Šoa je zpátky a nesmíme zase mlčet, tvrdí ministryně Černochová

2719
cernochova
Ministryně obrany Jana Černochová [v bílém, vlevo] den před svým tweetem o vystoupení z OSN přihlíží slavnostní vojenské přísaze studentů vojenské vysoké školy v Brně. / Foto: MO ČR

Ministryně obrany Jana Černochová [ODS] v sobotu večer [28. října] vyzvala, aby Česko vystoupilo z Organizace spojených národů [OSN]. Vadí jí rezoluce Valného shromáždění OSN, která vyzývá k humanitárnímu příměří na Blízkém východě. 

„Dle mého názoru – nemá ČR – v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ uvedla v sobotu [28.10.] večer na sociální sítí Jana Černochová.

Jde o pozoruhodný výrok, navíc v den svátku vzniku Československé republiky, která byla jedním z 51 zakládajících členů OSN. Československo přitom sehrálo významnou roli už ve vzniku Společnosti národů, předchůdce OSN. A Společnost národů spoluzakládal v roce 1920 Edvard Beneš, který byl i jejím místopředsedou a v roce 1935 dokonce předsedou. Nástupcem Společnosti národů se stala v roce 1945 právě OSN. Chartu OSN podepsal tehdejší československý ministr zahraničí Jan Masaryk v San Franciscu, 26. června 1945.

Jana Černochová ve své zprávě argumentovala tím, že přesně před třemi týdny hnutí Hamas vyvraždilo přes 1 400 Izraelců. Což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždily militantní islamistické organizace al-Káida 11. září v roce 2001 v USA.

„A jenom 14 zemí, včetně té naší, se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamas, jasně a srozumitelně postavilo! Stydím se za OSN,“ vyjasnila.

Příspěvek ministryně Černochové vyvolal čilou diskuzi

Příspěvek ministryně odstartoval na sociální síti čilou diskuzi nejen o dnešní roli OSN, ale i roli Jany Černochové jako ministryně.

„Nezlobte se, ale tentokrát jste ten temperament (nebo co to je?) mohla krotit. Napsala jste nesmysl a navíc tím podkopáváte práci MZV,“ psali ji čtenáři.

Ozvaly se ale i hlasy politiků a lidí v politice angažovaných. Například právník Ondřej Dostál [dříve Piráti, nyní PRO] ministryni napsal: „Vystoupit z OSN? To je oficiální pozice Vlády ČR, nebo jen přebytek kokainu ve sváteční večer? Víte vůbec, Vy ostrostřelkyně z bankovní přepážky, co všechno v mezinárodní politice, mezinárodním i vnitrostátním právu z členství OSN vyplývá? Tohle je epické selhání, ASAP na demisi.

Spolu s mnoha dalšími politiky si přisadil i bývalý ministr za ČSSD Lubomír Zaorálek, který si za svou poznámku vysloužil od ministryně dokonce „ban“.

„Víte, že součástí OSN je Mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje zločiny na Ukrajině? Ministr zahraničí USA řekl, že Izrael má právo na sebeobranu, ale způsob jak to provede je věcí nás všech. O tom bylo tohle hlasování, ne o podpoře terorismu. Nebylo by lépe vystoupit z vlády?“ napsal ministryni.

Od diskutujících přišly ale i souhlasné reakce. Například: Naprostý souhlas. OSN už dávno nehraje roli garanta míru, ale advokáta teroristů. Svět se bohužel rozdělil. Na ty, kteří chtějí jít kupředu a ty, kteří se chtějí mít jako ti druzí, ale hlavně bez vlastního přičinění. OSN už je na tom stejně jako Společnost národů před WWII.”

Poměrně ostrá diskuze donutila ministryni reagovat

Ministryně přidala i svůj zpřesněný pohledem na OSN. Čtenáře nemá smysl nechat napínat, podstatná část se týkala Ruska. I tak ale stojí argumenty ministryně obrany Jany Černochové za pozornost.

  • „Roky kritizuji OSN, že je paralyzované vlastními pravidly, podporuje v rezolucích antisemity a musí se zásadně reformovat. Bohužel, ani války na Ukrajině a v Izraeli nezměnily na rozhodování a fungování OSN vůbec nic. Vše je dál zalité sluncem a rokování všechny baví…“
  • „Šoa je zpátky a nesmíme zase mlčet. […]  Antisemitismus hluboce prorostl do celého světa, OSN nevyjímaje. Věří se teroristům, ale nevěří se zemi, která na Blízkém východě dlouhé roky chrání naší západní civilizaci zadek. Absurdní svět.“

Ministryně si klade otázku, co se s tím dá dělat. Řešení vidí ve vyloučení z OSN vybraných zemí, které blokují hlasování, a paralyzují tak OSN.

„Írán vyhrožuje Izraeli pravidelně a neděje se vůbec nic. Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině a Putin se všem směje do tváře a už druhý rok dál vraždí nevinné civilisty a OSN je to jedno,“ tvrdí Černochová.

Problém je podle ní Severní Korea, Sýrie, Afghánistán, Mauretánie a množství dalších nedemokratických států, které denně porušují lidská práva.

„K vyloučení člena může dojít rozhodnutím Valného shromáždění na návrh Rady bezpečnosti. Jenže se na tom musí shodnout stálí členové Rady bezpečnosti, mezi kterými jsou i Rusko a Čína! A ti jistě nepodpoří vyloučení svých spojenců, takže se takový návrh na Valné shromáždění ani nedostane,“ stěžuje si Černochová a uzavírá: „Jestli OSN nedokáže zajistit reformu těchto pravidel, ztratilo roli Mírotvůrce. Je totálně paralyzované při uplatňování vlastních pravidel a bez zásadní reformy se nepohneme z místa.“

Co říci závěrem? V konfliktu na Ukrajině ministryně Černochová zastává dlouhodobě nekompromisní protiruské postoje. Je tak docela možné, že spolu s aktuální rezolucí o humanitárním příměří na Blízkém východě, jí prostě došla trpělivost. Na druhou stranu z OSN se ale také nevystupuje každý den.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Čarodějnice černochová účelově lže, dezinformuje, štve … více, než Rudé právo s vénou láhev dohromady. Rusko bylo požádáno dvěma novými rep. o voj. pomoc proti hordám UA žoldáků. Krym patří Rusku .. tak se před lety mohlo psát, veřejně říkat … Že duševně nemocný sociopat z cirkusu nedodržel svůj prezidentský slib je na nejen pol. odstřel …. O Izraeli je to v bledě růžovém, od podivného vzniku Izraele se tam mydlí navzájem, jde hlavně pro Izrael o cizí území Gazy .. ta podle mezin. smluv patří Palestině … nikdo se do nich nemontoval a najednou ? Rozumní politici se ptají .. Jak je možné, že Hamás používá nové rakety-střely z USA, které byly určeny jen pro UA žoldáky Azov … jó korupce kvete hlavně za války, USA z dob WWII i poté o tom něco musí vědět …

  2. Ano, ke genocidě Palestinců ze strany sionistů bychom neměli mlčet, k okupaci západního břehu Jordánu bychom neměli mlčet, ke kolektivní vině uplatňované sionisty bychom neměli mlčet, k ničení palestinských polí a sadů sionisty bychom neměli mlčet Také bychom neměli mlčet k provozování koncentračního tábora Gaza sionisty.

  3. Al Kajda při svém vzniku měla 50 bojovníků, ale jen velkou chybou i vinou USA se k této teroristické … dodnes přihlásilo více než 50 000 fanatických muslimů s pomocníky mezi civilisty. .. Perfektně vybavených zbraněmi z USA, tak i z Ruska … Řekli vězni z “gvantanámu” .. Dokonce i senátoři, nezávislí novináři … z USA potvrdili tento fakt ! Čarodějnice je duševně nemocná sociopatka, lhářka … stejně jako celá 5kolka …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here