NET4GAS, za který dá vláda až 5 miliard, dluží 33 miliard korun

14768
NET4GAS
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] má jasno. Stát nakoupil zásobníky plynu, koupí i plynovody. / Foto: Úřad vlády ČR

Analytici se rozcházejí v názoru na vládou schválený nákup plynovodů v Česku od společnosti NET4GAS. Někteří z nich to vítají, jiní hovoří o hrubé strategické chybě a mrhání veřejnými zdroji v době úspor.

Vláda ve středu [27.9.] pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Za zadluženou společnost stát zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů. Oznámila to včera [29.9.] společnost ČEPS při podpisu kupní smlouvy s konsorciem společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Právě ty NET4GAS dosud vlastnily.

„Sjednaná kupní cena je složena ze dvou částí – první část ve výši tři miliardy korun bude uhrazena při dokončení transakce. Druhou část ČEPS zaplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS ve dvou splátkách, a to do výše maximálně dvou miliard korun. Transakce bude hrazena z vlastních zdrojů společnosti,“ uvádí v tiskové zprávě společnosti ČEPS její předseda představenstva Martin Durčák.

„Že je smluvená kupní cena spravedlivá, jsme si nechali potvrdit třemi znaleckými posudky,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

NET4GAS je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Provozuje 4 000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Součástí NET4GAS Holdings jsou společnosti NET4GAS a BRAWA. BRAWA, a. s. pak vlastní plynovod Gazela, který spojuje Německo a vede přes české území od severočeského přechodu Brandov do Bavorska.

Také ale vyšlo najevo, že NET4GAS má dlouhodobé půjčky ve výši až 33 miliard korun. Jde převážně o dluhopisy a úvěry se splatností do roku 2028.

Koupě NET4GAS je hrubá chyba, míní zkušený analytik

Nákup společnosti NET4GAS signalizuje zájem státu v pokračování využití plynu v energetice, shodují se analytici. Akvizice podle některých zvýší energetickou stabilitu v zemi, podle jiných ale přijde jenom státní kasu draho. Upozorňují na ekonomickou situaci firmy, kvůli níž se kupní cena státu zřejmě nevrátí.

„Nesmyslně drahá akvizice, pokud nebudou chtít prohibitivně zdražit transport plynu pro domácí trh, se kupní cena nikdy nevrátí,” říká analytik Capitalinked.com Radim Dohnal, který hodnotí akvizici NE4GAS jako obrovskou a hrubou chybu.

Černochová nakoupí F-35 a Síkela plynovody, schválila vláda

Podle něj je jen těžko představitelná situace, že by se zisk NET4GAS v blízké době dostal na významně kladné hodnoty.

„Strategická pozice trubek ve vlastnictví Net4Gas je zřejmě navěky silně poškozená,” podotkl.

I Radim Dohnal ale vidí v nákupu přiznání státu, že se hodlá v energetice více spoléhat na plyn. Což ho přivádí k následující úvaze: „Tedy je možné, že stát brzy přistoupí k výstavbě paroplynové elektrárny a nový jaderný blok zase odloží.”

Zásobníky a plynovody se vzájemně doplňují

Nákup společnosti NET4GAS je podle řídícího partnera EGÚ Brno Michala Kocůrka především signálem pro tuzemské hospodářství, že stát počítá s plynem i do budoucna. Průmyslové podniky tak podle něj mohou začít s realizací investic vyžadující dlouhodobější odběr zemního plynu. To kvůli tomu, že vlastnická přítomnost státu v oboru umožňuje mnohem bezpečněji propojit dlouhodobou strategii pro plynárenství, teplárenství i elektroenergetiku s podobou energetické infrastruktury.

„V případě společnosti NET4GAS existuje vysoká pravděpodobnost, že by byl každý jiný potenciální zájemce pro zajištění stabilních dodávek plynu větším rizikem,” říká Kocůrek.

V této souvislosti zároveň připomněl nedávnou akvizici státu, kdy prostřednictvím ČEPS koupil provozovatele plynových zásobníků RWE Gas Storage.

„Zásobníky a plynovody se vzájemně doplňují a fakt, že budou mít jednoho vlastníka, může být výhoda,” tvrdí Kocůrek.

Vláda koupí zásobníky plynu a výrazně méně si půjčí od EK

Dění okolo firmy NET4GAS připomíná podle analytika XTB Tomáše Cverny situaci německé společnosti Uniper. Před rokem ji odkoupila německá vláda.

„Firma Net4Gas může určitě přispět ke zvýšení energetické bezpečnosti, navíc si stát v budoucnu může díky vlastnictví firmy řídit rozvoj soustavy,” říká Cverna.

Jak funguje NET4GAS

Upozornil také na vysoké zadlužení společnosti, díky čemuž ji stát získá se slevou: „Pokud by k nákupu státem nedošlo a firma spadla do insolvence, vyústilo by to až k rozprodeji jejího majetku. Bylo by tedy reálné, že by veškerá aktiva firmy nepřipadla státu. To by do budoucna přineslo komplikace při rozvoji soustavy.”

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do země. Firmu NET4GAS Holdings napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent.

Tento měsíc stát koupil za 360 milionů eur [cca 8,8 mld. Kč] prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage. Ta vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby. Před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda jedná o stavbě nových plynovodů.

–ČTK/RED–

7 KOMENTÁŘE

  1. Plyn je ekologicky mnohem větší svinstvo než uhlí. Při těžbě uniká obrovské množství metanu, který je mimořádně nebezpečný skleníkový plyn. Dá se očekávat, že bude do budoucna naprosto zakázán, nebo zdraží natolik, že jeho použití bude ekonomická sebevražda. Vláda koupila mrtvého koně.

  2. Další podraz této bezpáteřní 5kolky s milionovými úplatky do svých kapes. Dávno se vědělo, že firma NET4GAS je zadlužená až po uši a jen hledá hlupáky kteří převezmou i jejich dluhy. Slovák Síkela vám voliči 5demoliční čety najednou nevadí ? Kdy řádně oškube erár, že i vás pošle na dno špíny kapitalismu, kdy jen pár jedinců si žije jako … a většina na jejich rozmařilý život se musí v bídě plahočit … Toto sw.. 5hadů budou splácet i vnuci vnuků a stejně nikdy nezaplatí ….

  3. Místo, aby zpět realizovali nákup ČEZu, koupili zbytečné trubky, kterými už nic nepoteče, protože plyn z Ruska je mrtev. Dále nakoupili F35 za 300MLD, které v moderní válce bezpilotních letadel a raket, naprostý šrot. Vivat vlastizrádcům

    • Jak se vůbec kdysi mohl mladý uchál Křetínský dostat k takovému kšeftu ? Nakoupit přenosové sítě EL-PHM – … které patřily státu a vynášely peníze pro potřebné …. i na platy, kteří se o takové musí starat ! Nyní Křéťa z tohoto zisku přeplácí provládní kopálisty ze Sparty … stejně jako komunisti. Byl to další “bílý koník” čertví koho … Jako byl Kellner “bílý koník” ODS za éry Klause= Kluka- Kikiny. Neměli si co závidět s ož..m vénou, Havel= Kokta byl horším, každý týden zpíval na Bartolomějské dobrovolně jen pro svůj osoh … Jak se přiznal jeho nadřízený z StB, už to bylo řídicímu pracovníkovi jedno, Bůh nad ním zavelel … tak si vyčistil své svědomí. Vše je zaznamenáno i bylo uveřejněno na netu. Za časů když ještě byla svoboda slova-názoru, mohla se psát pravda-fakta … Jó kde ty časy jsou …

      • Jenže tyto už dnes staré -padající havrany F-35 k nám USA pošle až v roce 2030, kdy je budou amíci vyřazovat z výzbroje !! Kde v té době budou tito vlastizrádci, kteří nevýhodný nákup zavinili-zaviní, včetně podpisu zvacího dopisu pro voj. ag…USA ? Budou vysmátí na Kajmanech, splácení astronomického dluhu je nebude ani malinko zajímat. Bezpáteřní euhujeři s havlisty ještě nadělají zla-pekla do konce své korupční vlády, to neberu v potaz sta mld. podporu zkorumpovaného i … vedení UA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here