Zrušení úročení rezerv bank u ČNB zaplatí klienti bank

885
CNB
Foto: Redakce FinTag

Zrušení úročení povinných minimálních rezerv bank u České národní banky [ČNB], které centrální banka oznámila minulý týden [7.9.], povede ke zdražení úvěrů či snížení úročení vkladů klientů. Shodují se na tom analytici.

Analytik společnosti XTB Tomáš Cverna odhadl, že pět největších bank v České republice kvůli rozhodnutí ČNB přijde celkem o více než půl miliardy korun měsíčně. Banky s vyššími objemy klientských depozit podle něj zrušením úročení rezerv měsíčně ztratí přes 100 milionů korun.

„Očekávání měsíčních ztrát bank při ponechání dvoutýdenní repo sazby na sedmi procentech činí v případě České spořitelny 150 milionů. U ČSOB 152 milionů korun. Raiffeisenbank by mohla kvůli zrušení úročení přijít až o 58 milionů měsíčně,” vypočetl Cverna.

Čím více bankám rostou depozita klientů, tím vyšší mají povinné minimální rezervy. S nimi roste i potenciální ztráta z úroků rezervy u ČNB. Rozhodnutí ČNB však podle Cverny nelze vnímat z hlediska komerčních bank pouze negativně. Nižší úrokové výnosy totiž způsobí pokles daňového základu bank. A tedy i nižší výběry na daň z mimořádných zisků od šestice největších bank.

„ČNB tak bankám mírně pomohla k daňové optimalizaci. O ni se komerční banky snaží nabízením vyšších úrokových sazeb na spořicích účtech a termínovaných vkladech,” říká.

ČNB mění zavedenou praxi

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal míní, že ČNB zaskočila svým rozhodnutím celý trh. To přesto, že podobný krok učinila nedávno Evropská centrální banka. Zrušení úročení rezerv podle něj dopadne na měnovou politiku. Tvrdí, že komerční banky by následně měly snížit úročení vkladů o zhruba 0,3 procentního bodu. Což v dalším sledu mírně poškodí protiinflační snahy ČNB.

Portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler vzhledem k souhrnnému objemu povinných minimálních rezerv však neočekává, že by měla tato akce zásadní měnově politický význam. Znamená ale podle něj výpadek z příjmů bank v celkové velikosti jednotek miliard.

„Aby finanční domy dodržely své finanční plány, budou muset buď zdražit úvěry, či zlevnit depozita, respektive zvolit kombinaci obou opatření,” upozornil.

Banky však svoje další kroky zatím nechtějí předjímat.

„Respektujeme rozhodnutí, nicméně s ohledem na fakt, že ČNB k ukončení úročení přistoupila v průběhu účetního roku, nemůžeme nyní spekulovat o konkrétních dopadech tohoto kroku na nadcházející finanční výsledky banky,” řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Co uvedla centrální banka

ČNB ukončí úročení povinných minimálních rezerv, které k ní ukládají banky, k letošnímu pátému říjnu.

„ČNB přistoupila k tomuto kroku s cílem snížit náklady na provádění měnové politiky při zachování její efektivity,” vysvětlila mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Povinné minimální rezervy musejí u ČNB ukládat banky, pobočky zahraničních bank a družstevní záložny. Jejich objem je stanoven na dvě procenta primárních závazků jednotlivých peněžních ústavů.

„Povinné minimální rezervy delší dobu fakticky nejsou nástrojem měnové politiky, ale stále plní mimo jiné úlohu likviditního polštáře pro zabezpečení hladkého průběhu mezibankovního platebního styku. Poptávka dané banky po rezervách za účelem mezibankovních plateb je dána mnoha vnějšími faktory, je proto kolísavá a na úrovni jednotlivých bank obtížně předvídatelná,“ dodala Petra Krmelová.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Úsměvné, copak je to od puče89 jinak ? Vždy vše zaplatí konečný zákazník a zloději VIP v bílých límečcích si “regulérně” přidají miliony na odměnách. Strašná to doba, takovou špínu jste cinkálisti chtěli ? O morálce bezpáteřních havlistů, černok..ků, fialkovců, proukrajinských šm… se psát nesmí, zatím.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here