPSV energie letos v červnu stály o 73 procent víc než před dvěma lety. Ministr Jurečka doplnil, že neúplné domácnosti, kam patří i senioři žijící sami, hradí o 66 procent víc než před dvěma lety. Kvůli růstu cen energií v posledních dvou letech domácnosti přišly o 5,6 procenta svého čistého příjmu. Penzisté pak mají k dispozici po úhradě energií o devět procent peněz méně. Domácnosti s nejnižšími příjmy a z menších obcí a vlastníci domů pak zhruba o sedm procent.

Ministr Jurečka zdůraznil růst výdajů na příspěvek na bydlení. Ten nejvíce pobírají lidé s měsíčním příjmem do 15 tisíc korun [39 %]. Jde nejčastěji o nájemce, například v Brně 60 procent, v Praze dokonce 85 procent. Průměrná měsíční výše za letošní rok dosahuje 5 780 Kč na jednu domácnost. Příspěvek pobírá skoro čtvrt milionu lidí.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Energie začaly prudce zdražovat před dvěma lety po krachu společnosti Bohemia Energy, kdy muselo kolem 900 000 jejích odběratelů přejít k dodavatelům poslední instance. Zálohy se jim i násobně zvedly. Stejně na tom byli klienti dalších firem, které s dodávkami skončily. Za loňským růstem energií pak stál ruský vpád na Ukrajinu a válka.

Lidé si znovu fixují ceny

V Česku je celkem 4,49 milionu domácností. Podle statistického úřadu má průměrná domácnost 2,29 člena. Nové tarify pod vládou stanovenými limity cen energií dodavatelé nabízejí v ČR od začátku roku. V prvních měsících snížily ceny pod cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centrpol, Pražská plynárenská. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Jsou tu ale i další novinky.

  • Moravské naftové doly [MND] snížily cenu plynu u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a u elektřiny o 24 procent.
  • Společnost innogy od října sníží cenu plynu pro 310 000 zákazníků na úroveň 18 procent pod současným vládou stanoveným maximem.
  • Pražská energetika [PRE] již dříve oznámila zlevnění elektřiny a plynu od září.

Dodavatelé energií ne vždy hrají s klienty fér. A platí to i teď

Vláda pro letošek stanovila cenové maximum na energie. Spotřebitelé za megawatthodinu [MWh] elektřiny mohou zaplatit maximálně 6 000 korun s DPH, za MWh plynu 3 000 korun. K tomu je potřeba připočítat ještě distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. S jejich prodloužením na příští rok vláda nepočítá. Což již veřejně potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

–ČTK/RED–

89 KOMENTÁŘE

    • Máte recht,je to dobytek nenažranej.No jo,z čeho by si chudáčci páni ředitelé a manažeři potom vypláceli stamilionové odměny?

        • Za rok a půl už se nemůžou vymlouvat na vládu AB. Kromě zrušení povinného očkování nic lepšího neudělali.

          • Věřte, s tou hromadou diletantů bude ještě hůř. Pořadí priorit naší cizí vlády je: Kyjev, Washington, Brusel, Berlín……………Praha.

          • Lidi bacha na spreje, kterými chtějí suplovat vakcinací lidí včetně dětí. Jíž opět straší šířením výrovými chorobami. Není to hoax, ale nejedna pravda se řeší i soudně. Jejích lží mají préé, před absolutní pravdou.

        • To není neodbornost, ale upřednostňování cizích zájmů před těmi našimi. Oni vědí co dělají. Elektřina je drahá, protože němečtí zelení fanatici (dříve podporovaní Ruskem) prosadili vypnutí jaderných a tepelných elektráren. Protože EU nařídila draze dotovat nesmyslné a nespolehlivé soláry a větrníky, které nic neřeší a vytváří nestabilitu sítě. Plyn je drahý, protože ho nechtějí kupovat od Ruska, jelikož USA chce oslabit Rusko a převzít trhy evropského průmyslu. Na důchody peníze prý nejsou, ale na nákup nejdražších letadel světa, F35, je jich dost. Nesmyslně nakoupili americké vrtulníky, které nemohou létat s námrazou, ale jsou vhodné pro námořní pěchotu. Je totiž nutné dát vydělat Američanům. A aby to nebylo líto Švédům vyrábějícím Gripeny, koupí se od nich obrněné transportéry, které by se s trochou snahy daly vyrábět i u nás.

          Zrádce Fiala podepsal povinnou solidaritu, což znamená vnucování afrických a muslimských migrantů. Blekotavý Babiš oprávněně kritituje Green Deal, který ale sám podepsal.

          Špatně je celé směřování státu. Potřebujeme czexit a neutralitu. Proto je třeba volit SPD, která chce czexit a je dost velká aby její hlasy nepropadly. Čím víc vláda dělá z SPD fašisty a hlupáky, tím víc je třeba tuto stranu volit. Jinak se z toho nevyhrabem. Volit pidistrany nemá smysl. (V parlamentních volbách propadlo přes milión hlasů. Jen proto je u moci Fialova vláda)

    • Co tenhle člověk umí. Rovnou brázdu nevyorá, koni chomout nenasadí, tak akorát to praktikuje na lidech. Prosím, vyžeňte už toho “Tlustého pradědečka” někam hodně daleko, než nás všechny umoří.

  1. Vždy když byla u vesla ODS a lidovci tak se lidé měli špatně.Fiala je nezkušený hráč a Stanjura (elektrotechnik jeden bláznivý) asi dost často chyběl když na VŠ probírali ekonomií a řízení podniku.Tato vláda vše proto aby se zavděčila svým voličům (už teď litují své volby).

    • Zato když je u vesel levice, tak se lidé mají dobře, ale stát krvácí. Jen je zajimavé, že levice tu vždy vládla v době, kdy byl blahobyt. Pravice rozjela ekonomiku a levice se jen vezla, pak to dodrbkali, přišla recese a lidé zvolili pravici, aby se stát dal znovu dohromady. A tak dále a tak dále. Teď je ovšem rozdíl v tom, že toto není pravice, ale takový myšmaš, kteří se chtějí zalíbit všem a tak jsou z toho paskvily

  2. samozřejmě to by se za Andreje nestalo, ten by všem doplatil elektřinu ze svého…stejně jako levně prodává Agrofert všechny své výrobky…hamba Fijalovi, chceme zpět svého miliardáře který myslí na prostý lid 24 hodin denně

        • Petr, proto jste jen naivní fialkovec a populistickému lháři věříte každý signál vyslaný z jeho pod zad .. Zase tento teolog předvedl svou nevhodnou mluvu. Za vše u nás může Rusko, antibabiš u sektářů přestalo fungovat … To že agresorem je UA od násilného převratu Majdan 2014, tohoto poslušného EUpaňáca nebo jen skladníka USA ? Vůbec netankuje.

        • Petr, tito zloději z 5hadů zastropovat mohli, ale ne na 6 000kč za 1Mwh … Proč ne na max. 3-3.3 tisíce kč jako ve státech kolem nás ? Nyní je nabízená cena od … 4 700+ kdejaká přirážka, např i podvod pro solárbarony 650 kč z 1Mwh, proč to ? Takže ještě můžou okrádat konečné spotřebitelé i více. Nezlobte se, ale to je jen jedna ze zlodějen ve svůj prospěch této neschopné vlády za 2 roky co jsou u moci. Pokud budou u nás důchody, platy … stejné jako u němčourů ? Ale i tak je to nepochopitelné. Cena za 1kwh u němčourů je menší. O plynu=šmejdu z USA je škoda psát. Opraváři plynových kotlů si lebedí, tolik práce ještě nikdy neměli, plyn z USA je prostě nevýhřevný šmejd 4x dražší. Jak potvrzují i všechny firmy.

      • Když začala inflace a ČNB si dovolila zvednout úroky, tak se Shilerovou kňučeli, že to zvedne úroky z dluhů, co udělali, kdyź krachla BOhemia Energy, tak neudělal vůbec nic, ač v té době už šla cena energií raketově nahoru. Tak kde berete tu jistotu, že by něco udélal teď?

      • Myslím, že se hádáte zbytečně. Z objektivních příčin, když tohle nastalo, se s tím už nedalo nic dělat. To zastropování nebylo, že by zakázalo dodávat energie draho, ale bylo to dosypání peněz lidí (přes daně) energetickým dodavatelům. Od výrobců až po obchodníky. Prostě ti si přišli na své, a také by si i byli přišli na své, v každém případě. Buď to zaplatí lidé hned, což se stalo, nebo při zastropování přes státní dluhy později, případně to zaplatí jejich děti a vnuci. Samozřejmě úplně stejné oba postupy pro okamžitý chod ekonomiky to nejsou, ale z ekonomického zákona zachování hodnot tuto energetickou „šlamatyku“ nakonec do posledního haléře občan zaplatí v obou případech. Za těmi penězi, myšleno cenami, musíte vidět hodnoty, které lidé vytvoří a které si za ty peníze směnit nemohou, protože tyto peníze ve vysokých cenách přesunuli do energetického sektoru. Ty příčiny toho marasmu jsou hlubší. Píši tady o tom, proč tomu tak je, neustále. Vláda je to otřesná a Babiš také nebyl žádný příklad odborníka, ale s tím by mnoho nenadělal ani on. Ani v západní Evropě s tím nic nedělají. Sleduji politiku pozorně, tak to vím. Jen do toho lijí veřejné peníze. To je jen jiný způsob neřešení s nakonec stejným výsledkem. Občan tak jako tak zchudne.

    • Doporučuji se opláchnout studenou vodou… Z cizího ( státního ) se to rozdávalo ( také paní Maláčová ), ale z vlastního ??

  3. o 67%? ten zloděj neumí ani malou násobilku když jsem platil 2,20 za kwh a ted čez nabízí výhodně 5,70 tak to by mě zajímalo jak těch 67% spočítal ,to je neskutečně prolhaná 5ti demolice

      • Petr, sprostě lžete dle zadání 5kolky nebo jízlivě trollíte. ČEZ je státní podnik a za 5hadů se tam najednou točí sta mld. kč ve prospěch pouze těch vyvolených, kteří financují ty správné pol. smečky. Např. Křetínský, jakým podvodem se vůbec dostal k přenosovým sítím, akciím ČEZu v mld. Proč ČEZ před vyplácením z akcií 5hadi zadotovali miliardami z eráru atd… ? Nebyl už toto plánovaný podraz na konečné spotřebitele ?

    • Jistě protože naprosto každý platil tolik a teď platí tolik. Podle vás tu všichni máme stejnou výchozí i konečnou cenu, ne?

    • Vždyť on je traktorista, tak mu asi ve škole nešly počty. Na místě ministra se asi dostal omylem. Předpokládám, že jsem ho neurazil.

  4. Tato vláda si zaslouží jen a jen vypráskat ze Strakovy vily a možná dál z této země.A jak já říkám pravičák,katolík a zelení jsou parchanti,

      • Katolík a katolík je saf.. rozdíl !! Fiala, Jurečka, .. 4 politické strany z kolaborantské 5kolky jsou z 90% silně věřícími katolíky, to i v poslušném senátu. Jinak by v této dogmatické sektě neměli šanci někam pol. šplhat ! Vzor jim je EU-EK- NATO. Oproti nim např. p. Čunek a jemu podobní katolíci, kteří neřvou po náměstích v mediích jako tito ! Dnes ateista, bývalý evangelík, bych Čunka raději viděl i místo kontráše Pávka.

  5. Nemusím být výzkumný ústav a přesto vím, že původní cena silové elektřiny se včetně daně pohybovala v průměru kolem cca 2 Kč/kW a dneska pod 4,20 neseženete, spíše více. Zatím se neplatí výpalné solárním baronům /0,56 Kč/kW/, náklady za přenos a ostatní položky se zvýšily. Ten výpočet dávám k dispozici zdarma a Jurečkův Výzkumný ustav práce se může věnovat užitečnějším věcem, např. tomu, co tady dnes popisovali, tedy jak správně do držáku zavěsit hajzlpapír

    • Fijalivej moc dobře ví, že tohle nesmí nikde říkat před veřejností…
      Navíc ty docenti z vyzkumaku by měli dostat k úhradě rozdíl skutecneho zdrazeni a toho jejich vypočítaného…..! Pročpak ty inženýrské machry nepředstaví…..? Ať víme kdo učí naše děti na školách….

    • Cena elektřiny vyrobené u nás se pohybuje v halířích za 1kwh. Musí se povinně (papírově) přesunout na jakousi burzu do Německa … pak už to jede skokově nahoru. V této účelově založené burze jede i Česká firma se svými pár zaměstnanci, ti si potřebují taky vydělat každým rokem na fáro RR, že. Ne tak jejich šéfové, možná jsou i členy 5kolky. Být to lidé od p. Babiše, už by to velmi objektivní …. dávno rozmázli.

  6. Já jsem ještě nečetla v diskuzích slušné komentáře! Kdyby se upravoaly diskuze, tak není co číst!!

    • Zence Kastanove , mate pravdu,uz dohanime Rakousko ? OSTATNI STATY SMNEREM ZAPAD ,

      A bude nam potom lip !
      lide jsou nekutecne netrpelivy !
      vemne jsi knizku Timur a jeho parta a vypnete pocitac.

    • Asi čtete jen komentáře na novinkách-seznam, forum24 … tam se slušné, hlavně pravdivé komentáře maží jak na běžícím pásu … Zůstávají jen ty sprosté, lživé, urážející nejen debatéry … ale jsou politicky vhodné dnešní nastolené totalitě 5kolkou.

  7. K energiím a věcem kolem nich jsem tady toho napsal více než dost. Zbytečné se moc opakovat. Avšak je jedna veledůležitá věc, kterou v informacích postrádám. Myslím si, že vím proč. Je nezpochybnitelný fakt a říkaly to už naše babičky, že barák musí větrat. Já mám třeba okna ještě z první republiky a když sáhnu v zimně na jejich spodní okraj, tak cítím, jak tam velice slabě dnem i nocí táhne studený vzduch. Lidé dnes oproti minulosti tráví v uzavřených místnostech většinu svého času. A když vám objekt dostatečně nevětrá, ba co více, utěsníte si ho tak, že si z něj uděláte podobnou plynovou komoru, jaké byly třeba ve vyhlazovacích táborech třetí říše, koledujete si o zdravotní problémy. Vzpomínám si, že před dávnými dobami, tak před desítkami let, se dost při povolování staveb řešil radon. Nevím, jak je tomu dnes. Radon je radioaktivní přírodní plyn, který vzniká postupnou přeměnou uranu a který je v různém množství součástí hornin zemské kůry. Radon se jako plyn z hornin uvolňuje a stává se součástí vzduchu vyplňujícího póry zemin. Z povrchu země se pak radon dostává do atmosféry nebo vstupuje do objektů. Co je však nejhorší je to, že v průměrných hodnotách patříme k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě. Jinými slovy, radon se nachází ve všech objektech v různém množství. Samozřejmě to není rovnoměrně stejné po celém území ČR. A nyní si mám pomocí dotací utěsnit dveře a hlavně okna, ty jsou v bytech směrem do okolního prostoru, a výrazně tím zabránit cirkulaci vzduchu. No jiný výsledek, než že koncentrace nejen kysličníku uhelnatého (CO), který vydechujeme a který je jedovatý, ale také i radonu v bytě mi velmi významně vzroste, se očekávat nedá. Bohužel však jiné řešení, než řádná ventilace objektu neexistuje, jelikož radon proniká také i staveními materiály. Tak nevím, jestli to neví, nebo mě chtějí „zlikvidovat“. Znáte to rčení, že to, že jsem paranoidní neznamená, že po mě nejdou? Ale teď vážně. Myslím, že to vědí, ale raději to moc nezmiňují, protože tyto dvě věci dohromady rozhodně nejdou. Komouši, ať už rudí, nebo zelení, byli vždy s přesnými a pravdivými informacemi na štíru.

    • Že je třeba soustavně větrat, je jasné. V obytných domech by měla být výměna vzduchu min.3x/hod. Pokud se domech budeme trávit radonem, nebo CO ze spalin plynových sporáků, a plísňovými spóry, pro vládu jen dobře. Zkrátí se doba života v důchodu, a zase se ušetří.

  8. Dnes jsem poslouchal radio a tam sdělovali, jak lidi připlácí na energie. V tomto státě se nedovíme nikdy pravou skutečnost, kde jaký hlupák včetně Jurečky básní, co kde pochytil a realita je ta tam. Táhněte do háje vládo ODS společně s Lidovci, to už se nedá poslouchat.

    • ODS je dávno vatikánskou sektou … už kantýnský Péťa byl silně věřící katolík … hlavně tento … zavinil podraz církevní restituce se svou sektou skrytou v ODS. Trop i Stan je to samé, všichni uctívači pedofilního francka z Argentiny.

  9. Jojo zemědělec,to je ten pravý co tomu rozumí v čele s profesůrkem …….. už jděte tam kam slunce nesvítí,ptáci nelétají a je hrozný smrad ……

  10. Největší legrace je,že elektřina v ČR,jejíž zdražení se jednoznačně stalo největším tahounem inflace vůbec nebylo nutné,ovšem díky této vládě,která je v zajetí lobistických akcionářů ČEZU a z cca dvou třetin spokojeně parazituje na občanech ČR a firmách.Ukazuje se,že ani obří dividendy této od roku 1948 nejhorší vládě nepomohou,pouze okradla a zeslabila tento stát.Je s podivem,že tzv.odborníci vystupují ve veřejném prostoru a podporují neskutečné lhaní vládních představitelů a sice,že za výrazně větší inflaci než v západních zemích může Babis,Putin,Centrální banka a kdo ví kdo ještě,jen ne politolog Fiala s elektrikářem Stanjurou.Je také zajímavé jak média mlčí o utajené půjčce ve výši 130 miliard,která se nebude započítávat do hosp.výsledku roku 2023 a bude se splácet 30 rokú.Pokud se tato půjčka skutečně bude realizovat,pak je to megapodvod i na pomatených voličích,kteří je volili.Nevěřím blábolům,že by to,pokud by vládlo ANO,bylo stejné,nebo horší.
    Závěrem na adresu voličů pětidemolice státu:”Co jste si zvolili,to máte”.

  11. Jsme důchodci. bydlíme ve vlastním RD, postaveném tehdy převážen vlastníma rukama. Už při dokončení stavby (1987) jsme mohli zvolit vytápní jen hnědým uhlím nebo elektřinou. Zvolili jsme elektřinu i za cenu dražší stavby s příslušně upraveným obvodovým zdivem. Dodnes je ji možno považovat za dostatečně tepelně izolovanou stavbu. Za poslední 3 roky stouply náklady o cca 45000 kč (50%). Kam se hrabe pan Jurečka se svými čísly?

  12. Fialova (ukrajinská) vláda nás okrádá. Pojďme to těm šmejdům (SPOLU + PirSTAN) omlátit o držku v následujících volbách do PSP ČR 2025. Klidně jim to můžeme dát sežrat i ve volbách 2024…

    • Sraz nespokojených s kolaborantskou 5kolkou je 16.9.2023 … To zase bude špíny i sprostých slov od sebestředného Péti i jeho pohlupavých voličů. O velmi objektivní media s ČT+ Primanews nemám obavy. Kdejaký šašo z 5hadů se tam musí předvádět se svými populistickými kydy.

    • Rozumí velmi dobře jak sosat eudotace na svou kukuřici do elektrárny. To jsou ti noví demokrati z 5hadů, my můžeme a vy … ryjte rypákyzem, pro naše blaho ! To je supr podraz, ale po p. Babišovi pořád jedou jako slépka po fl…

  13. Pojďme v následujících volbách do PSP ČR 2021 dát své volební hlasy někomu jinému než SPOLU + PirSTAN. Neříkám, že musíme volit konkrétně ANO, SPD, KSČM nebo PRO. Máme i jiné možnosti. Prostě jenom nevolme Fialovu (ukrajinskou) vládu.

  14. Vážení, uvědomte si laskavě, že všechny tzv. vlády západního typu mají celá desetiletí přesné instrukce, jak zadlužit a dokonale zotročit občany a pak nastupuje exekutor a covidové šílenství. Proč to stále nechápete a jako ovce chodíte k volbám ? Kdyby volby mohli něco změnit, dávno, opakuji dávno, by je zakázali. A ještě poslední poznámka Fialenko a Špejbl jsou hráči z jednoho týmu, copak jste fakt slepý ?

  15. Celkem se mi líbí, jak tato situace voliče 5+ překvapuje 🙂 Bohužel na to nicméně doplácíme úplně všichni. Lži o tom, jak bude příští rok líp a nastane “nirvána” růstu HDP a sociální i finanční úrovně občanů je směšná (spíš smutná). Stejně tak jako výmluvy, že tahle vláda za to chuděrka nemůže, to přece ti předtím všechno zavinili…Pamatuju kdeco, ale tohle svinstvo je opravdu unikát. Můžete s tím samozřejmě nesouhlasit, ale to je tak všecko, co s touhle … uděláte. [redakčně upraveno]

  16. Kdo je autorem toho článku, jak že ceny energií začaly stoupat po krachu Bohemia Energy? A tahle firma zkrachovala asi proč? Protože byly volby, to asi ne. Jestli takovéhle slátaniny bez hlavy jdou už i z ČTK, tak potěš koště…

  17. Nenežranci traktoristi , instalatéři a elektrikáři v čele pětidemoliční šmejd party. To je ale hnus velebnosti .

  18. Ti, kteří trochu myslí, mají energie dávno zafixované. Nevím, proč bych měla ze svých daní přispívat na zastropované energie lidem, kteří se mi smáli, že jsem hloupá, že se spotovými cenami proti fixovaným na 3 roky ušetří, a teď si myslí, že je tu vláda od toho, aby jim přispívala na drahou energii. Není.
    Elektřinu mám zafixovanou na 2,57 bez DPH, i se všemi dalšími platbami platím v RD, kde mám vše na elektřinu (když mrzne přitopím krbovkami) necelých 27.000 za rok. Už 1,5 roku platím stejně a žádné zdražení nepociťuji, stejně jako většina obyvatel této země, která má též energie zafixovány. Ano, stálo mě to úsilí, vzít si dovolenou, vystát frontu u ČEZU mezi vánočními svátky, vypovědět původní smlouvu u MND, ale jsem zvyklá si své záležitosti řešit a starat se sama. Vy, kteří čekáte, že všechno bude někdo řešit za vás a umíte jenom křičet a nadávat na vládu, plaťte. A když na to nemáte, běžte bydlet do garsonky nebo k dětem. Když chci mít opici, musím mít na banány a nečekám, že to někdo zaplatí za mě. Myslím, že by měla vláda dávat peníze z našich daní na jiné věci, něž na zastropování cen energií nebo příspěvky na bydlení nemakačenkům. Hezký den.

    • Vy jste ale šššššššššššikovná. Bohužel při vaší sebenadutosti nejste schopna zaregistrovat, že některým fix skončil.

    • Typická nadutá volička Pětidestrukce.Hlavně mně nepodezírejte z frustrovanosti z nedostatku,ustál bych 1KWh silové el.i za 50,-Kč a 1l pohonných hmot za 100,-kč.ale přesto takovou odpornou nadutostí,jakou jste předvedla,netrpím.

      • Máte pravdu. Zdeňka nám předvedla jak mluví-píše zfanatizovaný volič 5demolice … z vatikánské sekty. Tato 5smečka jí to v dobrém vrátí, až jí skončí fix cen, vše zaplatí a 60 000kč ji stačit nebude. I tak lže jako narcis Péťa, za 27 000kč vytopí dům elektřinou max. na … nebo bydlí v bytě 2+nic. Komplet jídlo bere ze sněmovny nebo z fary, to co zbude jejím páníčkům, jako pomocná síla v kuchyni. Možná je i opak tohoto a lebedí si v teplém kanclíku na hejtmanství jako místopředsedkyně ODS s komplet výhodami.

  19. “Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích” jest psáno v pokynu pro diskutující.
    Je to oprávněný požadavek, jenže… energetická politika našich vlád (gryndýl, nesmyslná podpora občasných zdrojů energie, čtvrtstoletí otálení s dostavbou Dukovan a Temelína, povolenky a další peachoviny z brusele vnucované) se prostě slušně komentovat nedá!

    • Bohužel nedá. Ale na druhé straně, myslíte si, že by si toho jinak lidé všimli, když by byly ceny energií stále stejně vysoké jako před covidem? I dnes, když se toto všechno sečetlo, si stále nemálo lidí, jak to zde můžete číst, myslí, že zastropování by jim energetickou drahotu vyřešilo. Vyřešilo by to jen cenově ekonomické šoky, ale snížení životní úrovně v důsledku tohoto ani náhodou. Ale i tak díky Bohu alespoň za to, že ten zelený problém vůbec zaregistrovali. Člověk se musí umět radovat hlavně z maličkostí. Nakonec i povodně se sestávají z ohromného množství malých kapiček deště.

  20. […]  „Za celé to období jsme se snažili opravdu dělat kroky tak, abychom dokázali české společnosti, domácnostem, veřejnému sektoru i firmám pomoci. Jenom v letošním roce pomoc ze strany státního rozpočtu bude činit víc než 120 miliard korun právě na zastropování cen energií,“ uvedl. Teď je podle něj ale potřeba se na topnou sezonu zase soustředit a hledat cesty a opatření, jak snižovat náklady. „Není možné pokračovat v opatřeních plošných,“ cituje ministra web Fintag. […]

  21. V civilizované zemi by tahle banda fialových gangsterů byla dávno za katrem.Ovšem v téhle vyrabované kolonii s loutkovou vládou,která skáče,jak brusle pískají,sedí gangsteři a diletanti na nejvyšších místech,což je důvod,proč to tu vypadá,jak to vypadá Jistě si mnozí z vás vzpomenou na slova “ředitele zeměkoule”Klause z počátku devadesátých let,kdy prohlásil,že si utáhneme opasky a za 5 let doženeme Němce.Realita je taková,že jsme se jim za 33 let ani nepřiblížili.Kde je asi zakopaný pes?Nejspíš v tom,že jsme ty opasky ódeesesáckým zmetkům měli utáhnout kolem … [redakčně upraveno]

  22. “Kvůli růstu cen energií v posledních dvou letech domácnosti přišly o 5,6 procenta svého čistého příjmu. Penzisté pak mají k dispozici po úhradě energií o devět procent peněz méně.” A proto musíme snížit důchody. Jurečko, Jurečko…

    • Jenže tyto fakta voliče 5hadů vůbec nezajímají. Tito … lžou, prudí stejně jako jejich narcis Péťa. Za vše podle narcise Péti může p. Babiš, Okamura, Putin … O kvetoucím nac.. na UA hned po rozpadu SSSR je zakázáno psát i tady, najednou. Porošenko s klaunem v morálně ušmudlaném triku, tito … jsou příčinou tohoto stavu na Rusky mluvícím území po právoplatných referendech … dál už je to nevhodné psát.

  23. Sláva vám všem,kteří jste tuto Elitu nevzdělanou volili,no a teď si užívejte,protože to jejich hospodaření a jednání teprve začíná a vždy bude potvrzeno “podpisem”

    • Tito hlúpí voliči 5hadů ale tomu pořád věří a jejich populistické lži, nesplnitelné sliby, dezinformace … berou za bernou minci. Stejně jako je tomu v uplácených mediích, proč se zvednou konc. poplatky, to i za founy-pc ? Něco za něco jak je odjakživa v diktaturách zvykem. I když bude nová vláda nic se nezmění, stejně jako tomu bylo u zločinných “Kalouskových daních”. Jak to dodnes nazývají na finančních úřadech.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here