MPO varuje před vysoko zafixovanými cenami energií

6029
energii
Foto: Pixabay.com

S koncem roku vláda ukončí podpůrné opatření v podobě zastropování cen energií. Spolu s konsolidačním balíčkem navíc skončí úlevy v regulované části ceny. Ministerstvo průmyslu tak doporučuje: Ověřte si podmínky své smlouvy!

Několik set tisíc zákazníků si loni, v době, kdy ceny energií dosahovaly vrcholu, zafixovalo dodávky energií za cenu, která je výrazně vyšší než vládou stanovené stropy. To znamená, že by jim dodavatelé po zrušení zastropování opět účtovali jimi sjednané ceny.

„Dodavatelé energií letos snižují ceny svých produktů. Situace na trzích s energiemi se ale může rychle měnit a nemusí tak pro laika být vždy přehledná. Je třeba, aby si zákazníci udržovali základní přehled o tom, jaké smlouvy na dodávky energií mají uzavřené. Kolik platí, nebo do kdy mají ceny fixované,“ uvádí mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] Vojtěch Srnka v tiskové zprávě.

Podle MPO nejde o žádné drobné. Ceny za energie mohou být až o sedm tisíc korun za 1 MWh elektřiny vyšší než současné ceny na trhu. Při průměrné spotřebě okolo 3 MWh ročně tak může jedna domácnost zaplatit navíc až 21 tisíc korun každý rok. U plynu to může být více až o 3 tisíce korun za 1 MWh. Průměrná domácnost při spotřebě 10 MWh ročně může zaplatit až o 30 tisíc korun více.

Jak postupovat v těchto případech

Většina dodavatelů energií podle MPO svým zákazníkům nabízí možnost se tomuto navýšení cen energií vyhnout. Umožní jim výměnu zafixovaného tarifu s nadstropovými cenami za jiný produkt. A to produkt, který podle úřadu odpovídá současné situaci na energetickém trhu.

„Může nastat i situace, že se nejedná o zafixovanou smlouvu s cenou nad vládním stropem. Výpovědní lhůta činí zpravidla 3 měsíce, proto je potřeba i toto řešit v předstihu,“ upozorňuje mluvčí Srnka.

Zákazníci si nové smlouvy s dodavateli podle něj ale musí sami sjednat. Dodavatelé se snaží odběratele oslovovat, ne vždy se to ale povede, tvrdí. Proto je pro zákazníky lepší se na ně obrátit napřímo. MPO už mimo jiné informovalo starostky a starosty o situaci lidí s cenami nad stropy.

„Poradí i operátoři na lince 1212, základní informace najdou zákazníci i na specializovaném webu MPO Energiezamene.cz,“ vysvětluje.

Bezplatné profesionální konzultace v oblasti energetických úspor veřejnosti nabízí i široká síť energetických poradců EKIS.

Stát zdarma poradí s úsporou energií i dotací

Ceny energií porostou, ale už ne kvůli konci stropů vlády

Energetický regulační úřad [ERÚ] oznámil [31.10.] razantní zvýšení regulované složky ceny energií v příštím roce. Opozice mluví o selhání, premiér Fiala říká, že to není pravda a návrh ERÚ ještě může doznat změn.

ERÚ navrhuje pro domácnosti meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent, u plynu zhruba o 39 procent. Ještě výraznější zvýšení čeká zřejmě velké odběratele energií.

„Žádné dramatické navýšení o desítky procent nehrozí a každý, kdo tvrdí něco jiného, lže a šíří paniku. […] Pro naprostou většinu zůstanou ceny energií zhruba na stejné úrovni jako letos, nebo maximálně o jednotky procent vyšší,“ snažil se uklidnit veřejnost po zpřístupnění návrhu ERÚ předseda vlády Petr Fiala [ODS].

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

Očekává, že nárůst regulované složky se vykompenzuje poklesem u obchodní části ceny energií. To ale odborníci vylučují, protože většina domácností i firem má smlouvy s fixací. Naopak předpovídají vyšší platby u většiny odběratelů elektřiny.

„Tímto vláda sestoupila až na samé dno,“ okomentoval argumenty premiéra první místopředseda opozičního hnutí ANO a někdejší ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Naopak premiér Fiala připomněl, že na současných cenách energií mají zásadní podíl právě předcházející vlády.

„Kdyby totiž předcházející vlády dělaly, co měly, staraly se o energetickou bezpečnost a o energetické zajištění České republiky, stavěly dostatek zdrojů energií, tak bychom v takové situaci, v jaké jsme dnes, nebyli,“ poznamenal.

Také ale přislíbil veřejnosti, ale i odborům a firmám možné změny v konečném rozhodnutí ERÚ. Úřad návrh vydá ve finální podobě na konci listopadu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here