Pojištění je tu na péči, ne na platy, upozorňuje premiéra Kalousek

3282
Kalousek
Místopředseda Správní rady VZP ČR a stranický kolega ministra zdravotnictví Vlastimila Válka Miroslav Kalousek. / Foto: Redakce FinTag

Ani od premiéra Petra Fialy [ODS] slíbených 9,8 mld. korun se do platů a mezd zdravotníků přímo nepropíše, míní Miroslav Kalousek [TOP 09]. Peníze totiž půjdou ze zdravotního pojištění, a ty navyšují výkony, ne platy a mzdy.

Miroslav Kalousek, který je zároveň místopředseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR], zpochybňuje včerejší dohodu premiéra s protestujícími lékaři.

Kdyby premiér nabídl ty peníze školám, bylo by skutečně v silách státu zajistit, aby je jejich zaměstnanci dostali do platů. V silách státu to ale není zajistit ve zdravotnictví,“ okomentoval výsledek včerejší “dohody” Miroslav Kalousek.

Skrze zdravotní pojištění se totiž platí poskytovatelům zdravotní péče pouze výkony [Zák. č. 372/2011 Sb. O zdravotních službách], jejichž ceny se upravují, respektive navyšují každý rok v úhradové vyhlášce vydávané Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. A ta nestanovuje samotné platy/mzdy lékařů či ostatních nelékařských zdravotníků. Anebo to, kolik z uhrazeného výkonu má jít na plat/mzdu.

„Když vám firma opraví fasádu domu, také nepodmiňujete zaplacení faktury pokynem, kolik z toho musí dostat fasádník. Kdybyste na tom trvali, prohráli byste soud,“ vysvětluje fungování úhrad z pojištění za zdravotní péči na jednodušším příkladu Miroslav Kalousek.

Protest lékařů z nemocnic pokračuje

Podle bývalého ministra financí se ale dá úhradovou vyhláškou zvýšit úhrada za provedený výkon. Ale není možné zajistit, aby se dané navýšení promítlo do platů ve všech nemocnicích, tvrdí Kalousek. Vstoupit do požadavků na výši platů může ministerstvo zdravotnictví nanejvýš u jím zřizovaných nemocnic. Tedy těch fakultních.

„Ale nemáte žádný nástroj, jak toho dosáhnout u zdravotnických zařízení krajských, obecních a soukromých,“ doplňuje.

Kalousek se nemýlil, cpou se koláči a lidem sypou drobky

Skoro tři měsíce trvající protest některých nemocničních lékařů vyvrcholil ve čtvrtek [30.11.] setkáním zástupců Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] s premiérem Petrem Fialou [ODS]. Lékaři v protestu se s premiérem dohodli na odměnách pro zdravotníky pro příští rok v objemu 9,8 mld. korun.

Sekce mladých lékařů ČLK ještě večer na sociální síti i tak ale upozornila, že šlo pouze o první krok k dohodě. Samotná dohoda, která by ukončila protest a zrušila výpovědi dobrovolných přesčasů některých lékařů v nemocnicích, uzavřena není. Její přesné znění se chystají obě strany teprve podepsat počátkem příštího týdne.

„Některá média (a následně i vedení některých nemocnic) výsledek dnešních jednání zkreslují. A považují za odvrácení prosincové krize. Dokud se s předsedou vlády definitivně nedomluvíme na alokaci a na způsobu doručení vyhrazených prostředků, je předčasné odvolat odmítnutí přesčasové práce,“ píší na sociální síti zástupci Sekce mladých lékařů.

9,8 mld. Kč pro zdravotníky od premiéra

Ke způsobu přesunu slíbených 9,8 miliardy korun do platů a mezd všem zdravotníkům premiér Fiala po včerejším jednání uvedl, že peníze jim zajistí formou dodatku k úhradové vyhlášce. Tak bude jejich přesun přímo do platů a mezd závazný. Bez ohledu na zřizovatele nemocnice, upozornil.

„Abychom našli správný technický mechanismus, aby se podařilo je dostat skutečně do platů a mezd, a v jaké struktuře budou rozděleny,” uvedl předseda vlády.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Podle viceprezidenta ČLK Jana Přády byla právě distribuce peněz z veřejného zdravotního pojištění přímo do platů a mezd zdravotníků důvodem nedohody s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

„Přistoupili jsme na tu nabídku, protože došlo ke změně částky a ke kompletnímu překopání mechanismu distribuce těch peněz. Což byl asi ten hlavní klíčový bod, o kterém jsme se potřebovali pobavit,” vysvětlil co vedlo Sekci k tak docela rychle uzavřené dohodě s premiérem Jan Přáda.

Nicméně i uvedl, že se zatím neví, o kolik přesně vzrostou platy/mzdy jednotlivých zdravotníků díky dalším 9,8 mld. korun z veřejného zdravotního pojištění.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Pionýr Mirda jeden z nejhorších politických zločinců najednou radí jak se to má … stačilo mu k tomu zajít ke zpovědi, koupit si odpustky, odříkat u piva pár otčenášů .. a jede se dál jakoby nic ! Jedno se kalúskovi musí nechat, rétor k pohledání, jak ten dovedl kecat, lhát, pomlouvat … 3-4. hod. v kuse a přitom nic neřekl, takového už není … sebestředný teolog je v tomto proti Kaldovi jako měsíční děcko jen signalizuje .. vysvětlení z rozhlasu, kalúsek je v nářečí na Zlínsku osoba nevyrovnaná, slibotechna, jízlivá, bezpáteřní, závistivá, sobec, … až zákeřná. V Brně by se dnes řeklo fialkovec a v Praze havlista- euhujer …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here