Ceny energií jsou nahoře i kvůli poplatkům dodavatelů

497
energii
Foto: Pixabay.com

Samotná cena elektřiny či plynu je jen jednou z částí ceny, kterou domácnosti platí. Jsou tu i ceny za související služby v energetice, daň z elektřiny či plynu a jiné. Seznamují se s tím domácnosti, které uzavírají smlouvy na dodávky energií.

Zasmluvnit si ceny energií a na jak dlouho, nebo se spolehnout na burzovní vývoj a platit spotové ceny? Tak zní otázky těch domácností, které nyní stojí před uzavřením nové smlouvy na energie. To v situaci, kdy průměrná domácnost platila letos v červnu za energie o 15 procent víc než před rokem a o 62 procent víc než před dvěma lety.

Jak zjistil Výzkumný ústav práce a sociálních věcí [VÚPSV] roční ztráta kupní síly českých domácností se v důsledku energetické inflace pohybuje od 3 791 Kč do 11 820 korun. A to jen za posledních dvanáct měsíců. Průměrná domácnost čelila mezi červnem 2022 a červnem 2023 ztrátě 7 864 Kč kvůli zdražování energií, uvedl VÚPSV.

Vůbec nejvyšší ztrátě disponibilního příjmu čelili vlastníci domů [11 820 Kč]. Zdražování pak nejvíce dopadalo na penzisty, neúplné rodiny, domácnosti s nízkými příjmy a z malých obcí a také vlastníky domů.

Co všechno je v ceně energií

Avšak v souvislosti s nabídkou cen energií platí, že konečnou cenu za energie netvoří pouze daná energie jako produkt. Zákazníci musí v cenové nabídce distributorů energií sledovat vedle obchodní ceny za dodávku elektřiny i ostatní položky, respektive ceny za související služby v elektroenergetice.

Do nich obvykle distributoři zahrnují daň z elektřiny, cenu za činnosti operátora trhu, za systémové služby, za jistič a další většině zákazníkům nic neříkající položky. A i ty se u jednotlivých distributorů ale liší a v konečně ceně za megawatt hodinu pak sehrávají podstatnou roli. Jinak řečeno, určitě nejde o desetikoruny.

Dodavatelé energií ne vždy hrají s klienty fér. A platí to i teď

Skutečně konečnou cenu ukáže až položka obvykle napsaná na konci smlouvy nazvaná jako celková jednotková cena elektřiny. K ní si ale musí zákazník obvykle připočíst ještě 21procentní sazbu daně z přidané hodnoty. Někdy může jít i o násobek ceny, kterou tvoří na začátku smlouvy zdůrazňovaná obchodní cena za dodávku elektřiny, na kterou se dnes zaměřuje většina spotřebitelů.

Jak si stojí ceny elektřiny a plynu na burzách

Nejde jen o obchodní podmínky. Domácnosti volí mezi dvěma typy smluv. První volba jsou volatilní spotové ceny. Jako druhá se pak nabízí smlouva s danou časovou fixací.

„Dokázal bych si v příštím roce představit o něco nižší ceny energií, než máme dnes. Pokud jde o fixaci, tak půlroční až roční fix mi dává největší smysl,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz na téma ceny energií hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Domácnostem, které nyní uzavírají nové smlouvy, doporučuje standardní nezafixované produkty, anebo produkty s fixní cenou do jednoho roku. Ale protože samozřejmě budoucí cenový vývoj nikdo nezná, nakonec podle z hlediska ceny na tom mohou být nejlépe i ti, kteří si cenu energií zafixují na co nejdelší dobu.

„To lze ale doporučit jen výrazně rizikově averzním lidem. Větší šanci dávám totiž tomu, že nabídky distributorů budou v příštím roce ještě lepší, než jsou nyní,“ říká.

Ceny energií fixujte na půlrok maximálně rok, radí expert

Podle něj nastane příznivý efekt, který přinese vyšší poměr doprodání drahých kontraktů na elektřinu a plyn, které distributoři nakoupili v druhé polovině roku. Na druhou stranu bych ale už nepočítal s prudkým pádem cen.

„Plyn ani elektřina již nikdy nebudou stát tolik, jak jsme byli zvyklí do covidu. A nejde jen o ruskou agresi na Ukrajině. Levným zdrojům postavených ještě za komunistického režimu dochází životnost a přechod na alternativní nízkoemisní zdroje je a bude velmi drahý. Nikdo jiný to za nás nezaplatí,“ uvedl ve zmiňovaném rozhovoru pro FinTag.cz Jiří Tyleček.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. „Levným zdrojům postavených ještě za komunistického režimu dochází životnost a přechod na alternativní nízkoemisní zdroje je a bude velmi drahý. Nikdo jiný to za nás nezaplatí,“ uvedl ve zmiňovaném rozhovoru Jiří Tyleček.
    Jo, kdyby v konečném důsledku šlo jen o to, kdo to nakonec zatáhne, tak to by byla v té mizérii ještě docela pohoda. Ale cena energií a surovin je klíčovým nákladem a u obrovské řady výrobků i hlavním parametrem určujícím koncovou cenu výrobku. A cena výrobku pak v mezinárodní konkurenci rozhoduje, zda má firma právo na ekonomickou existenci, či je zralá na odjezd z trhu. Což ovšem nutně nemusí znamenat konečnou pro podnikatele samotného. Říká se, že svět je domovem muže a světem ženy je domov. Dalo by se to říci i tak, že světová ekonomika je domovem většiny významných firem, myšleno majitelů a akcionářů a domovem zaměstnance je vždy nějaká místní firma. Tedy pokud nějaká existuje. Takže tak!

  2. Tak je to správně, vždy se musí najít viník, ale my nejlepší vláda na světě=kolaborantská 5kolka viníkem nikdy nebudeme. Jak se sebestředně vyjádřil vatikánský signalista. Jednou jste si naši 5smečku hladových vlků za pomocí stalinisty PR zvolili, tak nyní držtehuby i krok, pro naše blaho.

  3. Proboha co se děje ? Všude jsou příspěvky přidávány příliš pozdě !! To až za 30 hodin i víc, tím debaty ztrácí na svém významu, že by někoho účel ? Fialkovci s pávkovci zamyslete se nad sebou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here