Ceny energií fixujte na půlrok maximálně rok, radí expert

2896
ceny_energii
Jiří Tyleček tipuje pokles cen energií i v příštím roce. / Foto: XTB

„Dokázal bych si v příštím roce představit o něco nižší ceny energií, než máme dnes. Pokud jde o fixaci, tak půlroční až roční fix mi dává největší smysl,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz na téma ceny energií hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Mnoho lidí řeší otázku, zda u nových smluv s dodavateli energií zafixovat ceny elektřiny a plynu, nebo zvolit volatilní spotové ceny. Jak byste postupoval vy?

Zvolil bych standardní nezafixované produkty, nebo bych se případně soustředil na produkty s fixní cenou do jednoho roku. Ale samozřejmě budoucí cenový vývoj nikdo nezná a nakonec na tom mohou být nejlépe i ti, kteří si cenu energií zafixují na co nejdelší dobu. To lze ale doporučit jen výrazně rizikově averzním lidem. Větší šanci dávám totiž tomu, že nabídky distributorů budou v příštím roce ještě lepší, než jsou nyní.

Jako první zmiňujete nezafixované, tedy spotové ceny. Není to riziko?

Spotové ceny jsou dle mého názoru pro širokou veřejnost – a tedy i pro stát – příliš rizikové. Krizi nemůžeme nikdy vyloučit, a to včetně situace, jaké jsme byli svědky na konci prázdnin minulého roku. Nicméně dokážu pochopit, že například pro některé majitele solárních elektráren by mohl být tento tarif lákavý, takže v tomto případě bych ho povolil.

Pokud byste volil fixaci, jak dlouhou byste zvolil?

Pokud jde o fixaci, tak půlroční až roční fix mi dává největší smysl. Dokázal bych si totiž v příštím roce představit o něco nižší ceny energií, než máme dnes. Další příznivý efekt by přinesl vyšší poměr doprodání drahých kontraktů na elektřinu a plyn, které distributoři nakoupili v druhé polovině roku. Na druhou stranu bych však nepočítal s prudkým pádem cen. Plyn ani elektřina již nikdy nebudou stát tolik, jak jsme byli zvyklí do covidu. A nejde jen o ruskou agresi na Ukrajině. Levným zdrojům postavených ještě za komunistického režimu dochází životnost a přechod na alternativní nízkoemisní zdroje je a bude velmi drahý. Nikdo jiný to za nás nezaplatí.

Ceny energií na burzách a u dodavatelů

Jak velký je cenový rozdíl mezi tím, za co se nyní prodává plyn a elektřina na burze a za co plyn a elektřinu nabízejí tuzemští dodavatelé energií?

Současná cena ročního kontraktu na pražské energetické burze se v přepočtu nyní obchoduje v blízkosti 3 400 Kč/MWh. Přičemž nejnižší nabídky koncovým zákazníkům v nejběžnější distribuční sazbě se již pohybují pod čtyřmi tisíci korunami bez daně. V případě plynu je tento rozdíl obdobný. Nicméně takové srovnávání nemusí být úplně vypovídající. Každý distributor si vytváří svůj mix produktů nákupem různých kontraktů v různých objemech. To je dle mého názoru jedním z důvodů, proč se například ČEZ zatím drží na chvostu výhodnosti nabídek. Zkrátka nakoupil v době vysokých cen na burze a nemůže si stále dovolit snížit ceny pro koncové zákazníky, než drahé energie nevyprodá.

Dodavatelé energií ne vždy hrají s klienty fér. A platí to i teď

Aktuální nabídky dodavatelů energií i několikanásobně cenově převyšují ceny i zkraje roku 2022 a starší. Jak moc se na těchto cenách podílejí aktuální ceny plynu a elektřiny na komoditních trzích?

Výrazně. Ceny energií na energetických burzách prudce vzrostly a dodavatelé museli reagovat. Navíc domácnosti v tomto roce neplatí příspěvek na obnovitelné zdroje, který si na svá bedra vzal stát. Nicméně nabídku pro konečné zákazníky zvyšuje také riziková prémie. Do covidu byl trh s energiemi velmi předvídatelný a dodavatelé nemuseli počítat s prudkými výkyvy velkoobchodních cen. V době probíhající ruské agrese na Ukrajině je však riziko možného přerušení dodávek či prudkého růstu cen vyšší. Dodavatelé musí být připraveni na extrémní alternativy, což samozřejmě není zdarma.

Proč máme drahou elektřinu

Průměrná česká domácnost platila letos v červnu za energie o 15 % víc než před rokem a o 62 % víc než před dvěma lety, uvedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí MPSV. O kolik v ČR stouply ceny plynu a elektřiny podle vašich výpočtů?

Já nemám vlastní čísla, nicméně statistiky Výzkumného ústavu mi přijdou věrohodné. Ceny elektřiny jsou letos opět vyšší, v dalším roce by mě však nepřekvapila minimálně stagnace.

Proč je v Česku tak drahá elektřina oproti ostatním zemím? Navíc za přítomnosti významného producenta elektřiny ČEZ.

Tato otázka by vydala na mnohahodinovu diskuzi. Dle některých statistik byla cena energií v Česku v některých obdobích nejvyšší z EU. To mnohé rozpalovalo do běla. Zvláště když jsme stále velcí exportéři elektrické energie a máme dvě velké a velmi dobře fungující jaderné elektrárny. Do značné míry hrál roli způsob prodeje elektřiny na trhu a spojení s Německem. Jeho rozhodnutí zbavit se jádra a jít do plynu se najednou stalo jedním z hlavních problémů Česka.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Takových skoro rádců se vyrojilo jako “politiků” v 5kolce. Jedni radí nefixovat ceny, druzí max. na 2. roky, tento … to je dnešní oblíbený špinavý kšeft od študáků ze zbytečných FF. Za nic nezodpovídat, rozeštvávat společnost … za velký peníz a to bez následků svých “rad”. Stačí se podívat na čarodějnice Němcovou, černouškovou nebo pletařku MPA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here