Průměrná mzda v Česku reálně klesla i ve 2. čtvrtletí

370
prumerna_mzda
Foto: Pixabay.com

Chudnutí obyvatelstva pokračuje. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda letos ve 2. čtvrtletí reálně klesla o 3,1 procenta. A to přesto, že průměrná mzda v meziročním srovnání stoupla o 7,7 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Ve 2. čtvrtletí 2023 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 43 193 korun. To je o 3 101 korun [7,7 %] více než ve stejném období loni. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 11,1 procenta, reálně tak mzda klesla o 3,1 procenta.

„Reálná mzda klesla posedmé za sebou. Ve druhém čtvrtletí 2023 vzrostla sice nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců proti stejnému období minulého roku na 43 193 korun, ale po započtení vlivu inflace se reálně snížila,” komentuje aktuální data vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Medián mezd činil v letošním druhém čtvrtletí 36 816 korun. Objem mezd se zvýšil o 8,3 procenta a počet zaměstnanců vzrostl o 0,6 procenta. Počet zaměstnanců nejvíce rostl v Praze [+3,7 %] a naopak klesl ve Zlínském kraji [-1,1 %]. Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 2. čtvrtletí 2023 po očištění od sezónních vlivů 1,5 procenta.

Komu nejvíce rostly mzdy

Medián mezd [36 816 Kč] vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,8 procenta. U mužů dosáhl 39 847 korun, u žen byl 33 862 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19 320 korun a 70 247 korun. Nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období loni zaznamenali statistici v odvětví:

  • Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu: +13,7 %.
  • Nemovitostní trh: +10,6 %.
  • Těžba a dobývání: +10,4 %.
  • Peněžnictví a pojišťovnictví: +10,0 %.

K nejnižšímu růstu o 2,9 procenta došlo v „ostatních činnostech“. V 1. pololetí 2023 dosáhla průměrná mzda 42 249 korun. V meziročním srovnání činil přírůstek 3 198 korun [+8,2 %]. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 13,7 procenta. Reálně tak mzda klesla o 4,8 procenta.

Co říkají na vývoj mezd analytici

„Zatímco nezaměstnanost zůstává nízká, mzdy rozhodně neakcelerují. Mzdově inflační spirála, které se soustavně obávala centrální banka, se v českých podmínkách ukazuje jako nereálná. A potvrzují to právě data za druhý kvartál,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil doplňuje: „Meziroční pokles reálné kupní síly české průměrné mzdy pokračuje již sedm čtvrtletí v řadě a její hodnota se nachází na podobné úrovni jako v roce 2018. V loňském roce pak Česku připadl i smutný primát země s nejprudším propadem reálných mezd v rámci všech zemí OECD.“

Rozdíl mezi průměrnou mzdou v Česku a Rakousku je 67 422 Kč

Upozorňuje, že to se děje při minimální nezaměstnanosti. Podle něj ekonomika neklesá a ziskové marže v podnikatelském sektoru zůstávají na tuzemské poměry nezvykle vysoko.

„Jedná se tedy o poněkud obtížně pochopitelnou ekonomickou anomálii. Na mezikvartální bázi ovšem růst mezd již inflaci převyšuje a Češi tak dále nechudnou, byť v meziročním srovnání se to tak stále jeví,“ dodává.

Nominálně rostly mzdy nejsvižněji ve Středočeském, Ústeckém [+8,3 %] a Zlínském kraji. Naopak nejpomaleji rostly v Praze [+6,4 %], Olomouckém a Karlovarském kraji.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Řeknu vám svůj názor. Netvrdím, že všechno vím, to neví nikdo, ale to, co řeknu, mi do sebe zapadá. V závěru článku, skoro na jeho samém konci, hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil k vývoji mezd mimo jiné říká: „„Jedná se tedy o poněkud obtížně pochopitelnou ekonomickou anomálii……..“ Podívejte. Když hospodářství řídíte tak, že místo toho, abyste ho rozvíjeli, tak z něho ubíráte přes daně hodnoty a ty nejenže neinvestujete, ale používáte je naopak na destrukci konkrétních sektorů hospodářství, myslím energetického sektoru, navíc toho klíčového, na jehož řádném fungování ekonomika stojí a s ním i padá, tak automaticky hospodářství dostanete do nepřirozeného stavu. Cizím slovem do stavu anomálního. Můžu tedy rozumně předpokládat, že i návazné ekonomické jevy, jako mzdy, inflace, životní úroveň se budou chovat normálně, tedy nebudou anomální? Celoživotní zkušenosti mi napovídají, že ani náhodou. Já nechápu, hlavní ekonom by však neměl, co je na tom nepochopitelného!

  2. Firma … je banda podvodníků z dluhopisy, možná jsou i horšími … Pořád mě posílají nabídky na investici do jejich …. No a tento … v “bílém límečku” radí, … … stejně jako signalista od modrých ptáků ! Takoví stejní zakopali republiku za 30 let do žump … ale sami neskutečně zbohatli na úkor jiných. Včetně těch z 5koloběžky ! [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here