Dodavatel energií: Kterého vybrat před zimou?

458
energii
Foto I,II: SPP

Jste zrovna v období, kdy se rozhodujete o výběru dodavatele energií nebo uvažujete nad změnou? Důvody mohou být různé, ale při výběru byste vždy měli vzít v potaz stejné parametry. Podle čeho vybírat, si ukážeme v článku.

Téměř každý dodavatel energií v současné době nabízí zajímavé produkty, které lákají především svou cenou. Je pochopitelné, že ta je pro většinu zákazníků na prvním místě. Ale dnes se zaměříme také na další aspekty, které byste při výběru energie do domácnosti měli zvážit.

Srovnání cen dodavatelů energie

A zase ta cena! Abyste to vzali pěkně z gruntu, bez srovnání to nepůjde. Na takovou činnost už dnes naštěstí potřebujete jen pár minut a připojení k internetu. Srovnávače cen energií najdete napříč internetem. Zvolte takový, který vám vyhovuje a vyfiltrujte si seznam dodavatelů. Ceny uvidíte černé na bílém takřka okamžitě.

Pokud však chcete mít přehled o skutečně aktuálních cenách, vytříděné favority navštivte přímo na jejich webových stránkách. U většiny společností najdete kalkulačku úspor, za kterou mohou dát specialisté ruku do ohně. Takový postup se vám bude ve světě vysoce pohyblivých cen určitě hodit.

Nejlevnější dodavatel energií nemusí být ten nejlepší

Mějte neustále na paměti, že cena není všechno. I když je pro vás nesmírně důležitá, neměli byste se jí nechat omámit. Doprovodné služby budou pro vaši celkovou spokojenost stěžejní. Na co se tedy soustředit?

  • Počet klientů: Příliš levní dodavatelé energie sice mohou zpočátku nabrat velké množství klientů, kteří jdou především po ceně. Pak i velké množství klientů může být zavádějící. Přesto z dlouhodobého hlediska tento faktor slouží jako skvělý ukazatel. Čas zde prokáže spolehlivost.
  • Historie firmy: Energetické „rychlokvašky“ zcela ignorujte. Nové firmy samozřejmě nelze házet do jednoho pytle. Určitě mohou nabídnout zajímavé produkty. Doba fungování společnosti ale může leccos prozradit.
  • Úpravy smlouvy: Můžete do ní mluvit, nebo je všechno předem dané? Nenechte se dotlačit do zapeklitých smluv, ve kterých by se nevyznal ani odborník. Transparentnost je základ!
  • Doba trvání smlouvy: Někdo preferuje kratší smlouvy, někdo zase delší. V případě, že si u dodavatele energie vybrat nemůžete, něco je špatně.
  • Podmínky: Jasné a srozumitelné? V pořádku. Transparentnost je základ. Od počátku byste měli vědět, jaké jsou podmínky odstoupení. Nebo jak probíhá následný převod smlouvy.

Například u dodavatele plynu SPP máte možnost odstoupení i 15 dnů po první dodávce. A to bez jakéhokoliv důvodu. Přesně takové příjemné bonusy vám o dodavateli někdy řeknou více než cena.

Mám jasno, chci změnu!

Komunikuje se vám se současným dodavatelem energií špatně? Změna nemusí být vůbec náročná. Můžeme si to ukázat na příkladu dodavatele SPP:

  1. Převod smlouvy začíná porovnáním. Zkrátka do systému nahrajete svoje vyúčtování a do e-mailu dostanete na korunu přesnou úsporu. Abyste měli jistotu, že vám změna dává smysl.
  2. Příprava smlouvy. Obdržíte smlouvu, do které ale můžete i nadále mluvit. Pokud se vám něco nelíbí, jednoduše se ozvete a dokument se znovu otevře k projednání.
  3. Zařízení převodu. Vy nic řešit nemusíte. Stačí předat plnou moc a společnost za vás vše zařídí. Aby vše proběhlo bez jediného zádrhelu a vy jste nemuseli platit žádné sankce.

To je vše, máte hotovo. Změna dodavatele energie je pouze administrativní proces. Nemůže se vám stát, že by energie do domácnosti neproudila. Díky nabídce na míru ale máte jistotu, že nebudete platit víc, než je nezbytně nutné.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here